Лошото време не позволява да се освободи заседналия кораб край Камен бряг

Плавателният съд не е трябвало да превозва азотния тор в насипно състояние
30 сеп 2021 21:51, Петя Славова
47

Операцията по освобождаването на заседналия вече повече от седмица кораб "Вера СУ" във водите на Черно море край Камен бряг отново бе осуетено от лошото време. От Министерството на околната среда заявиха, че азотният тор – карбамид не е трябвало да се превозва в насипно състояние, защото това е в нарушение на европейските закони.

За момента замърсяване на морето не е установено. Резултатът от изследването на водата сочи, че азотният тор във водата е с концентрация 0,003 милиграма на литър, за да стане опасна за морските обитатели, тази концентрацията трябва да се повиши до 10 милиграма на литър. Кислородът във водата също е достатъчен, за да не се стигне до цъфтеж на водораслите.

Екоминистърът даде "Морска администрация" на прокуратурата за престъпление срещу околната среда и заради продължаващата криза със заседналия турски кораб край Камен бряг.

"Недопустимо е една страна членка да пусне един кораб, който видимо отива към брега, видимо е натоварен с насипен карбамид, който е забранен от европейското законодателство, да бъде превозван в такъв вид. Да се блъсне в нашия бряг и да застраши водната екосистема", каза пред Bulgaria ON AIR служебният министър на околната среда и водите Асен Личев.

Лошото време и силният вятър възпрепятстват операцията. Рискът за екологична катастрофа е преодолян, защото горивото от резервоарите на турския плавателен съд е източено, а самият товар от азотен тор не е опасен за околната среда, освен ако не бъде изсипан наведнъж във водата.

От Окръжната прокуратура в Добрич коментираха, че ако моряците и капитана на заседналия кораб бъдат свалени на брега, ще бъдат разпитани по случая. Все още не е ясно как и защо плавателният съд се е забил в скалите и защо в продължение на няколко морски мили българските власти не са предприели мерки.

"Администрацията, която завари служебното правителство от редовното правителство преди нас, имаше 2 годни неща - едното беше джипът, който се шофираше от премиер с държавни средства, както и неговата медия за лична употреба - Севда ТВ. Защото администрацията, която заварихме като наследство, специално в "Морска администрация" в частност и МОСВ, показа, че тя притежава професионална, етична, морална нищета", каза още министър Личев.

Очаква се времето да се стабилизира в петък и по този начин да може операцията да продължи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щото пък знаете как да го изкарате при хубаво време. Това са абсолютни партийни некомпетентни парашутисти начело с най-големия Радо шишарката.
29
1
 
8
 
! Отговори
Смех, преди 2 години
След дълго умуване, Радев реши че виновникът за положението е Хан Кубрат. Поради управленческата си некадърност и неспособността си да отблъсне татарските нашествия се е наложило българите да се изселят от Крим и днес да живеят в местност, където засядат кораби!
28
2
 
