Откриха комплекс от мавзолеи от Римската епоха край Перперикон

Предстои финалът на разкопките на Перперикон, посочи проф. Овчаров
27 сеп 2021 13:22, Ния Христова
21

Преди дни археолози откриха необичайна находка край Варна - оригиналният държавен герб на Царство България и цар Иван Шишман от 14 век. 

 
"Предстои финалът на разкопките на Перперикон - 3-месечни усилия. Това е едно от важните открития тази година. То има тази стойност, защото ни показва герба на България от края на 14 век", каза проф. Николай Овчаров в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"Особено важно е това на арабския пътешественик, който е бил в Търново, и казва, че този герб ще стои върху щитовете на царските войни. Имаме един и същи герб, който се появява и в Англия, и в България. Това не е чудно", допълни проф. Овчаров.
 
"Различните фигури се оформят през това време - 13-14 век в Западна Европа. Най-важното е, че намират прием в България. Лъвът е най-често срещана фигура в гербовете на цяла Европа. Не е чудно, че има такова дублиране на нещата. Но когато видим историческите обстоятелства - в края на 14 век няма данни за идването на кръстоносци от Англия. Така че е логично това да бъдат части от муниция на войни Цар Иван Шишман", добави археологът.
 
Той припомни, че именно там през 1388 г. се провеждат основните битки срещу османските нашественици.
 
"Има една уникална находка, която днес излиза по медиите - сребърен пръстен, който наподобява пръстен-убиец, пак от 14 век", подчерта още проф. Николай Овчаров.
 
Вижте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като чета изцепките на папагалите,започвам да се отчайвам,колко простовати хора има.Всички станаха архиолози и оплюват всичко,което е открито.
14
2
 
2
 
! Отговори
Лъжеш Овчаров! преди 2 години
Овчаров лъжеш, много лъжеш , как доказа, че са точно "римски" , къде са доказателствата, а ти знаеш ли, че някъде до около 18 век е имало славяни от северозападните Балкани до територията на днешна северна Италия? И сега ние да кажем, че всичко там е славянско ли? Писна ни от глупости! Австрийците асимилираха българи в днешна Румъния, направиха с насилие и украинската нация, сърбите асимилираха пък българи и сега се чувстват македонци и т.н.,сега ти продължаваш делото с лъжите си и асимилацията!
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименТакива пръстени-убийци наистина са били изработвани от българите, намерени са и във владението на Добротица - български болярин и владетел на Добруджанското деспотство, знам , че дори някои хайдути са използвали такива пръстени, зная за един такъв случай, когато хайдутин подарява такъв пръстен на любимата си и тя убива с него.
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И какви римляни го гонят през 14 век? Тогава Италия не е съществувала, имало е феодални владения на територията на днешна Италия, които са воювали помежду си, защото точно около 14-15 век се заражда лихварството там, града Рим е бил слаб тогава и не е бил някакъв център, даже Сицилия е била по-силна, тя също е била феодално владение, тоя плазмодий само манипулира българската история ,напоследък се навъдиха такива плазмодии, които напасват както им е удобно находките и историята!
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ХАХАНе, наистина в цяла Европа го има, има го и при българите, при холандците, в Дания, даже и Байерн, Англия и т.н. А поне рисунката на арабския автор(пътешественик) знам, че е автентична, проблема е, че се отървахме от един лъжец и манипулатор като Алекдандър Фол и сега тоя зае мястото му да манипулира българската история и каквото открие 95% , никога не е било българско , според него,а на кого? И какви римляни го гонят през 14 век?Тогава Италия не е съществувала, имало е феодални владе
10
5
 
3
 
! Отговори
ХАХА преди 2 години
Това нещо с лъвовете някой го е намерил в Англия и го е продал на овчаря!А смешната история дето приятелят му ловец докато вардел и от скука си ровел с една пръчица и изведнъж излязло туй нещо е пълен виц!))
9
1
 
5
 
! Отговори
Ето откъде преди 2 години
Ето откъде ингилизите са взели идеята за трите лъва
8
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глупости! Лъжливото овчарче ... а журналята приемат всичко за чиста монета. Никакъв държавен герб не е това, а част от конска амуниция.
7
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
10 - Грешка. Това е заключение (макар и грешно). Факт е наличието на печата.
6
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е и емблемата на първото Порше, което очевидно е произведено по нашите земи. Факт!
5
6
 
8
 
! Отговори
Коментар преди 2 години
Преди имах добро мнение за Овчаря но напоследък си го развалих покрай шарлатанстванията му и измишльотините които си фантазира за да се изкара велик откривател!Тоя човек е вреден с нелепиците си и изопачаването на историята!Заради подобни типове един ден ще сме с фалшива История като макетата!Същия като оня дето разруши кулата,Китов и компания дето грабиха златото и играха пиянски кечеци край в гробницата,бутафорните крепости от Итонг,измислената черква на Царевец и т.н!
4
6
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Тоя само дипломата на Бай Тошо не е открил още на Перперикон. Носи в джоба си разни неща, уж на перперикон намерени. Ай сиктир!!!
3
6
 
7
 
! Отговори
Костов преди 2 години
Седесето веднага да прати взривателя на мавзолеи Евгени Бакърджиев да го взриви!Как може тука да има комунистически мавзолеи?
2
11
 
10
 
! Отговори
Чоко преди 2 години
пО ДУМИ НА ЖИВУЩИ В кЪРДЖАЛИ И ЗАПОЗНАТИ С РАЗКОПКИТЕ , ТОЗИ ЧОВЕК Е ПЪЛЕН МОШЕНИК. вСИЧКО, КОЕТО СЕ ОТКРИ В иЗТОЧНИТЕ рОДОПИ ТОЙ ГО КАРА В ПЕРПЕРИКОН И ГО ПРЕДСТАВЯ ЗА ОТКРИТО ТАМ.
1
9
 
10
 
! Отговори
Totenkopf преди 2 години
Този е просто един мошеник, както повечето професори показвани ни по медиите