Приключват дейностите за спасяване на мозайките на "Бузлуджа"

Работата по обекта ще продължи отново напролет
48

Снимка: БГНЕС

Приключват дейностите за този сезон по проект "Бузлуджа". Основната му цел е спасяването на изоставения паметник и превръщането му в достъпен туристически обект, съобщава БГНЕС.

След две години работа от Фондация "Бузлуджа" обявиха, че са приключили дейностите по запазването на мозайките в монумента. Те представляват най-голямото мозаечно пано в Европа, разположени на площ от 1000 кв. м.

За да бъдат съхранени от тежките зимни условия и спре разпадът им бяха издигнати предпазни съоръжения около двата кръга мозайки.

"Мерките са доказано ефикасни тъй като по същата технология миналата година бяха стабилизирани мозайките от вътрешния кръг и разрушителните процеси бяха спрени. Финансирането тази година е изцяло българско и то от хората. В кампанията “Осинови мозайка” десет личности и фирми финансираха и така спасиха конкретно мозаечно произведение. Кампанията подкрепиха и дарители с малки или по-големи суми. Така всички мозайки в двата мозаечни кръга са вече защитени и ще бъдат запазени докато текат процесите по финансиране, планиране и изграждане на нов покрив и цялостна концепция за използване на сградата", отчитат инициаторите на спасителния проект.

Около 100 доброволци се включиха в 5 доброволчески акции за внасяне на строителните материали в сградата и за монтиране на защитните платна, които пазят мозайките от навявания на дъжд и сняг.

Следващите дейности ще продължат напролет и те са свързани с обезопасяването на паметника, съобщават реставраторите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
7
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Има потенциал да се изкарват пари от този паметник.
38
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е...а и мамата, сега реставрират.
37
17
 
2
 
! Отговори
Иван Стоянов преди 2 години
Най-добре да обвържат чинията с въжета и отнякъде да се купят стари реактивни двигатели от балистични ракети. Да се рекламира като ''шоуто на десетилетието'' и да опитат да я изстрелят към Черно море. Ако стане както трябва, после може да се направи и вадене на отломки, връщане на върха на по-големите и пълно възстановяване на чинията. Ще има работа поне за 10години.
36
2
 
21
 
! Отговори
Стефан преди 2 години
Спомням си,като бях ученик ни искаха задължително по 0,50лв и ни даваха марки,това беше за построяването на този "паметник"..........
35
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това трябва да стане туристически обект, но да се забранят вссякакви политически сбирки и партиите са се глобяват жестоко при неспазване.
34
10
 
10
 
! Отговори
vlady преди 2 години
На най-изявените пианисти в кръчмата да се дават значки "Димитровски пианист" както и Димитровска награда за най-много изпита мастика.
33
10
 
11
 
! Отговори
vlady преди 2 години
До АнонименМавзолеят трябваше да стане кръчма, на стените на която да се опишат постиженията на Георги Димитров като виден професионален пианист - първата му регистрация в полицията е за пиянско сбиване, изхвърлене от църквата тъй като пиян се закача с младите жени и говори глупости, организира нелегален внос на алкохол в затвора на Гестапо и се явява в кабинета на Сталин пиян-залян и подпиран от Вълко Червенков. Дори големият пианист Клемент Готвалд не е се явявал толкова пиян при Сталин.
32
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ВЪПРОС В Германия са си оставили част от стената за спомен, не разрушиха и социалистическите постройки, символи, не са унищожили и концлагерите от Хитлеризма, дори ги поддържат и се посещават от туристи и т.н. , превърнали са ги в атракция и исторически музеи.
31
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ВЪПРОСВ Германия са си оставили чаат от стената за спомен, не разрушиха и социлаистическите постройки, символи, не са унищожили и концлагерите от Хитлеризма, дори ги поддържат и т.н. , превърнали са ги в атракция и исторически музеи.
30
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И мавзолея , който разрушиха, беше идеален за музей, защото не само сградата беше много стабилна и здрава, но и е имало система за регулиране и поддържане на определена температура и влага, идеално за някои исторически артефакти, книги, да се запазят добре, но те като невидяли рушаха, събаряха, врякаха истерично, развилнялата се първобитна сбирщина, правещи го, за да докопат някой кокал или огризки, а не защото вярват или не вярват в нещо! Само в България ги правеха тези работи, всичко разрушиха
29
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ВЪПРОСАми грешиш, както в източна, така и в западна Германия си съхраняват историята, включително и от социализма, само в България вандалите разрушават всичко!Ела тук в Германия, да видиш, ако не вярваш, мога да те заведа в къщата на Карл Маркс в западна Германия например, която се посещава редовно и печелят пари от това. Както винаги, на нашите когато им кажат да п-днат, те се на-ират и разрушиха всичко. А чинията е чудесна туристическа атракция,трябва да се реставрира и се печели от нея
28
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всъщност в Германия има запазена част от стената. И чек пойнт Чарли също е запазен. А тъм където е минавала стената днес има специални плочки и човек може да я проследи цялата. Направиха и музей в който като влезеш и виртуално можеш да видиш какво са виждали хората докато е имало стена. За да не повтаряме историята трябва да я помним.
27
26
 
7
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 2 години
ЗАЩО В ГДР НЕ ВЪСТАНОВИХА СТЕНАТА В ЧЕСТ НА ЩАЗИ !!!ААААА?
26
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
дай да разрушим и пирамидите щито са измрели хиляди роби при строежа или да действаме като Талиббани в Афганистан или Идил в Палмира Сирия.
25
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
гробари им дай да рушат. Като не искаш комунизъм , скъпарски хотел кръчма го направи, изкарвай пари на готово. От цял свят мераклии ще има. Едни от носталгии други от интерес към отминалия Соц
24
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 18 Ами да! То и след десети ноември 1989г. пак стана същото. Само че не овчари, а малограмотни спортисти се развихриха и ето ти резултата.
23
1
 
20
 
! Отговори
истина преди 2 години
На бай Ганъо първо му дай да разруши и оплюе!Бил паметник на комунизма,добре,ами това е в нашата история,какво не можеш да я заличиш.За построяването му са се хвърлили толкова много човекочаса труд и накрая *** да се из..рат това нормално ли е?Можеше да се запази и да идват туристи,както идваха за празника на розата сумати китайци и японци!И като го полуразрушиха какво се постигна,на някой олекна ли му на душата?*** народ сме и това е скоро няма да се оправим и си заслужаваме управляващите
22
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
проблема не е в парите от филма а че Гробарите не разрешиха. Те си умряха от мъка че нинова ще вземе паметника.
21
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А къде отидоха парите от филма "Непобедимите" където вилняха гърмяха и рушиха тая постройка, а? Можеха да им поискат достатъчно да я стегнат за следващото разрушение. Даже и във филмът "Механикът" с Джейсън Стейтъм правиха нещо там, не помня рушиха ли или не.
20
2
 
8
 
! Отговори
Лойко преди 2 години
Даваме пари да е построим,след това е превръщаме в руина и след това пак даваме пари да е оправим.Велики сме. На Ганчовци им дай вандалщина и да разбиват и крадът.За лъжите... там е повече от ясно.Не само сме най бедните в Европа,ами и най простите.За всяко нещо си има обяснение и причини.Не може да се крепим само на измислената ни ,,Велика ,, история.