Най-големият социален дом в Бургаска област е пред фалит

Персоналът масово напуска
26

Най-големият социален дом в Бургаска област е изправен пред фалит. Персоналът напуска масово заради унизително заплащане, а средствата за издръжката на 130-те обитатели с умствена изостаналост не достигат.

"Ние работа си я гледаме с любов. И всичко даваме от себе си. Каква вина имат тези хора, каква вина….Ние ще напуснем и те остават на произвола на съдбата. Ти не можеш да работиш за 650 лв.! От тия 650 лв. държавата ти удържа данък. Близо 160 лв. на теб ти остават някакви трохи на масата ", коментира Костадинка Гошева, хигиенист в дома.

Първи напускат единственият фелшер в дома и психиатърът.

"Без нея, когато няма кой да назначава медикаментозната терапия, не искам да знам какво ще се случва в този дом! Имаме хора с тежка патология, имаме всички степени на умствена изостаналост, имаме шизофренно болни, тяхното поведение е абсолютно непредвидимо", поясни клиничният психолог Таня Атанасова пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Директорът на дома Любчо Марков заяви, че служителите се чувстват недооценени. "Те работят на минимална работна заплата и имат готовност да напуснат", добави той.

Министерството на труда и социалната политика знае за проблема, но реакция няма. А освен за заплати трябват и повече пари за издръжка на дома.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
това е тъжно хора, пачките са в шкафчето
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аааа е как тъй за пестин лева ? Ние сме ,,членове ,, на ЕС . Затваряхме атомни централи плащаме европейски акцизи , такса на Брюксел ,вредни емисии . За какво плащаме всичко това ??? За пестин лева заплати ли ?
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия домове държавни или общински ,вземат от пенсиите на хората70 %,не е като частни топна определена сума ,защото в държавните има хора там с 300лв.и с 800лв.или не е справедливо плащането заедно и също обслужване )
14
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 19Прасета, викаш, да гледат, пчелички да завъдят...все тоя соц ви е в главите; партията тогава така призоваваше към "самозадоволяване", че да не товарим народното стопанство.Айде по-сериозно. Имаш ли представа как функционират подобни услуги? Каква е законовата база? А персоналът, дето е само женски? Не им стига, другото, а да ринат и на прасетата. А ако стане инцидент? Подобни задължения не са разписани в длъжностните характеристика...и още и още.
13
1
 
3
 
! Отговори
Зори преди 2 години
Нормално. В България всички станаха грозни Циции. Особено т.н. нови поколения цепят стотинките та 6 и не даряват нищо на никого. Тежки егоисти и сноби. Тъжна история и още по тъжно бъдеще.
12
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Психиатъра, който ги тъпче с медикаменти да го изхвълят, да оставят фелдшера и останалия персонал, да им увеличат заплатите, а самия дом да си организира някаква селско стопанска работа - засаждане на плодни дръчета,зеленчуци, отглеждане на кокошки,прасета и други животни, кошери с пчели и с продукциоята , да се подпомагат сами, като включват и физически здравите пациенти да работят по три-четири часа дневно, така няма да скучаят и самите пациенти!
11
4
 
4
 
! Отговори
ууу преди 2 години
Да ги ваксинират и да закриват. Бедна, окрадена държава.
10
8
 
2
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Лелките крадат кашкавал салам манджата безплатна затуй са дебели :)))
9
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"You two ladies from Ireland?" asks the bartender.Offended, one of them replies "Wales!""Oh I'm so sorry," says the bartender, "Are you two whales from Ireland?"
8
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има ли нещо, което ще оцелее след управлението на Чорапа...?
7
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мъка, след изборите умноствено изостаналия, определящ се с аналогово мислене къде ще отседне, парите за апартамент на това нещо, да бъдат дадени на спасяване на дома
6
5
 
1
 
! Отговори
Фигуранта преди 2 години
В казарма тези вътре могат ли да ходят? Ако не могат - негодни са!
5
3
 
9
 
! Отговори
Социален работник преди 2 години
А и на цялата мизерия да ти набучат и чорбата... Не мерси!
4
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като гледам и тук служителките са дебели, после защо сме на челни места по смъртност. Ковида не е виновен.
3
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев матира икономиката точно с два хода. Ток и Зелен Сертификат!
2
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При Радев всичко ще фалира. Не ни чака нищо добро.
1
13
 
10
 
! Отговори
3 думи: преди 2 години
Ток, Инфлация, РадеФ