Очакват още жалби срещу сертификатите, били дискриминационни

Адвокат: До момента 57 жалби са подадени в САС
Обновена: 27 окт 2021 12:11 | 27 окт 2021 12:11, Ния Христова
50
Очакват още жалби срещу сертификатите, били дискриминационни
Снимка: БГНЕС
Вълна от недоволство беше предизвикана от заповедта на здравния министър Стойчо Кацаров във връзка със зелените сертификати. Гражданските жалби срещу решението на властите нарастват. Само за първите два дни на тази седмица постъпилите жалби в Административен съд-София са 57, съобщи Нова тв.
 
Адвокат Александър Кашъмов обясни, че подобни жалби се получават в цялата страна. Според него техният брой ще се увеличава. Всеки гражданин, който се чувства засегнат от заповедта, има право на жалба.
 
"По отношение на европейските стандарти има поне три критерия, на които тези жалби трябва да отговарят. Първият е да са основани на закона. Струва ми се, че в случая се отговаря на този критерий. Вторият - да бъдат защитавани, чрез намесата в правата на хората, права на други граждани или обществен интерес. Тук също има този баланс. Третият елемент на преценка е така наречената "пропорционалност", която още известна по Европейската конвенция за правата на човека като "Необходимост в демократичното общество". Тук също са необходими преценки", обясни адвокатът.
 
13-годишната Анна-Даная и семейството й попадат в особена ситуация. В края на август момичето, майка й и баба й, се заразяват с COVID-19 и биват приети в болница. След 14-дневната карантина, жените получават като документ от престоя си в болница епикриза.
Още по темата
 
При повторно посещение на лечебно заведение обаче, след въвеждане на заповедта за зелените сертификати, на майката на Анна-Даная й се налага да заплати своя антигенен тест.
 
"Помолих семейният личен лекар да ми издаде сертификат за преболедуване на COVID-19. Тя обясни, че издава подобни сертификати единствено на ваксинирани хора, като епикризата не е достатъчно основание за получаването на такъв", коментира майката на Анна-Даная.
 
Адвокат Александър Кашъмов коментира, че няма начин една заповед да обхване всички възможни житейски казуси.
 
"Категорично тук става въпрос за дискриминация. Но да не забравяме, че нарушаване на човешките права съществува и в много случаи, в които се защитават други права на хората. Такива дела се водят не само у нас, но и в редица европейски държави, където и наложените мерки са много по-строги", добави още той.
 
 

50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
досега няма алтернативните безплатни в истинският вариант тестове.това е едно от условията зя дискриминация
43
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кога най после ще забраните тия ваши простоти ваксини мерки маски ограничения стига бе долни лешояди забрана за всички ваксини и останалите простотии дето ги вършите дано да горите в ада проклети убийци
42
1
 
5
 
! Отговори
Фен преди 1 месец
Аз съм приготвил освен зелен сертификат и тоягата. Скоро ще настъпи "Време разделно"
41
0
 
6
 
! Отговори
Демократ преди 1 месец
Навремето и в америка - черните американци не са имали право да влизат заедно с белите в един бар
40
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Така е - ходенето в заведения, мол и фитнес не са изконни човешки права, но когато една част от населението има право да ги посещава, защото има някаква хартийка или бар код, а другата част - не това си е чиста дискриминация, а това е противоконституционно.
39
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези сертификати трябва да отпаднат. Вижте какво става в Белгия пак ги ограничават.
38
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
41 - то естествено, че може да трае, но не може 20 години да се използва извинението, че другите закони не важат, защото е извънредно положение, нали така?
37
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
31 - извънредно положение не може да трае 2 години. Това са безумици.
36
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Собственика на Амазон, Елон Мъск, Бил Гейтс, още да изброявам ли?
35
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Изискването за информирано съгласие е червената лампа за какво става дума - за експеримент, медицински опит в движение, за да няма после претенции че е нарушен чл. 29 Ал 2 на Конституцията.
34
1
 
9
 
! Отговори
Евгения преди 1 месец
На тея имквизитори не им ли стана, че няма да клекнем, колкото и да ни изнудват да се дупчим!??
33
1
 
8
 
! Отговори
ЗАВЕЖДАЙТЕ ДЕЛА.... преди 1 месец
..СРЕЩУ КАЦАРОВ И РАДЕВ---ЗА НАРУШАВАНЕ НА ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА И ДИСКРИМИНАЦИЯ , ЗА НЕПРИЕМАНЕ В БОЛНИЦАТА ЗА БОЛНИЧНО ЛЕЧЕНИЕ НА БЪЛГАРИТЕ!НЕ БЪДЕТЕ НАИВНИ----ВСЕКИ ИМА ПРАВО НА БОЛНИЧНА ПОМОЩ И ЛЕЧЕНИЕ!НЕ БЪДЕТЕ ---КАТО "КРОТКИ ОВЦИ"...ПРЕД "РУСКАТА КЛАННИЦА" НА РАДЕВ И КАЦАРОВ!/това е чист геноцид../
32
1
 
9
 
! Отговори
СМЕХ... преди 1 месец
...ЩОМ МАЯМАТА И АРМЕНЕЦО "НЕ СЕ ЖАЛЯТ" СРЕЩУ РАДЕВ ---ЗНАЧИ СА СЪГЛАСНИ СЪС "ЗЕЛЕНИТЕ СЕРТИФИКАТИ " НА РАДЕВ....ХА,ХА,ХАААААААААА.... И ЛЪЖАТ ПОВЕЧЕ ОТ РОМСКИ ВРАЧКИ!
31
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
мокри сънища за антиваксърите :)
30
0
 
9
 
! Отговори
Дискриминиран преди 1 месец
А дали мога да заведа дело за дискриминация, защото когато родителите ми се разболяха нямаше място в болниците, това не ги ли поставя в неравностойно положение спрямо вече настанените в болница, и съответно са били дискриминирани защото няма място в болницата!
29
15
 
5
 
! Отговори
Юрист преди 1 месец
Според международното право, свободите и правата могат да бъдат ограничени при извънредно положение. Например, правителството може да задържа хора и да ги затваря без съдебен процес. Всички права, които могат да бъдат засегнати, са изброени в Международния пакт за граждански и политически права (МПГПП)
28
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вижте интервюто с др Николай Михайлов. Много добре обяснява какво в нашата народопсихология ни доведе до тази национална катастрофа.
27
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Големи капацитети пишат тук. Според един юдеите били измислили парите, друг пише "щормуват"... Кризата в образованието явно не е от последните десетилетия
26
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След три седмици не трябва да има гербераст, гешефтар и депесар на свобода. Да изчистим България!
25
3
 
24
 
! Отговори
Браво ! преди 1 месец
Който иска да се ваксинира ! Но не трябва да става задължително и с дискриминация !!! Аз лично предпочитам да пукна от вирусчето ! Даже не бих отишъл до болница !