Историите ON AIR: Бузлуджа привлича любители на "тъмния" туризъм

Над 70 хил. тона бетон, 3000 тона стомана и 40 хиляди тона стъкло са вложени в изграждането
Обновена: 25 сеп 2021 22:38 | 25 сеп 2021 22:22, Анисия Иванова
23

Над 70 хил. тона бетон, 3000 тона стомана и 40 хиляди тона стъкло са вложени в изграждането на най-големия идеологически монумент на комунизма на Балканите – паметника "Бузлуджа". Издигнат е в географския център на България – връх Хаджи Димитър в Стара планина. Изоставен е през 1990 г.

Оттогава Домът на Българската комунистическа партия, който масово хората оприличават на летяща чиния, се руши. Голяма част от покрива липсва. Дъжд и сняг увреждат конструкцията и мозайките, но сивият бетон на комунистическото НЛО привлича хиляди любители на екстремния "тъмен" туризъм.

Скалистият връх, висок 1441 метра, е достъпен по асфалтов път, но заради климатичните особености на местността през по-голямата част от годината е студен, ветровит и неприветлив. Мъглата допълнително създава усещане за нещо загадъчно и страшно. На всички указателни табели в района пише, че обектът е опасен и затворен за посетители. Това обаче не отказват търсачите на силни усещания, които правят опит да се промъкнат в нея.

А когато се озоват вътре... спокойно могат да видят небето. Ламарините от покрива отдавна липсват, а малкото останали са корозирали и едва се крепят. При ветровито време издават зловещи звуци и правят преживяването още по-страховито и напомнящо филм на ужасите. Огромната зала с диаметър 60 метра отдавна е унищожена. Порутени са стълбите и коридорите. Прозорците са счупени. Мозайките са изровени, стените – надраскани с графити.

Масово хората оприличават паметника на летяща чиния. Според архитектурния замисъл обаче той е жертвен поднос и колона, символизиращи разгърнат флаг и венец в чест на Българската комунистическа партия.

"Идеята за построяването на Дом-паметник на БКП започва да се обсъжда сред ръководството на партията в средата на 50-те години на XX век. През 1959 г. е създаден Национален парк "Бузлуджа", който е трябвало да съхрани красивата природа и спомените за подвига на Хаджи Димитър, Учредителния конгрес на БСДП и за едно сражение на Габровско-севлиевския партизански отряд от зимата на 1943 г.", разказва директорът на Националния парк-музей "Шипка-Бузлуджа" д-р Чавдар Ангелов.

За откриването на паметника на Бузлуджа пристигат хиляди активни борци, членове на партията, ударници на социалистическия труд и чуждестранни гости от другите комунистически държави. Монументът става популярна дестинация, но достъпът до него не е лесен. Задължително е посетителите да получат разрешение от дирекцията в Казанлък. Милиционер проверява пропуска още в подножието на монумента и, ако всичко е наред, охрана съпровожда хората до входа.

"Минаваше се по стълбите, където имаше невероятни бронзови пластики. След влизане в сградата посетителите трябваше да оставят връхните си дрехи, чантите и фотоапаратите на гардероб. Много трудно можеха да се правят снимки от случайни хора. А ако речеш да минеш отстрани на паметника, веднага идва милиционер и ти казва: "Я, по-добре се прибирай!", спомня си директорът на Музея на фотографията в Казанлък Стефан Папукчиев.

"Мозайките са единственото нещо, което е останало от украсата на паметника", казва гл. ас. д-р Никифор Харалампиев от катедра "Реставрация" на Националната художествена академия.

През последните 30 години Бузлуджа е сцена на социален диалог. В началото е обект на вандализъм от антикомунисти, след това идват любопитните да разгледат разрушеното, а в последно време се появяват и носталгично настроените. Сред тях е и неизвестен 3D-художник, който възстановява образа на Тодор Живков в мозайката.

Най-голямата европейска неправителствена организация за опазване на културното наследство "Европа Ностра" включи социалистическия монумент в списъка на седемте най-известни и застрашени обекти. От години Домът паметник на БКП е и в топ-класацията на най-красивите изоставени места в света.

