Вече се продават ваксините срещу грип, цената - 21-22 лева

Бройките са малко и се продават бързо, има и листи за чакащи
4 окт 2021 11:38, Петя Славова
30
Вече се продават ваксините срещу грип, цената - 21-22 лева
Снимка: БГНЕС

Ваксините срещу грип пристигнаха и вече са в аптечната мрежа, предава "Телеграф". Цената им не е променена и се продават между 21 и 22 лв. в различните обекти. Фармацевти разказаха, че интересът към препаратите срещу инфлуенца е голям. Бройките са малко и се продават бързо, а има и листи на чакащите. Подобен проблем се появи и миналата година, когато пристигащите партиди с ваксини изчезваха за седмица.

Както вече писахме, според прогнозите на Световната здравна организация тази зима ще ни мъчи нов грип. В състава на ваксините влизат 4 щама. Единият от тях е открит през миналата година в Камбоджа. Той е от тип А/Н3N2. Заедно с него ще се завърне и познатият щам Виктория. Той е регистриран за пръв път през 2019 г. и е от типа на пандемичния свински щам А/H1N1.

Грипните вируси от тип B пък ще бъдат Вашингтон и добре познатият Пукет, прогнозират от СЗО. Изминалият грипен сезон обаче беше първият у нас, в който Националната референтна лаборатория не доказа нито един случай на инфлуенца от анализираните близо 2500 проби.

Заради мерките срещу коронавируса грипът не успя да пробие в цял свят, а регистрираните случаи бяха изключително малко. Експерти обаче смятат, че е възможно това да доведе до по-тежка грипна епидемия през предстоящата зима. Според Европейския център за превенция и контрол на заболяванията е възможно сега грипът и коронавирусът да заразяват едновременно. Част от симптомите им се припокриват, затова специалистите предупреждават, че тестването за разграничаването на двете инфекции ще бъде от ключово значение.

Междувременно ново британско проучване доказа, че едновременното ваксиниране срещу инфлуенца и COVID-19 е напълно безопасно, предаде Ройтерс.

По време на проучването 679 доброволци са били ваксинирани в един и същи ден в двете ръце. Според официалните препоръки между противогрипната ваксина и тази срещу коронавируса трябва да има интервал от поне 14 дни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: грипваксинааптеки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нито един случай на грип миналата година?! Ахахаха... Май всичко са го писали ковид!
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не вярвайте на предаденото от Ройтерс, Асошиейтед Прес, BBC, CNN. Надеждните телеграфни агенции са ИТАР-ТАСС, БТА и ТАНЮГ. В този ред.
6
8
 
12
 
! Отговори
славянин преди 2 години
Декортикираният зомбиваксър ще си сложи не само дози за ковид, доза за грип, но и доза против дебелочревни газове! Само че досега доза против необратим ид.отизъм не е създадена!
5
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Междувременно ново британско проучване доказа, че едновременното ваксиниране срещу инфлуенца и COVID-19 е напълно безопасно, предаде Ройтерс." За сведение на Ройтерс и на британските няма да се кастрираме нито срещу инфлуенца, нито срещу ковид, защото и това е напълно безопасно.
4
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
за четиричленно семейство 4 x 21 = 84 лв . тука са си безплатни . верно , преминахте 80 процентната граница , както каза един бивш депутат .
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво познахте.
2
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако ваксинираните за ковид, сега рекат да се застраховат и срещу грип, особено пък залетялите се 3-доза за ковид, кръвта им ще закипи от ваксини. Обаче пък какво ли блаженство е да така разкошно набоден!
1
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама в началото на деня казаха, че ще препакетирват ковид ваксините с удължен срок на годност. Да не би направо да са ги препакетирали като противогрипни ваксини.