Причина за катастрофите: Липса на държава, контрол, възпитание

Законът има нужда от много промени, смята Диана Русинова
19 окт 2021 09:48, Анисия Иванова
51

Какви мерки е необходимо да бъдат предприети, за да се ограничат пътните инциденти?

Според Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики много случаи на катастрофи не са получили гласност.

"Проблемът е изключително сериозен и се корени в липсата на респект от страна на хората, които управляват тези мощни автомобили", посочи Русинова в ефира на "България сутрин".

Още по темата

По думите ѝ въпросът се дължи от части и на липсата на възпитание, както и на отсъствието на адекватен контрол.

"Не бива да подценяваме ролята на държавата и на контролиращите органи", подчерта Русинова пред Bulgaria ON AIR.

За идеята шофьори, които нямат много опит, да бъдат лимитирани да управляват мощни автомобили, тя уточни, че няма гаранция, че и тези с по-голям такъв имат необходимите познания и възпитание.

"Наглостта, липсата на възпитание, безразсъдното шофиране са неща, които трябва да бъдат наказвани, и то с най-голяма строгост. Сядайки да се возите в автомобила си, трябва да се придвижите и да стигнете живи. причина за катастрофите . Не бива обществото да става заложник на това и да плаща с живота си", категорична е тя.

Според нея работата на държавата, подтиквана от адекватността на политиците, са онова, което ще доведе до намаляване на жертвите.

Тя е убедена, че има пътна безнаказаност.

"Всеки кара където и както може. Законът има нужда от много промени, но това трябва да се случи на експертно ниво, не на политическо", посочи Русинова.

Промяната на закона започва с актуализация на таблиците за скоростта, допълни събеседникът. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
7
 
! Отговори
Просто преди 2 години
препишете гръцките закони. С едно допълнение обаче - да се прилагат!
16
5
 
4
 
! Отговори
Твърдия брус преди 2 години
Тая кака леко ми писва на оная работа. Нема-нема и туку се появи по некой телевизор и с назидателен тон почва да ръси мозък. Ако не може да направи повече от това следварително да обяснява кое как е трябвало да стане - марш оттука.
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ПомняЕлементарно Уотсън. Тогава изградихме социалистическия човек. Същия с който сега правим преход и капитализъм. После питаме защо не става и сме най-бедните в ЕС. Въпрос на матреал. Когато 80%са..... нема начин. Само диктатура. Аме не гръцката и аржентинската, а чилийски и турски тип. За 8 години доста вредни мисли и навици ще бъдат избити. Това"зад колоните" били пол.насилие? Забелязахте ли, че докато не ги наритаха се мятаха като риби на сухо. Само онази с потничето я оставиха да мели.
14
4
 
11
 
! Отговори
АЗ преди 2 години
Много хора, не правят разлика между висока и несъобразена скорост!Високата скорост е абстрактно понятие, зависещо от вида и възможностите на МПС, от способностите на шофьора и т.н.Тя не убива, не е опасна, за разлика от несъобразената скорост, която може да е ниска или висока, пак в зависимост от горните условия за съответния шофьор!Тя както и отнемането на предимство, лошите пътища, принуждаването на шовьорите да си гледат постоянно скоростомера с цел избягеане на безмислени глоби, водят до ръст в катастрофите!!! Крайно време е да се осъзнаят тези неща и да спре този държавен рекет под формат
13
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой ли от ръководството на КАТ не знае, че по околовръстното на София и цариграско шосе се кара като по немски аутобан? Поставянето от време на време на триножка не решава проблема. Да не говорим, че се трият масово записи от камерите, очевидно не безвъзмездно!!!! Веднага сваляне на регистрационните номера и прибиране на свидетелството за управление на МПС-то. И Big brother. Камери и софтуер за разпознаване на лица лишени от право да управляват и съотвествие марка автомобил, рег.номер!!!!!
12
12
 
10
 
! Отговори
Ай Сиктир преди 2 години
Не може един посредствен човек с едно вдигане на юмрука и цялата сила на екипа си и останалите питеци от жълтите паважи да ерозират умишлено държавността и да искаме обикновените граждани да са примерни. На вашите действия, носители на промяната, получихте логичното "е.л съм ви майката". Хулихте ли полицаите? Хулихте ги. А сега ги накарайте да глобяват. Хулите ли съда? Хулите. Ха сега го накарайте да наказва. Хулихте ли парламента, правителството? Ха сега накарайте суверена да има респект от тях
11
0
 
14
 
! Отговори
мери преди 2 години
Възпитание и култура това е липсата на водачите а за толерантност въобще да не говорим това липсва на 95% на водачите . Има хора който ако могат ще влязът с колите си в входа на блкока си това е най общо казано а за спиране по тротуари да не говорим
10
6
 
7
 
! Отговори
Моника преди 2 години
Нещо за катастрофата на синчето на Фигурата?Или там трябва да е пълна тишина ааааааааа а?Контрол трябвало да има - да трябва да има,ама трябва да има и САМОКОНТРОЛ а затова се иска да имаш СЪВЕСТ.
9
15
 
5
 
! Отговори
Радев 2021 преди 2 години
6 месеца управление, 6 месеца успехи! Гласувай сега! Избери генепала! Радев 2021 !!!
8
1
 
21
 
! Отговори
Fant преди 2 години
Освен липсата на възпитание, аз добавям и липсата на интелект, наличието на наглост. Тези с джиповете и мощните коли се мислят за безсмъртни и че другите участници в движението са им длъжни да им правят път. Такива същите *** по пътищата присветкват да им направиш път. Тези хора са част от пап лач та в обществото.
7
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато 30 години модата е "бясно карай на червено" и "едно ферарти с цвят червен", друго не може да се очаква.
6
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма наказания и затова стават такива неща. Когато няма последствия, няма и отговорност
5
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Народа е нагъл и проззд, от там е проблема. Не може на 2 метра да има катаджия.
4
3
 
27
 
! Отговори
аз преди 2 години
какви закони каква култура? Максим Ставийцки уби човек и остави друг на легло до живот и не видя килията от вътре. Шофьора на Местан едва не затри цяло семейство и той не видя килията от вътре. Джипко Бибитков не само че говори по телефона доката кара а дори и дава интервюта....... това е което се възпитава в България и то от най-високо ниво!
3
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали щяха да правят промени неопитни шофьори да не се качват директно на мощен автомобил, а на нещо по слабо? Пак ли всичко си остава само на думи и приоритета е главния прокурор разбираш ли?
2
3
 
15
 
! Отговори
ime преди 2 години
Жена говори за шофиране и катастрофи , айде няма нужда . Много мощен бил джипа . ML 320 - 300 коня . Хиляди има по улицата . Не е проблема закона , а контрола .
1
0
 
15
 
! Отговори
Българ преди 2 години
абе ***, вижте как е в други държави кво само се чудите как да се променят нещата, аман вече само от приказки.