Няма замърсяване от "Вера Су", операцията по разтоварване - сложна

Екипите използват прозореца от хубаво време в следващите дни
Обновена: 19 окт 2021 18:54 | 19 окт 2021 16:28, Веселина Йорданова
22
Няма замърсяване от "Вера Су", операцията по разтоварване - сложна
Снимка: БГНЕС

Транспортният министър Христо Алексиев заяви, че няма замърсяване на морето от кораба "Вера Су" и апелира темата да не се преекспонира. "България няма нужда сама да си създава екокатастрофа, заяви Алексиев.

Още по темата
Специализираните фирми за спасителни операции, привлечени от Холандия, както и тези на корабособственика, бяха категорични, че при тези атмосферни условия подобна акция е невъзможна. Това означава, че нашите действия в момента при това вълнение от три-четири-пет бала на морето е много сериозна операция, обясни той.

По думите му условията в този район са много тежки. Корабът буквално се е забил в скалите, той е обграден от тях и влизането в него е много сложно. Ние направихме план с използването на цялата налична техника в региона и частния бизнес за акцията. В момента времето е сравнително спокойно и приоритетно ще се опитаме да разтоварим кораба. Източваме водата от хамбарите, извадихме всичко опасно от кораба, допълнително го укрепихме. В момента с платформа се докарва външна хидравлика за "съживяване" на кораба и да започне разтоварването, обясни Алексиев, цитиран от БТА.

Според направените анализи, едната част от товара е в течно състояние и той ще бъде разтоварен на баржите и след това претоварен на кораба "Екогалакси". Твърдите буци ще бъдат изгребани и от пристанище Варна - Изток ще се претоварят на покрити вагони, обясни министър Алексиев. Работи се на 24-часов режим и всички това трябва до четвъртък - петък да се бъде свършено, защото след това пак се разваля времето, каза Христо Алексиев. Ако има друг прозорец, корабът ще бъде изваден от мястото на което е, но приоритет е човешкият живот и "безумни действия" и твърде рисковани операции няма да се извършват, "за да угодим на не знам кого", каза той.

По отношение на собствеността на "Вера Су" проблемът е много сложен, защото освен корабособственикът има намесени още много страни - застрахователи на машината, на кораба, на товара и т.н. и всеки има различни виждания и претенции, каза транспортният министър.

Той смята, че корабособственикът по никакъв начин не е съдействал на държавата. Днес в 16.00 часа изтича срокът, който му е даден за предприемане на някакви действия и, ако такива няма, според международните конвенции, корабът би следвало да стане собственик на държавата, каза Христо Алексиев.

Търговският кораб "Вера Су" заседна на 20 септември край бреговете на Яйлата. Корабът плава под панамски флаг и превозва торове. Екипажът е от девет души. На 26 септември министър Алексиев разпореди компетентните държавни структури да започнат незабавни действия за освобождаване на плавателния съд. Корабът беше укрепен, а горивото - източено. Екипажът напусна плавателния съд на 6 октомври по искане на капитана.

Вижте още в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Бай Йордан преди 1 месец
Той Президента е виновен и за ланшния сняг и за лошото настроение на Бойко както и за глобалното затопляне...
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Зеленият чорап спи и си мисли за изборите и прави лицеви опори
20
1
 
8
 
! Отговори
бай Ламби преди 1 месец
От комунисти с фуражки кво да очакваш освен да викат че нищо не е станало.Те и на времето кът гръмна атомната в Чернообил ни обясняваха как немало радиация и за първи Май ни изкараха на площадите да манифестираме и викаме ураааа.... нищо че отгоре ни валеше един хубав дъждец носещ радиацията.... *** нищо, карай да върви, комунисти кво да ги прайш.Дет са вика и те душа носят, само дет тяхната е под наем.
19
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С решаването на проблема с този кораб Радев показа, че стриктно спазва българските традиции, като например: "Ако имам спешна работа легам да спим. Ако е била спешна, някой друг ще я свърши. Ако никой не я е свършил, значи не е била спешна.", както също и: " Ако ми се доработи, легам и чекам да ми мине!".
18
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма ли как, с маркуч към брега да се разтовари ?
17
0
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
ЦЯЛОТО УПРАВЛЕНИЕ НА РАДЕВ Е ЛЪЖИ ИЗМАМИ И НЕКАДЪРНОСТ! ЕДИНЯ ДЕН ТИ ОБЯВЯВАТ, ЧЕ НЯМА ЗАМЪРСЯВАНЕ, НА ДРУГИЯ , ЧЕ ИМА
16
0
 
12
 
! Отговори
Шопо преди 1 месец
Правителството на РАДЕВ се провали!!!
15
0
 
11
 
! Отговори
Сатир преди 1 месец
На пролет ни чака великолепен цъфтеж и екологична катастрофа. Кой ще отговаря.
14
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
дааа и ковид нямаше ама сега затваряте...
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
тая сутрин писахте че замърсяването е по-зле от предполаганото
12
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лъжат, че няма замърсявания, активисти показаха мъртвата риба сутринта.
11
2
 
4
 
! Отговори
Атаман Сирко преди 1 месец
Убий пуйка спаси море!
10
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
мхм горивото и азотните торове няма как да замърсят морето... да... вярваме ви
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе Веселинче, как така корабът ще стане собственик на държавата? Може би си искала кажеш "собственост"?
8
2
 
5
 
! Отговори
Н1 преди 1 месец
Преди 300 г. имало един вид морски разбойници, наречени буканиери. Тесе занимавали с лов на диви животни и обработване на месо и кожи. Вечер, в бурно време, палели огньове на брега и примамвали корабите върху крайбрежните скали. После ги плячкосвали. Имали подходяща техника за това, като ползвали специални лодки и скрипци, въжета и макари, с които прибирали всичката стока от корабите.Не им пукало нито от вятър, вълни и пр. стихии.
7
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Постоянно чуваме опрвдания. За всичко, не само за кораба. Сега им било сложно. И да управляваш държава не е лесно. Лесно е да скачаш и викаш по площадите.
6
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Предизборно ще изкарат ,че химическите торове са полезни за морскиге обитатели и най вече за скалистия бряг . Много фуражка!
5
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"управлението" на жaлкия фигурант е ВЕРА СУ!!!
4
0
 
18
 
! Отговори
Krom преди 1 месец
В Суецкия канал онова огромно чудовище го освободиха за 6 дни. Къде сме ние?
3
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Военни дебилиии