МОСВ започва извънреден мониторинг в района на заседналия кораб

Ще се измерва различни показатели от 7 пункта около "Vera Su"
Обновена: 4 окт 2021 16:37 | 4 окт 2021 16:28, Анисия Иванова
7
МОСВ започва извънреден мониторинг в района на заседналия кораб
Снимка: БГНЕС

По разпореждане на министъра на околната среда и водите Асен Личев от днес започва допълнителен площен мониторинг на морските води в района на заседналия кораб „Vera Su“, който да служи като база за сравнение за последствията върху околната среда при следващи спасителни действия, съобщиха от МОСВ.

Още по темата

Планът за мониторинга е разработен съвместно с експерти от Института по океанология – БАН. Пунктовете са избрани според отстоянието от кораба, посоката на преобладаващото течение и прогнозираната метеорологична обстановка през следващите 10 дни. Това ще позволи проследяване на потенциално въздействие върху морската околна среда в случай на попадане на карбамид в морските води при повторно стартиране на дейностите по разтоварване на кораба.

Първото пробовземане днес е с кораб на Гранична полиция. Ще се вземат регулярни водни проби в 7 пункта в района южно и югоизточно от кораба. Първата проба ще бъде последвана от ежеседмични моделирани изследвания на крайбрежните морски води през целия месец.

Ще се измерват показателите pH, соленост, разтворен кислород, наситеност с кислород, азот амониев, азот нитритен и азот нитратен.

Паралелно с допълнителния площен мониторинг МОСВ продължава всекидневно да следи състоянието на водите в Черно море в непосредствена близост до заседналия кораб.


7
Още от Страната
515 паралелки в цялата страна са преминали на дистанционно обучение
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
3
 
! Отговори
Асан преди 2 седмици
Мониторинг или перде кириз :)))
5
0
 
2
 
! Отговори
Mersi преди 2 седмици
Ся, тихо ся.Вии нищо не разбирате.Тихо, че може да се чуе някъде, да се прочете.Грешите като пишете лоши неща.Тихо, да се снежим, до като потъне. После ще гледаме какво ще правим. Ще направим комисия, ще видим какви са последиците и ще ги отстраним.До тогава тихо. Ей гледайте как ги блъскат по улиците в Ст.Загора. Гледайте новите президенти, новите кандидат депутати, управленци жадни за народната любоФ. Тоя кораб го забравете. Мислете за Мини марица изток, която ни трови но ни храни.
4
0
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 2 седмици
Обадете се незбавно на специализирана фирма да изтегли кораба,преди да се замърси морето и да се унищожи поминъка на хората в района.
3
3
 
4
 
! Отговори
Кънчо преди 2 седмици
Вън на радевата хунта. Нагли, безхаберни, незнаещи, немощещи, хленчещи, търсещи други виновници, за да оправдаят глупостта си..това са те...наричащи се почтенни и промяна. Халал да са ви народе !
2
0
 
7
 
! Отговори
?!? преди 2 седмици
Не знам как да ви се вярва вече. Първо дупка нямаше после почна да се пълни с вода. После разлив нямаше а се оказа, че изпуска, сега ще мерите замърсяване. Кеде ще го мерите до Бургас може би
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ама той заседна преди две седмици, сега вече има извънреден мониторинг. Сетила се Мара...