Първи сняг в София утре, оранжев код за 11 области от Западна България

Количествата дъжд ще са значителни - до 50 mm, на места - до 65 mm
53
Първи сняг в София утре, оранжев код за 11 области от Западна България
Снимка: Pixabay

Националният институт по метеорология и хидрология издаде предупреждение от втора степен - оранжев код, за 11 области от Западна България, съобщи БТА.

С понижението на температурите в тези 11 области на Западна България дъждът ще се примесва със сняг, а за областите - София-град, София-област, Перник и Кюстендил, е в сила предупреждение и за снеговалеж. Това показва картата с предупредителните кодове за опасните метеорологични явления, публикувана в сайта на НИМХ.

Предупреждение от първа степен - жълт код, за значителни валежи от дъжд, е в сила за утре в 13 области на страната, които основно са в Северна и в Централна България.

Без предупредителни кодове за утре - за дъжд и сняг, са само четири области в страната. Това са Видин, Добрич, Варна и Бургас.

Mрез следващото денонощие в България ще се създаде нова валежна обстановка, свързана с преминаването на средиземноморски циклон през Гърция и Егейско море.

Ще бъде облачно и с повсеместни валежи от дъжд. След обяд на много места в Югозападна и Централна България количествата ще са значителни - между 35 mm и 50 mm, в отделни райони - до 65 mm. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Температурите ще са почти без дневен ход, привечер в Западна България ще се понижат и дъждът временно ще се примесва със сняг.
 
Над Черноморието ще бъде облачно и с валежи от дъжд. Ще продължи да духа умерен вятър от изток-североизток. Максимални температури на въздуха: 12°-15°. Температурата на морската вода е 15°-17°. Вълнението на морето временно ще отслабне до 2-3 бала.
 
В планините ще бъде облачно и с валежи предимно от сняг. Ще се образува снежна покривка. Ще духа умерен югоизточен, по високите и открити части - силен южен вятър. След обяд в Западна и Централна България количествата ще са значителни и в комбинация със силния вятър ще има условия за преспи и навявания. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 3, на 2000 метра - около минус 3°.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още по темата: времетодъжд
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
1
 
! Отговори
ИЗВОД: преди 2 години
Дори и да кажем, че тия дървета се хванат и почнат да растат - те са вода и единственото място от където могат да я вземат е полярните шапки. Пак се сготвяме. Единственото решение - колкото въглерод вкараш под земата, толкова дървета засаждаш. Ако само садиш без да пълниш находища с листна маса и метанови съединения забързваш топенето на север и на юг. Обаче ония крещят - горе и долу има нефт и тоя лед пречи. А да се сварите на собствен сос?
20
2
 
2
 
! Отговори
Извод: преди 2 години
Дори и да кажем, че тия дървета се хванат и почнат да растат - те са вода и единственото място от където могат да я вземат е полярните шапки. Пак се сготвяме. Единственото решение - колкото въглерод вкараш под зямата, толкова дървета засаждаш. Ако само садиш без да пълниш находища с листна маса и метанови съединения забързваш топенето горе.
19
0
 
6
 
! Отговори
Това всъщност: преди 2 години
Е есенцията на случващото се, че е крайно време за едно дълготрайно решение за тоя въглерод и метан дето са във въздуха и че решение има и то не е в засаждане на милиарди дървета. Защо? Причината е, че няма достатъчно вода да се хванат, защото тя е под земята в нефтените и газовите находища. И сега ще кажеш ми то вода има ако се стопят полярните шапки - с тези количества въглерод и метан в атмосферата, разтапянето на полярните шапки директно ни сварява всичките в собствен сос. 50 Целзии на сянка
18
0
 
24
 
! Отговори
Хемус преди 2 години
По тошково време Любка и Минчо не си спомням да са обявявали цветни кодове!Хората си казваха нещата от раз и професионално,не като онова сухото от БТВ,дето търси спонсори по телевизора
17
0
 
2
 
! Отговори
Мога да ги питам: преди 2 години
Те какъв въздух дишат или дали им е жега през лятото и как няколко щата от умерени климатични области се превръщат за десет години в пустинни , ноооо .... отговор няма да получа .
16
2
 
3
 
! Отговори
А ние: преди 2 години
Може много да си говорим колко Грета не казва най-важното , но определено едва ли тя ви е най-сериозния проблем в момента, а едни пиявици! Както например Симеон 2 пиявицата - пиявица смучеща кръв от народ и държава, които никога не са били негови, от история в която той е случайно попаднал като едно тежко колониално наследство и щетите от които са обезкървяването и исмукването на жизнеспособността на държавата и населението.
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дали и тази зима ще ни изненада?
14
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя сайт се е "побъркал". Ще има локдаун, няма да има. Сиромашко лято ни чака, ама сняг...лол
13
1
 
1
 
! Отговори
Още по-ясно: преди 2 години
В атмосферата има повече въглерод и метан отколкото е имало преди 60 милиони години след един удар с астероид, парниковия ефект е на макс, океан вода се е просмукал в газовите и нефтените находища, някакви хора се опитват да садят милиони и милиарди дървета, забравяйки, че те са предимно вода, а нивото на водните пари във въздуха поради парниковия ефект драстично спада през определени периоди от време и накратко - трябва да извадят тая вода отдолу и да я заменят с въглеродна листна маса!
12
0
 
3
 
! Отговори
Значи: преди 2 години
Понеже някакви критикари отново поддържат тезата на САЩ корпоративното лоби, че няма глобално затопляне, ще изясним проблема възможно най-елементарно. Глобално затопляне няма - ядрото на планетата и мантата и земната ***, която го заобикаля са си със същата температура каквито са били милиони години, нооооо в атмосферата това не е така.В атмосферата има повече въглерод и метан отколкото е имало преди 60 милиона години при един удар с астероид, парниковия ефект е на макс, океан вода е под земята
11
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който не иска зима, има толкова топли страни по света....Не виждам драма, че след лятото идва зима.
10
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали сиромашко лято идваше? И вие , ако знаете къде се намирате....
9
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предлагам вече да се говори колко бебета са се родили...Стига вече с тези страшни новини. Дори и сняг да превали, какво толкова? Природа. След това пък ще се затопли. Не може да се оплачем в последните години от люта зима. Преди години имаше снежни зими...
8
0
 
26
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Аман от тва вашто оранжево , червено и тъмно червено !
7
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази година топлофикация фалира, вие фалирате след това 2022 и цялата държава.
6
0
 
19
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Това ли е "сиромашкото" лято от съседната на тази статия в ДНЕС-а ?
5
0
 
19
 
! Отговори
аз преди 2 години
шоуто тепърва започва.
4
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Страхотно, нямам търпение! Дано бъде една истинска, снежна и студена зима!
3
20
 
18
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Кой ще чисти пътя? Фирмите са в стачка, без пари. Рундю пак ще се скрие в избата на пРезидентството.
2
3
 
26
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 2 години
КАРАЙ УМНО стигни навреме и ЖИВ