Керемедчиев: Хаос при цените, икономиките ще буксуват

България още не е постигнала диверсификация на доставките на газ
11 окт 2021 12:37, Петя Славова
148
Керемедчиев: Хаос при цените, икономиките ще буксуват
Снимка: БГНЕС

Значителен скок в цените претопяват увеличението на пенсии и заплати. Тази седмица предстои в Брюксел страните членки да обсъдят компенсациите заради високите цени на горивата и на галопиращите цени на всички останали стоки.

" Много е труден да се създаде единен механизъм и на тази среща в Брюксел не очаквам да даде ползотворни резултати, макар че очакванията са големи, но е много трудно да се създаде единен механизъм за подпомагане на държавите", каза пред БНР Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на икономиката и на външните работи за предстоящата среща на ЕС да това какви мерки се очаква да се вземат срещу високите цени на горивата, тока, парното.

"Така че не очаквам някакви бързи и крайни мерки. Хаосът и паниката на пазарите е висока. Цената на природния газ поскъпна с над 30 на сто на европейските борси. Прогнозите са за растеж до 2050. И виждаме крайна тенденция за поскъпване на живота на европееца и все още неадекватни мерки на ЕК и страните членки за компенсация.

Още по темата

Поредно поскъпване на петрола към нови многогодишни ценови върхове

Компенсацията би могла да е различна за всяка една от държавите. Но България още не е представила Планът за развитие. "За съжаление, бягаме след събитията и трудно постигаме консенсус", коментира Керемедчиев.

По думите му България все още не е постигнала диверсификация на доставките на газ, макар и това да не е само български проблем.

"България остави на трупчета тази идея за доставки на газ чрез алтернативни източници извън руския газ. Сега възможностите за подпомагане на бизнеса и бита заради високите цени на газа не виждам как ще стане", каза още Милен Керемдчиев.

Според него няма дългосрочно решение за енергийна диверсификация в нашата страна.

"А потреблението на ток ще расте, така че,  ще растат и цените. Така и икономиките ще започнат да буксуват", поясни той.

Според него, отказът на европейски държави от обикновените източници на енергия вдига интереса и желанието на покупка на повече газ. Това ще накара новите бюджети да има все повече разходи.   По думите му, скокът в цените ще се наложи да се вдигнат и данъците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
1
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
До 125"Каква опорка ве , кви турци трабата си е руска до България" - ми нали и аз нова пиша бе ***: трАбата си е руска. Ама вместо директно до България, минава през Турция.
117
1
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
До 139Защото Зелените са страхливи лицемери. Преди 39г. противниците на АЕЦ Белене Нешка Робева, Слабаков и сие НЕ стояха на студено защитовайки идеите си.
116
1
 
5
 
! Отговори
кайзер созе преди 2 години
Защо в последните 3-4 месеца не виждам никой от тъй-наречените "зелени" в медиите. Нека някой от тях да излезе и обясни сегашната ситуация и да я защити , ако може. Най-добре да е на живо пред публика.
115
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Газова и електроенергийна диверсификация и либерализация, за да могат повече старни да спекулират на пазара и да вдигат цената, да препродават и изнасят.
114
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
129 Новак да си прави с ресурсите каквото иска, аз питам конкретно ЗАЩО руските агенти СПРЯХА добива на шистов и природен газ у нас??? В полза на Русия ли ? Или от грижа за " природата", която сега НЕ ПАЗИТЕ и плюете фотоволтиците? Че " възобновяемите" са шитня е ясно, обаче ЗАЩО спряхте Бг 2012-13г. да добива собствен газ и нефт, който сега го добиват РУМЪНЦИТЕ ( находищата са близки в шелфа на Ч. море) Не ви ли е срам бе двуличници изкуфяли?
113
3
 
14
 
! Отговори
Видимо преди 2 години
Те с един кораб не могат да се справят, а тръгнали държавата да оправят. По цените ще ги познаете!
112
3
 
8
 
! Отговори
Да преди 2 години
Някъде прочетох играта на думи Вера Су и СуВерена. И тъй като не вярвам в случайностите, това ми изглежда една зловеща ирония между лявата (разбирай глупавата) част на суверена който избра сегашната власт заедно и неспособността ѝ.
111
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това газ диверсификацията, кат развитата димукрация , и кат светлия куманизем, бегом до хоризонта :D
110
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голдън Зора, по мои сведения общият азерски дебит е 16 млрд куб м, от които 6 млрд куб м остават в Турция и 10 млрд куб м продължават за ЕС.
109
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Жан Валжан - Ако не си разбрал, България е във валутен борд доста отдавна (повече от 20 години) и цената на лева към еврото е фиксирана (в началото е била фиксирана към марката). Един лев струва 1,95583 евро и няма да се промени това, докато има валутен борд. Сега прочети новините от последните 20-ина години и заповядай пак да коментираш хахаха
108
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този либертарианец трябва да последва Каролев.
107
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Какво по хубаво от това да може да правиш временни договори когато цените са високи" ------------------------------- За такива народът казва "Прозз, па му се такова". Търговията с ресурси, газ в това число, не е като да спекулираш на борсата с цените на кюлотите, часовниците и вратовръзките. Прозтаците си представят, че Александър Новак е по-*** от тях и ще се навие да сключи три или шестмесечен договор за доставка на газ. Да си смени безценните ресурси за свежонапечатани хартийки без покритие
106
3
 
5
 
! Отговори
Жан Валжан преди 2 години
Както е тръгнало да няма 1 евро 8.50 лева.
105
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
хнСЦПЦ;Л'СФ
104
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Корена на днешната енергийна сделка е самоубийствената за икономиката на ЕС зелена сделка. Заложените там драстични намаления на въглеродните квоти, принудиха бизнеса да търси алтернативи в лицето на природния газ. Налудничевия отказ от ядрената енергия и още по-налудничевото изкуствено налага на нерентабилни и изключително ненадежни енергоизточници като фотолтаици и ветрогенератори, взривиха цената на ел. енергията. За кризата днес са виновни зелени фанатици и слабоумниците в Брюксел!
103
5
 
6
 
! Отговори
Стамболов преди 2 години
До Христо ХристовКаква опорка ве , кви турци трабата си е руска до България това, че минава от там не знаачи, че е турска . Само пропаганда и анти сте всичките дето не виждате по-далеч от носовете си.
102
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Левът се приравнява към еврото - 1 лев за 1 евро!!!
101
3
 
5
 
! Отговори
Роко2 преди 2 години
До Пешо ПешевТой Ицо Ицов газ неще иска да върти *** на колело с динамо на стойка.
100
4
 
1
 
! Отговори
Пешо Пешев преди 2 години
До Христо ХристовАми да какво по хубаво от това да може да правиш временни договори когато цените са високи,но нищо не вдяваш от икономика само мрънкаш
99
2
 
3
 
! Отговори
Голдън Зора преди 2 години
До СтамболовГърците не само ,че внасят ,но и препродават азерска газ.А Италянците купуват 16 милярда куб.м. ,а турците 10 милярда куб.м,от азерите годишно...