3-годишно дете е в болница заради сгрешено лекарство

Фелдшер поставя лекарство за сваляне на кръвно, вместо противоалергично
7 окт 2021 13:45, Ния Христова
29
3-годишно дете е в болница заради сгрешено лекарство
Снимка: БГНЕС
3-годишно дете е прието в болница без опасност за живота, след като фелдшер от Спешна помощ му слага лекарство за сваляне на кръвното, вместо противоалергичен препарат. 
 
Синът на Стилиян и Сара от село Румянцево има алергия от определен вид мъхести плодове. Във вторник вечерта детето пие плодов сок и получава обриви по цялото тяло. Родителите му звънят в Спешна помощ. Фелдшерка, която пристигнала на мястото, преценява, че трябв на детето трябва да се противоалергично лекарство. Поставя му инжекция и си тръгва.
 
"Върнах се, нямаше и две минути, детето се унася, сънливо. След пет минути детето беше заспало. Не реагира. Буташ, викаш му – не реагира. Дъщеря ми  сметна, че май са объркали нещо с детето. Имаше игла и две ампули. Поглеждаме ампулите, които бяха останали в нас - хлофазолин. Аз, като съм с високо кръвно, знам за какво се използва, изплашихме се и отидохме в бърза помощ", разказва пред Нова тв бабата на детето Ани Илиева.
 
Фелдшерката казала на роднините - "Мале, убих на хората детето". 
 
От Спешният център в Луковит детето е транспортирано в плевенската болница, където поставят системи и го стабилизират.
 
"Сложиха му две системи. Отпаднал е, иска да спи, държа го буден. Изкарвам го навън, само и само да е буден", споделя Сара.
 
"Детето трябва да стои 70 часа там. Защото след 70 часа можело да получи отново пристъпи на сънливост и да изпадне в кома", добавя бабата на детето.
 
"Ампулата разтворител е точно толкова, колкото е ампулата хлофазолин. Те са били една до друга. Тя може би в момента е посегнала и не го е видяла. Те са едни и същи и не може да ги познаете. Взела е и е разтворила хлофазолин. Много е опасно. Щом ние с ампули сваляме кръвно от 200 нагоре и кръвното се нормализира, представете си, какво значи това за едно дете", обясни завеждащият ФСМП – Луковит д-р Георги Цветков.
 
Родителите на детето са категорични, че ще си търсят правата в съда.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
Доктора, каква е разликата
18
0
 
2
 
! Отговори
Доктора преди 2 години
Не знам що плюете ама по Нова два пъти показаха ампулата от Метилпреднизолон. А това си е чист Урбазон.
17
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Идея си нямате колко лекарски грешки са прикрити.
16
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да излязат ся пак симида, кромида, каруцаря и т.н. лапачи да обясняват, че проблема е с парите. Проблема драги мои винаги е с кадрите - а вас кадрите не ви интересуват, интересува ви само лапачката , бонусчетата и далаверката.
15
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
добре че не са го писали от ковид.Че сега всичко се минава под общ знаменател,а именно ковид.
14
6
 
6
 
! Отговори
До 16 преди 2 години
"т.е. да приемем че нарочно да объркаш лекарство е нещо за което не е нужно наказание?" - Ами не, не е нарочно, а от липса на квалификация. За да се обезпечи медицинско обслужване в селата, в които почти няма българи, се назначават зле подготвени кадри. Единственият критерий е що-годе да знаят да четат и пишат. И да са от малцинството, защото по-лесно "общуват" със съплеменниците си. Никой квалифициран медик няма да се зарови в тази клоака, в която вместо да го уважават, го псуват и бият.
13
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поне да му беше измерила кръвното егати...
12
4
 
3
 
! Отговори
До 15 преди 2 години
Фелдшерът не е лекар.
11
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Такива грешки не стават често за радост.Но грешки стават и никой не е безгрешен.Който никога не е сгрешил да хвърли първия камък..Детето е под наблюдение и ще се оправи.Но..грешките са ,за да се поучаваме и никога да не ги допускаме отново.
10
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На такава разсеяна овца това със сигурност не й е първа грешка.
9
3
 
5
 
! Отговори
Малко прибързано преди 2 години
раздавате присъди на "бялата мафия". Случаят е в с. Румянцево, близо до Луковит, където бял човек не остана. И може "фелдшерката" също да е от родата, дето ще я съди. А колкото до сока - след като се знае, че детето има алергия към мъхести плодове, защо стилиян и Сара му дават плодов сок?!
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А болниците дали забелязват навреме грешките си от такъв род. Четеш после, че бил се влошил рязко някой пациент и... чувал.
7
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Малко ги бият и съдят.
6
7
 
12
 
! Отговори
до 3 преди 2 години
Не ми се обяснявай за "уморени" лекари. Това е част от работата им, и го знаят перфектно още от ден първи. Все едно да говориш за "уморен" служител в контролната кола на летището през ноща. Няма такъв филм. Нямаш ПРАВО да си уморен в дадени професии.
5
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо ново за престъпниците в бяло. Нали преди няколко години пак същите бяха ампутирали грешен крак на един.
4
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
После защо ги бият редовно...
3
4
 
7
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 2 години
Тъй и тъй е в болница - веднага да се ваксинира ;))))))) Щом се е родило, значи вече е годно за боцкане.
2
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щото лекарите са уморени като всички не че е извинение но дали не е карала повече от 12часово дежурство разследващите ще кажат
1
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
те все не знаят, напоследък зачистиха случаите хората да казват "лекарите убиха еди кой си роднина от ковид", а те все и вечно невиновни, но реалността е друга, бг лекаря е убиец и го прави целенасочено и умишлено, а след тва излиза и почва да реве и за пари, отделно продават фалшиви докумевнти, било то телкове, мелкове, сертификати и т.н., тва да нямаш никво доверие на лекарите в бг