Културният живот в Силистра замря заради "зеления сертификат"

Ръководителите на театри, музеи и галерии не знаят как ще работят
23 окт 2021 14:21, Елка Василева
41

Изискването за "зелен сертификат" затвори част от културните институции в Силистра. Ръководителите на театри, музеи и галерии не знаят как ще продължат работа, ако служителите им откажат да се ваксинират. Голяма част от тях вече са излезли в отпуска.

Залата на Кукления театър в Силистра ще остане празна поне до края на месеца. От трупата са свалили няколко представления и са притеснени как ще правят нови спектакли и ще ходят на турнета.

"80% от персонала не е ваксиниран и няма намерение да се ваксинира. Имаше възможност нашият екип да бъде тестван преди всяко представление, но се оказа, че хората с възможност да посещават нашите спектакли са много малко", сподели директорът на Кукления театър Златина Станева.

Подобно е положението и с другите културни институции в крайдунавския град. Природонаучният музей в резервата Сребърна също е затворен за неопределено време.

"Взели сме решение да затворим, защото сме длъжни да осигурим безопасност на гостите, които идват. Защото те са длъжни да дойдат със сертификат и съответно с тест, а ние няма как да искаме такъв при положение, че самите ние не можем да представим такива тестове", коментира директорът на директор на Природонаучния музей в Сребърна Елена Илиева.

Вижте повече в репортажа на кореспондента на Bulgaria ON AIR
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
5
 
4
 
! Отговори
До 6 и 7 преди 2 години
Беше въпросът.
7
7
 
29
 
! Отговори
До 7 и 8 преди 2 години
Вие двамата ваксинирани ли сте? Колко сте образовани?Нищо против ваксинацията, но вероятно на "тъпите" хора на изкуството и културата не им е достатъчно само някой да ги хока, да хвали ваксините и подкарва като стадо към пунктовете за ваксинация.
6
37
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"80% от персонала не е ваксиниран и няма намерение да се ваксинира." Ами, екстра. Тъкмо по-бързо ще дойде неизбежния фалит.
5
48
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Смятай колко са задръстени образованите хора в Силистра - 80% в театър неваксинирани
4
19
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми направо затваряйте държавата до пролетта, заради няколкото продажници, пускащи под диктовка от брюксел противоконституцконни, безумни, и нелогични заповеди
3
36
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ужас, какво население......трагедия. антиваксърска . Срам!
2
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** те щото се пукаха по шевовете преди мерките, а?
1
6
 
39
 
! Отговори
СЗО сеф преди 2 години
То пък един живот