В COVID кризата пазарът на имоти прегрява

Наблюдават се нулеви лихви по депозити и висока инфлация
12 ное 2021 12:22, Петя Славова
36
В COVID кризата пазарът на имоти прегрява
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ръст на цените на имотите по време на COVID кризата, но хората продължават усилено да търсят апартаменти с цел покупка. Интерес представляват по-големи жилища и къщи до големите градове. Според специалисти пазарът е прегрял.

"Той е доста активен, но все още не е рисков. От друга страна имаме и нулеви лихви по депозитите и по-висока инфлация, което също е стимул хората да искат да инвестират в недвижимо имущество". Това заяви председателят на Асоциацията на кредитните консултанти Тихомир Тошев, цитиран от БНР.

"8 до 10 на сто е ръстът на цените на имоти в големите градове, защото скочиха и цените на строителните материали. За момента и хората, и бизнесът, които теглят кредити, и от друга страна и банките, продължават да са разумни и да не правят грешни стъпки", каза още Тошев.

"В момента се увеличава процентът на хората, които искат да запазят своите спестявания, заради пандемията", коментира и председателят на Националното сдружение на недвижимите имоти Добромир Ганев. Той обясни, че въпреки инфлацията, хората влагат парите си в жилища.

Двамата експерти поясниха, че икономическите показатели на България са много добри, като доходи и ръст на средната работна заплата.

От Европейската централна банка посочиха тази седмица, че централните банки трябва да обърнат повече внимание на цените на жилищата, както от гледна точка на ценова стабилност, така и от гледна точка на финансовата стабилност. Според ЕЦБ цените на жилищата в еврозоната "понастоящем са надценени спрямо основните показатели, което ги прави уязвими за бъдещи корекции на цените".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: ценипазаримотилихви
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
26
 
! Отговори
Име преди 2 години
Преди време гледах документация за Ирландия, там 2007-8 е имало брутален балон, който се е спукал при финансовата криза. И там до последно са ги обработвали, интервюта по телевизията и пр: Няма проблеми, това не е балон, всичко е наред, цените на жилищата само се качват, никога не падат, абсолютно сигурна инвестиция....
9
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз търся мезонети но никой не предлага. Как така тогава пазара прегрява. Да нее останал без антифриз или перката на вентилатора да сее счупила. Ако имате пет шест мезонета дайте ги насам.
8
10
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Няма връзка между COVID и цените на жилищата.Жилище винаги си трябва.
7
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като се спука балона, брокерите ще замръзнат във фризера, чудя се тия брокери, като се хвалят толкова с прегретия пазар, дали данъците които плащат са се увеличили и дали изобщо плащат данъци ?
6
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Малко преди предишната криза продадох малко наследствена земя, точно в пика на цените. 3 месеца след това закупих цял вход от нова кооперация-27 апартамента с парите. От години всички са под наем и си докарвам около 20 000 чист месечен доход.
5
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Купувайте, купувайте! Сега е момента за апартамента!
4
23
 
9
 
! Отговори
До 2 преди 2 години
Да бе все ги чакаме да паднат цените и капитализма все го чакаме да се срине. Да кажем така, цените на имотите ще паднат когато се върне СССР.
3
18
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който има пари, купува имоти, който няма, вярва че Кирчо и Кокорчо ще направят всички богати щото са учили в чужбина и си купува зеле за бидона.
2
0
 
25
 
! Отговори
MR Buch преди 2 години
О свещенна простота. нали сега като вкараш едни пари в имат и сле да речем 3 години ти потрябват трябва да ги изкараш от имат и да ги обърнеш в пари. НО сега след като всички едновременно вкарват в имот се очаква и доста от хората по едно и също време да извадят тези имоти за продан/защото вече ще имат нужда от парите в кеш/. Е УМНИЦИ ДА ВИ КАЖА, ако се изкарат много имоти на тезгяха неминуемо цената ще е надолу. друг е въпроса ако ще чакате 20 години, тогава ще сте с по - висока цена,ако е земя
1
35
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нормално, българите никога не са имали толкова висок стандарт като сега при ГЕРБ. Умните видяха че тъ пите са много и ни бутат към калта с фигуранта и другите руски пионки и си инвестират парите в имоти щото знаят че идва инфлация и мизерия.