Брокери: Търсенето на жилища е по-голямо от предлагането

Много хора сключват сделки "на зелено" заради по-добрите финансови условия
26 окт 2021 07:30, Анисия Иванова
62
Брокери: Търсенето на жилища е по-голямо от предлагането
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Жилищата в някои квартали на големите градове да поскъпнали с повече от 20% за година. Като цяло пазарът е много динамичен и много сделки с имоти има не само в градовете, а и в селата, според брокери.

Въпреки желанието на много хора да имат втори дом по-близо до природата, основното търсене е насочено към престижните квартали, където и цените са най-високи.

Основната причина за рекордно високите цени на имотите е, че търсенето продължава да изпреварва предлагането. Хората, които купуват имоти с цел инвестиция, се увеличават. При ниските лихви по банковите заеми хората търсят алтернатива за спестяванията си.

При покупката на жилище с цел инвестиция най-важното е придобиването на имот на възможно най-ниската цена, както и очакванията как тази цена ще се повишава във времето, за да се реализира печалба.

На пазара обаче преобладават хората, които купуват имот за собствени нужди. При покупката на такъв имот изискванията са по-големи, а цената отива на заден план. Много по-важно за купувачите е каква е локацията на имота, колко са стаите, какво е изложението, дали наблизо им спирка на градския транспорт, детска градина, училище и магазини. Когато купуват имот за семейството си хората са склонни да платят повече, за да придобият мечтания дом.

Допълнителен фактор за стимулиране на пазара са ниските лихви по банковите кредити. Банките отпускат ипотечни кредити при най-ниските лихви в историята. “Определено годината беше много динамична”, казват брокери на имоти, цитирани от "Труд". Политиките на банките по отпускане на жилищни кредити е функция на търсенето, допълват те.

Заради високите цени на имотите все повече хора се насочват към покупката на жилища още на етап в строеж. При покупката на имоти “на зелено” изпълнителите на проекта дават добри възможности за изплащане - определена сума в началото и доплащане при получаване на Акт 16. Допълнително предимство е, че в началния етап на строеж има по-голям избор от имоти в сградата и купувачите могат да избират етаж и изложение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още по темата: цениСофияпазаримотни
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
37
 
! Отговори
Аха преди 2 години
Не мислех да купувам, но след 20тото публикуване на една и съща статия, най-накрая размислих!
6
1
 
12
 
! Отговори
Ронин преди 2 години
До АнонименТи си прав, проблемът е че някои хора са се налапали яко и не пускат. Затова писах за апокалипсиса - сами ще се затрием от алчност. Хората, които са писали Библията много добре познават човешката природа. Следователно сами си създаваме войни, глад, болести и смърт.
5
4
 
31
 
! Отговори
баце преди 2 години
Хората бягат или *** , а тези жилища строят. Цените са надути от спекула като на борсата за газ и електроенергия . Той балона ще се спука всеки момент , що се мъчите да оправдавате и крепите безумия с подобни новини.
4
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това са глупости. В момента в повечето големи градове броя на жилищата са повече от броя на постоянно живущите там. Т. е. голяма част от жилищата си стоят заключени, никой няма намерение да живее в тях. Докога ще продължава това напомпване на цени никой не знае, но няма как да е постоянно така
3
4
 
7
 
! Отговори
Ронин преди 2 години
Живеем в последните времена. Конниците на апокалипсиса бавно и славно идват един след друг.
2
1
 
28
 
! Отговори
Туранага сан преди 2 години
Същото разправят и за колите втора ръка. Явно народа се чуди къде да си натири кинтите, че се стресна да не ги изяде инфлацията. Аз инвестирам само в злато. Инвестиционно злато. Строителството последните години е пълна скръб. Имотите са безумно надценени. Телевизори, печки и хладилници накупих и за пра-пра внуците на мойте пра-пра внуци. Така че само злато. И картини.
1
2
 
44
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 2 години
ТО НАСЕЛЕНИЕ НЕ ОСТАНА ТЕ ЖИЛИЩА ВЕЧЕ ИМА МАФИОТИ С ПО 10-20 АПАРТАМЕНТА В СОФИЯ И КВО ЩЕ ГИ ПРАВИ КОМПОТИ ЛИ.