Вижте повече в репортажа на Миглена Георгиева по Bulgaria ON AIR


23
Още по темата: БузлуджаBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
4
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Тази грозна чиния замърси бълкана. Там са изложени образите на най големите престъпници.
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
18 само забрави да кажеш, че заплатата на мама и тати беше 150 лева. Иначе да, ама някъде 70те год, защото аз бях дете 80те и цените бяха доста по-високи от тия дето си описал.
17
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не съм комунист, даже не ги понасям, но е безобразие това НЛО чудо да се руши. Освен че е опасно, става и повод за лудост. Възстановете го. Направете го музей на комунизма ако щете или му дайте някакъв нов живот, например за зали за концерти. Не знам. Но аз съм против рушенето. Да се използва вече построеното и да се преиначи в полза на хората.
16
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Жалко че Валяка не можа и това да стори.
15
6
 
10
 
! Отговори
Когато преди 1 месец
Мама и тате ме пращаха с 20 стотинки на училище за закуска(както и всички останали) трябваше да си купим по две марки от 40 стотинки с картинката на тази "тоалетяща" чиния.Като примерни пионерчета, предадохме и по 10 кг. стари вестници-пак за тази цел. Бате в казармата също беше купувал марки на стойност 5 кутии цигари, както сам каза.На бабите и дядовците при получаване на пенсиите 40 ст. по-малко, плюс една марка с "дом-паметника". А родителите даваха повече - като суми и пъти.Чие е т*ва лай*?
14
6
 
7
 
! Отговори
14 ти прочете ли преди 1 месец
статията, НИЩО освен малки мозайки са останали, какво ще съхраняваш.....БългароРушлямската връзка ли.
13
3
 
2
 
! Отговори
копилдаците на 100 преди 1 месец
"Затова е много по-лесно да се съхрани".....годишнатаМандраджиискаКурва кВо чакат ми не я съхранят.....
12
3
 
18
 
! Отговори
До Бонго Бонго преди 1 месец
Предполагам че си даваш сметка, че никой няма да плати за разрушаването и извозването на отпадъците от това нещо. Затова е много по-лесно да се съхрани. Щом холивудски филми им прави впечатления, значи не е толкова невпечатляващо.
11
7
 
10
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 месец
Красиви хубаво приятно място да се цени красотата на България. А не Комунистически жертвеник.
10
8
 
8
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 месец
Що ли не съм чувал някой турист да му е интересно да види куп комунистически акота с графити и да дава и пари затова. Пълна щуротия.Стоунхендж е глупост но преди хиляди години,а не щеш ли да видят хората, чужденците да видят,кое да видят. Те са научени,че комунизма е провал и ни казват в Европа Ийст Европа ужас, заради комунизма и манталитета на роби..Ей затова напълно да се срине,бетона за пътищата да иде и да стане прекрасен парк с чешми и тишина, където тогава да се водят чужденците на краси
9
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз ненавиждам комунизма до дъното на душата си, но предпочитам тая структура да бъде ремонтирана и отворена за туристи, отколкото да е поредното рушащо се бетонно гоовно в България. Дори мисля, че може и да привлича туристи и държавата да печели от него. Англичаните от ония боокклук Стоунхендж печелят лудо, пък ние от това ли няма!?
8
10
 
20
 
! Отговори
Махнте си мръсните р преди 1 месец
ъце от историята ни! Бузлуджа трябва да се реставрира и се печели от нея!Когато грабихте като невидяли - активи,заводи,пари,всичко до което се докопате и цяла България, което бе създено и построено през социалзма , не беше лошо, че е социалистическо , нали, а сега и паметниците искате да съсипете и унищожите, олигарси ненаядени, алчни, нахални, не пипайте историята ни!
7
5
 
6
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 месец
Тия дето поливат доматите с нафта имат.
6
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Заслужава си да се направи едно военно учение с мишена чинията .Малко ли стари снаряди има в складовете ?
5
16
 
9
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 месец
И как така след 70 хиляди тона бетон, три хиляди тона стомана и хиляди часове безплатен робски труд това "чудо" на соца е пред пълно саморазпадане след едва тридесет години? Явно все пак великите комунистически Интелигенти е трябвало да построят пирамида или бункер вместо летяща чиния покрита със стъклен покрив...
4
8
 
9
 
! Отговори
през хя ми е и тя преди 1 месец
иРушофилете.
3
12
 
14
 
! Отговори
Анализатор преди 1 месец
Другарите са запретнали ръкави да възстановяват този апотеоз на социалистическата "архитектура". Естествено не с техни собствени пари. То не бяха фондации, не бяха семинари и ред други щуротии. В момента чинията е по-атрактивна от всякога, точно защото символизира разрухата на една мрачна и кървава идеология.
2
15
 
14
 
! Отговори
Съндрача преди 1 месец
Това свърталище на наркомани трябваше отдавна да бъде срутено.най-малкото за това че символизира отрязването на Македония от България.И ако не беше писмото на Ванчо Михайлов до дъртия пиян сифилистик,днес и Пиринско щеше да е във владение на Сърбия и СССР.
1
21
 
17
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 месец
"Масово хората оприличават паметника на летяща чиния. Според архитектурния замисъл обаче той е жертвен поднос и колона, символизиращи разгърнат флаг и венец в чест на Българската комунистическа партия."Ето защо е необходима заблудена ракета на това място.Камък върху камък да не остане.