Моряк от "Вера Су": Страхуваме се за живота си, искаме си заплатите

Екипажът твърди, че е заплашван
4 окт 2021 20:35, Петя Славова
40
Моряк от "Вера Су": Страхуваме се за живота си, искаме си заплатите
Снимка: БГНЕС

Продължава сагата със заседналия кораб "Вера Су" край Камен бряг. Екипажът още не е слязъл на сушата, а самите моряци проговарят пред БНТ, че се страхуват за живота си.

Корабът на плавателния съд твърдят, че не са получавали и заплати и по думите им, собственикът на кораба трябва да им изплати 11 380 долара.

Още по темата

След 15 дни до Яйлата, съдбата на екипажа, който е от Турция и Азербайджан, още е неясна. Обстановката на борда съвсем не е спокойна, както изглежда от брега.

Един от моряците проговаря като желае да остане анонимен, тъй като се страхува за работата си. По думите му, екипажът не е получавал заплати. "Взехме единодушно решение като екипаж да спрем работа. Всеки от моряците на борда иска да се прибере у дома. На кораба работят само капитанът и главният инженер. Искаме компанията собственик да заплати за изработените възнаграждения, което е наше право", пише в писмо морякът.

Той е предоставил документ,  на който са отразени възнагражденията на екипажа до 4 октомври. Общата сума е на стойност 11 380 щатски долара. Моряците настояват сумата да бъде платена в брой.

Капитан на кораба е Онур Хазар, втори капитан е Абдула Кемал. В документа е посочен екипаж от шест души.
 "14 дни сме поставени в много трудна ситуация. Отслабваме психически. Всяка нощ заспиваме с мисълта, че може да загинем”.

Според моряците са проведени разговори с представители на компанията в Лондон и Варна, но без резултат. Екипажът твърди, че разполага със запис, на който са заплашвани.

 "Заплашвани сме от мениджъра на екипажа. Разполагаме със запис на заплахите. Никой не ни помага. Работим здраво от първия ден, в който отплавахме. Въпреки всички наши усилия не можем да получим заплатите си".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още по темата: Камен брягморяци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
некой нейде преди 2 години
До Анонимен: изпълнили са заповедите на командния им състав = редно е да им бъде изплатена заплата
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кризата е причинена, от лошотията на знаещите какво трябва да се направи и не желание да помогнат.Незнаещия едва ли може да помогне, там където не знае! Проблема, е че знаещите са алчни и зли, и искат хем да убият не знаещите хем парите да им вземат!
36
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аварията с тази самоходна баржа показва безсилието на управляващата пасмина в момента свикнала да стои по бюрата и да брои парите от заплата до заплата и да яде от държавния стол и ако може нещо кьораво да удари. Кариерист, роднина, кариерист, роднина седнали между банкетните войски на радевой и пеят: спете спокойно, ние ще ви управим, вие не разбирате, само ние можем.
35
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искате нещо си и затова сте спрели да работите, а? И затова сте джаснали кораба в брега, а? Айде, първо си платете (не е задължително да е с пари, а с престой на топло неколко години!) за поразиите, пък тогата, в пакет - в Турция да искате заплатите и там к'вото още искате!
34
4
 
8
 
! Отговори
?!? преди 2 години
Правителството на Радев може да обвини полицаите за това че са били "журналисти" , който е псувал и хвърлял на пвета. Но не може да разпита пет турски моряка, забили кораб като камикадзета?
33
6
 
4
 
! Отговори
Тато из Правец преди 2 години
Докарали са дрога за Боко тиквата!!!
32
5
 
5
 
! Отговори
Активист на БСП преди 2 години
Бойко Борисов в уредил тая далавера,за да компрометира ген РАДЕВ!!!! Тиквата -в затвора!!!
31
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 25. Ти нормален ли си или винаги си си такъв?Собственика що не си управлява кораба сам. Тогава никой няма да му удря корабите. Хем и заплати няма да се налага да дава. Аман от *** значи.
30
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква е тая държава, която гранична не се качва веднага накораба за инспекция и вземане на проби ? Батиии аз смешната държава и абсикиралите държавни служители. Всипки да си подават оставките
29
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 25. Значи ако Бойко е корумпиран и взема грешни решения, народа е виновен. И заради това трябва да остане гладен. Така ли?
28
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руските пияници ,кво ще направят. Смятайте, колко са били фиркании да забият кораба в скалите :)) хахаххаха капитана е бил с 3 промила сигурно някъде по земята
27
6
 
10
 
! Отговори
?!? преди 2 години
Когато човек се страхува за живота си, не си иска заплатите? Да кажат истината и защо искат кораба да потъне!?! Защо правителството на Радев продължава да лъже? На всички е ясно, че времето от тук нататък само ще се влошава! Защо моряците не се подчиняват ба Българската държава къде се намират? Защо се стархуват? Явно въпроса е по голям от това което ни казват. Защо правителството на Радев крие истината?
26
2
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
обаче ако е верен иска им към компанията за..11000...евро и тя /"Компанията"/ не може да ги изплати,то..ега ти и "компанията!
25
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кви заплати бе, набутахте собственика със стотици хиляди, разбихте кораб, предизвикахте мини екокатастрофа.... заплати искали. Не сте за бой, а за затвор, пиянки
24
1
 
14
 
! Отговори
Slowhand преди 2 години
Трябваше на следващия ден отговорните институции да се качат на борда, да разпитат екипажа, снемат записи на корабния дневник, а не две седмици да чакаме филанкищията да реши казуса. Ако се докаже небрежност, застрахователите ще откажат покритие, а гемията им или каквото остане от нея, няма да покрие разходите по спасяването.
23
1
 
7
 
! Отговори
Slowhand преди 2 години
Четейки коментарите по-долу, оставам с усещането, че някои са прекалили с хапчетата или с кокаина, който са доставили с кораба. Ако не се шегуват разбира се.Всеки чул недочул коментира глупости, че и лайкове събира. Корабаът не се е отклонил 270 мили а е държал курс към Варна, където е трябвало да разтовари стоката, която е карбамид (урея), а не амониева силитра(нитрат).Най-вероятно вахтените са заспали или са били пияни и са пропуснали да направят корекции на курса.
22
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те за заплатите се тревожат. Милите.
21
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доставка на кокаин, а пачките в Чекмеджето.
20
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
11 к $ - много им тлъсти заплатите на тия си га ни...
19
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 7 и като го забият умишленно за 11 хил. Дали ще им платят?