2098 жени са станали жертви на домашно насилие за година

Защитени ли са жертвите на домашно насилие?
27 окт 2021 20:15, Петя Славова
89
2098 жени са станали жертви на домашно насилие за година
Снимка: Pexels

Жена бе простреляна от бившия си мъж, който има ограничителна заповед да не я доближава в центъра на София. Случаят е от преди две седмици. Жертвата бе нападната във фризьорски салон, а това е само поредният случай на насилие между настоящи или бивши парньори, който за щастие завърши без фатален край.

По данни на МВР за последната година 2098 жени са станали жертви на домашно насилие.

Още по темата

Една от тях е Елена Александрова – майка на 8-годишно момче. По думите й в продължение на осем години тя е била жертва на домашно насилие. Къде е изходът за нея и хората, които са в подобна ситуация, до колко институциите помагат и работи ли системата в полза на хората – разказва Василена Гръбчева.

При Елина всичко започва с обещания за любов и семеен уют. Агресията, по думите й, се отключва в моменти, когато мъжът й е употребил алкохол.

"За хора, които са подложени на дългогодишно и системно насилие, е много трудно да подадат сигнал", разказва пред Нова тв Милена Димитрова, координатор на Националната гореща линия за пострадали от насилие в "Асоциация "Анимус".

През 2017 година Елена решава да потърси помощ от институциите. Подава сигнал в полицията и в отдел "Закрила на детето" към Агенцията за социално подпомагане.

"Той беше в тежко състояние. Извиках полиция. Направиха протокол и ни обясниха, че ако има още един такъв случай, той ще бъде задържан. За съжаление, още на следващия ден мъжът ми беше в същото състояние. Пак извиках полиция, но нищо не се промени", разказа жената.

От Софийската дирекция на МВР съобщиха, че имат получен сигнал за случая на 16 януари 2017 година. Изготвени са предупредителни протоколи на двама души, но служителите на реда не установили насилие. Елена обаче има и документ от съдебна медицина за побоя.

На територията на цялата страна има 9 кризисни центрове за пълнолетни лица с общ капацитет от 94 места и 19 за настаняване на деца, с капацитет от 196 места.

Сигнали за домашно насилие могат да се подават както в полицията, в Агенцията за социално подпомагане, така и в изнесените центрове в цялата страна. Жертвите могат да получат помощ по телефона, чрез имейл или на място в офисите на неправителствените организации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
2098 фенки на лошите момчета ;) :D
42
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-често проблемът идва от зависимости - алкохол, дрога, хазарт. Няма да се реши с ИК. Но трябва да се вземат мерки - лечение на зависимостите.
41
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 44Какво дарение са ни децата, само ядове! Искаме да ви римбим само отзад, без да раждате деца
40
12
 
11
 
! Отговори
Андреа преди 2 години
Мъжете са страшни ***!Аз се чудя как има още жени,които да ги даряват с децаТе не заслужават нищо!Жена и с цвете не се удря!Българите са страшно комплексирани
39
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ам че нали обичат лошите, грубите, пък после кат ги бият реват, *** ги разбери!
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
теса трепили ваксината бе, лечение
37
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А после се чудят що толкоз мъже искат да си сменят пола и да станат жени! Ми много ясно - така никой няма да смее да ги пипне!
36
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия феминистки явно няма да мирясат, докато не се намерят група мъже и да им натрошат канчетата. Ще продължават с женските си гадости и мерак за законни репресии срещу мъжете. Заради феминизма в Европа мъжете ще бият, ще скъсват от бой жените, защото могат. По-силни са, по-умни са и всяка женска гавра с мъжкия авторитет трябва да бъде наказана подобаващо. Половете може по граждански закон да са равни, но по природен мъжът е много над жената. Трябва да стане както в Русия и жените ще мирясат!
35
9
 
1
 
! Отговори
В.Узунов преди 2 години
Абе терапия си трябва. Аз за това имам куче и котка та като ми е нервно да има къде да си изкарам гнева.
34
0
 
9
 
! Отговори
Ковид фен преди 2 години
С придружаващи заболявания ли са били???
33
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 28 Хитлер е СОЦИЯЛИСТ А колкото до боя жените как бият децата си повечето мъже насилници са имено от такива майки
32
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А колко мъже са преметнати и парите им откраднати или подведени ? Колко мъжес са станали обект на домашно насили и изнудване? А кажи де Copoc?
31
10
 
3
 
! Отговори
РЕШЕНИЕТО на ПРОБЛЕМ преди 2 години
Решението на ПРОБЛЕМА и официално ПРИЕМАНЕ на ПОЛИГАМИЯТА като НОРМА. Тоест ЕДНА ЖЕНА не МОЖЕ да БЪДЕ удовлетворена и поддържана само от един МЪЖ. Българските мъже мнозинството не смогват да се справят финансово и дори физически с удовлетворяването на една жена така че трябва да се смирят и приемат жената да си има и други мъже любовници, които да я издържат и ТАКА насилието и АГРЕСИЯТА АВТОМАТИЧНО ЩЕ ОТПАДНЕ от САМОСЕБЕ СИ.
30
5
 
12
 
! Отговори
Иван Павлов преди 2 години
Най-щастливият момент от моя дълъг брачен живот, е раждането на дъщеря ми! Нищооо другооо!
29
9
 
6
 
! Отговори
Ерген на 28 лета преди 2 години
Че кой нормален се жени в днешно време ве? Че деца, че семейни простотии, че ядове... Най-добре е да си сам и да правиш каквото си пожелаеш без да се съобразяваш с никой! Аз с една и съща се пл,юща макс 2-пъти, е ако много ми е харесала потретвам, ама рядко... Е като надвиша 30-ка може и да помисля за мое семейство, но за сега нямам такива планове! Ах ергенски живот, сладък живот! Един съвет от мен към мъжете и жените, просто не бързайте да се жените!
28
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледам днес в парка някаква двойка пред мен, ама мъжът крещи на жена си, че е ненормална, как може да го прави така, не знам какво си. Викам си - тия се думкат яко, в буквалния смисъл. А още сигурно 10 г. нямат брак.
27
4
 
12
 
! Отговори
А някои ЖЕНИ преди 2 години
Умело въртят любовници и спонсори и си живеят богато и охолно в лукс и глезотии като Кифлички. Също има самотни майки с любовници и приятели с ползи ги употребяват за спонсорство, ремонти, лесни пари без работа и без данък само срещу единия секс, който пускат.
26
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой няма право да бие и сам да раздава правосъдие, животни със средновековно мислене. Поговорката била казала. Срам ме е че съм българин като видя колко кофтиматрял оправдава насилието над физически по-слабите. Вие сте фашисти, такава е идеологията на Хитлер, по-силния да бие и екстерминира по-слабите.
25
11
 
5
 
! Отговори
Ееееее преди 2 години
Някои си заслужават да ги тупаш от време на време. Понякога наистина не се издържат капризите им, колкото и да знаеш, че ако ги удариш, си по-голяма жена и от тях, не издържаш и го правиш! Ми малко да се кротнат бе, та после разводи и не знам какво си
24
0
 
7
 
! Отговори
Колев преди 2 години
Колко от тях са били ваксинирани?