5
 
! Отговори
Ами то.. преди 2 години
Доброто време мина през първата седмица, през която служебното правителство не предприе абсолютно нищо, до момента, когато от ГЕРБ не изтърпяха, и задвижиха въпроса ! Те не били "пирати"... !!(?)! Абе хам сал ак, тук става въпрос за опасен товар, какви пирати..., какви глупости... те гонят теб !?! Хайде вън....бързо..,къш..,къш.... дим да ви няма..!!!
27
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма страшно, сега четох прогнозата за 2022г, през юли времето се очертава да е много добро, тогава ще продължим с операцията
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре че се развали времето да имате оправдание поне
25
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как се управляват кораби НЯМАМ НИКАКВИ УМЕНИЯ, НО ЧЕ ИМА ВЪЗМОЖНОСТ ТОЗИ КОРАБ БЕЗОПАСНО ДА СЕ РАЗТОВАРИ , НИЕ ИМАМЕ ГРАЖДАНСКА ЗАЩИТА! ИМАМЕ АРМИЯ!ИМАМЕ ПРИСТАНИЩА !ВСЕ МОЖЕ ДА СЕ НАМЕРИ ТЕХНИКА! НЯКОЙ ПОМНИ ЛИ КАК СЕ ОХЛАЖДАХА ЦИСТЕРНИТЕ КОГАТО СТАНА КАТАСТРОФАТА изгоряха къщи, ЗАГИНАХА хора !КАК ББ СТОЕШЕ В СЕЛОТО ЗАЕДНО С ПОЖАРНИКАРИТЕ?НЯМА ДА НАМИРИТЕ ПО-РАБОТЕН И ЧОВЕЧЕН ОТ ББ!ЧЕРВЕТИТЕ ДА ЗАПОЧВАТЕ ДА ПЛЮЕТЕ!
24
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Червения в коментарити си личи по злобата.
23
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НЕКАДЪРНИЦИ! СЧУПИХА държавата за 4 месеца! ПЕТЕЛА СЕ ДУЕ!КУКУРИГА И ПРЯСКА С КРИЛЕ!МЕДИИТЕ НАЛИ СА СВОБОДНИ ПРОКОПИЕВ ИМ ПЛАЩА ДА ХВАЛЯТ КОЛКО Е УСПЕШНО СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО И КАК КОКОРЧОВЦИ НЯМАТ НИЩО ОБЩО С РАДЕВ !ЗА ТОЛКОВА ГОДИНИ ЗА ПЪРВИ ПЪТ ВИЖДАМ ТОЛКОВА БЕЗОЧЛИВИ И ЛЪЖЛИВИ ХОРА!УСПЕШНИ!ЗАРАДИ ТОЗИ УСПЕХ ИСКАТ ДА ПРОДЪЛЖАТ ПРОМЯНАТА! ДАЖЕ % ИМ ПОРАСНАЛ!ЗАЩОТО СА УСПЕШНИ
22
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И аз чета че забраняват достъпа на журналисти и пречат да се снима. Вероятно се гласят да изсипят част от торта във водата.
21
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Миг 29 най-големия кошник. Навсякъде чета как биват свалени или патат сами. За нещастие един достоен Българин си замина заради смотания съветски кошник.
20
0
 
7
 
! Отговори
Чубака преди 2 години
Бойко е виновен и за лошото време!!! Нали бе смрадев??
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Epic fail.
18
1
 
1
 
! Отговори
?!? преди 2 години
Един пилот герой успя да защити честта на българският пилот и да свали мишената. Един български офицер успя да защити истината и плати с живота си за това. Едни български министри си мият ръцете с предишните, с лошото време, с липсата на някакъв закона, с липсата на техника, с изпълнителите на операцията. Все едно са Египетски богове и работа на смъртните си е тяхна работа - Наглост. Аз няма да простя, защото знам как се върши отговорна работа за родината.
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 9А допреди два дни вълни нямаше никави и пак нищо не направихте!
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хората на Радев са забранили достъпа на журналисти и граждани до брега до кораба, за да не снимат. В момента има силно вълнение и корабът се люлее.
15
1
 
4
 
! Отговори
?!? преди 2 години
1. Като ресорен министър всяко действие и бездействие на подчинените му е негова работа и отговорност. 2. Морска администрация не е във Варна , а в София. Да не казва, че едната ръка не знае какво прави другата.3. Или можеш да защитиш територията, екологията и цялостта на България, или не можеш! Другото е оправдания на заггубеняците!
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Евакуирайте екипажа и оставете без надзор кораба ,братчедите ще разтоварят азота без грам да падне в морето и от кораба няма и болтче да остане,я що желязо е!
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Той Радев затова иска втори мандат, за да може да извади кораба до края на 2026 г.!
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Личев лъже, никой не може да знае товарът в чували ли е, или в насипно състояние.Така като гледаме кораба не може да се установи нарушението.Освен това не е работа на държавата да освобождава заседнали кораби,за тази работа си има застраховател и собственик на кораба които наемат специализирани фирми !
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Винаги може да се намери оправдание и когато това е норма после има нацупени, че не им вярват. :(