Тежък сезон в зимните курорти заради новите цени на тока и газа

Засега резервациите за зимния сезон в Банско вървят добре
9 окт 2021 16:22, Елка Василева
21

Тежък се очертава да бъде задаващият се нов сезон в зимните ни курорти заради драстичното повишение на цените на тока и газа. В Банско сметките на собствениците на хотели вече са скочили до 75%.

Разходите в курортното градче започват да се увеличават рязко още от лятото.  

"Токът ми поскъпна със 75% за момента. За пелети и за газта, с която се отопляваме – между 35 и 40%. Наистина сме много притеснени. Тази тенденция започна още от юли месец", обясни мениджърът на хотел в Банско Бурхан Немутлу пред Bulgaria ON AIR.

Подобна е ситуацията и в семейния хотел на Елена Джолева.  

"Най-вероятно ще се работи както миналата година - нула на нула", каза тя.

На фона на драстичното поскъпване браншът тук е с вързани ръце.  

"За съжаление, ние вече сме излезли с цените за зимен сезон. Няма да пипаме цените за настаняване, но няма и да има за специални оферти. Конкретно за нашия хотел мога да уверя, че сме запазили цените, както миналата година. Пандемията продължава, а в същото време и приходите на хората си останаха същите", добави Немутлу.

Въпреки това бизнесът търси варианти да компенсира разходите си с повишаване цената на услугата основно през онлайн платформите.

"За зимния сезон няма как цените да останат на нивата от предишната година. Лошото в сферата на туризма за зимните курорти е, че договорите със съответните туроператори вече са сключени. Там не може да има промяна в цената, която си предложил на своя партньор", уточни Елена Джолева.

От началото на пандемията хотелите в Банско работят с минимум персонал, за да свият разходите.

"Нормално е да сме притеснени за това поскъпване. Надяваме се да се справим по някакъв начин", призна рецепционистът Мария Тодева.

Засега резервациите за зимния сезон в Банско вървят добре. Остава обаче притеснението дали пандемията няма да ги затвори отново.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите на Bulgaria ON AIR.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Частни монополи продаващи българска електроенергия на народа на баснословни цени и условия!
17
2
 
1
 
! Отговори
... преди 2 години
Тежък зимен сезон искате да кажете. Не за курортите, а за всички. Кой не се влияе от повишаването на цените бе?
16
4
 
2
 
! Отговори
Ски учител преди 2 години
Какъв ти сезон? Кой ще дойде в тази неваксинирана страна, с вилнеещ covid!?Ало, Банско, Боровец, Пампорово.... благодарете на министъра и льотчика!
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да съберем пари и да помогнем на Цеко,че го закъса с печалбата !
14
2
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
Я СТИГА!!!!!...Същото ревяха и хотелиерите по морето,а се оказа,че такъв интензивен сезон не помнят от години..СтигаКВИЧЕНЕ!...Като има,се разпищолвате..Ако няма,ами просто стягайте коланите,никой не е длъжен да се грижи за вас..Нали сме в "свободно капиталистическо стопанство",основано на "КОНКУРЕНЦИЯТА и ЛИЧНАТА инициатива"?!
13
2
 
6
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Голям праз ски нема да караме :)))
12
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой няма да иска да стъпи в тази неваксинирани дупка на ганьовщина и мрак. Така ще ни разкарат от туристическия пазар тази зима в Европа. Честито.
11
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Духайте супата ,алчни печелбари )
10
5
 
7
 
! Отговори
Не са само цените преди 2 години
Никой няма да иска да стъпи в тази неваксинирани дупка на ганьовщина и мрак. Честита, промяна.
9
2
 
2
 
! Отговори
Някои се ориентираха преди 2 години
към друга дейност.Докато и там се съберат много печалбари алчни и я оплескат.
8
2
 
11
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 2 години
Наистина няма дори и приличен персонал, да не говорим за опитните избягали кадри от бранша.Засега в малки хотелчета семействата работят, но скоро ще клэкнат...
7
2
 
16
 
! Отговори
Абе преди 2 години
Ми ако бяхте строили заводи,садили градини,развъждали животни,възтановявали горите,изчистили реките,запазили и обновили селата,оправили пътищата,запазили и модернизирали леката промишленост,сега нямаше да ви тежи!Щяхте да продавате храни и сурвини за да се направят храни!Не да чакате да дойде някой да ви спи в хотела и да ви яде в ресторанта че да ви брои едни пари накрая за масрафа!
6
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кое е скъпо не разбрах, сметката за ток или кебапчето дет струва 17лв на пистата? Никво Банско тая година в алпите е по на оферта
5
9
 
7
 
! Отговори
Тодор Живков преди 2 години
Ще ме търсите ама от гроба няма да изляза. Вие ще влизате там на талази. Освен цените и новия СейфПас тотал ще ви затвори. Юдо-хазарите ви оставиха около 30 годинки да се наиграете на демокрация и печалбарство и сега както в играта "Монополи" всичко отива в кутията. Кутията е в техните ръце, и правилата на капитализма те са ги измислили. Идват мнооого интересни времена- туризма и развлекателния бизнес са мъртви, в момента това са последни тикове, подобно на антилопата между зъбите на лъва.
4
3
 
25
 
! Отговори
wtf преди 2 години
Оф, на тия все им е тежко в началото на сезона, пък в края все им е рекордно. И летния щеше да им е тежък, и предишния зимен пък после рекорди.
3
4
 
6
 
! Отговори
Кривондел преди 2 години
До 2.Явно не сте чел статията. Там пише, че няма как да вдигат цените по вече сключени договори с туроператорите. А за това да стават сервитьори...Лоши времена се задават. Тренирайте и Вие. Н
2
2
 
19
 
! Отговори
мак преди 2 години
Сезонът ще е тежък за всички, особено за домакинствата, а не само за кръчми и хотели. Трябва ли да страдам, че хотелиерите преживяват трудности? Колкото и да поскъпнат нещата, пак ще имат клиенти, като по морето през лятото, но ако разчитат на печалби от преди голямото увеличение, това е техен проблем.
1
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те и лятото реваха, че сезонът бил труден, а хотелите се пукаха по шевовете от хора. Просто ламтят за държавна помощ наглеците, затова почнаха да се обаждат