Параграф 22 ли е? Безработицата расте, а работодатели търсят кадри

Най-търсените - в сферата на здравеопазването, човешките ресурси
26 ное 2021 07:00, Петя Славова
294

 

Броят на новорегистрираните безработни у нас надхвърли 250 000 души за по-малко от година. През изминалата седмица без работа са останали повече от 5200 души. В същото време в много сектори отчитат недостиг на кадри.

Искра Ганева е регистрирана в Бюрото по труда от 6 месеца. Последно е работила в кухнята на дом за възрастни хора. Надява се да си намери подобна работа.

"В момента е невъзможно за един обикновен човек да си намери работа. С тези "зелени сертификати" още повече се затруднява положението. Безработицата е пълна", притеснява се Искра.

Според експерти най-сериозно на пазара на труда влияе пандемията.

"През тази последна една година наблюдаваме адаптация от страна на работодателите към пандемията и към налагането на противоепидемичните мерки", коментира пред Bulgaria ON AIR мениджърът в платформа за търсене на работа Християн Петков.

Парадоксално е, но много работодатели не успяват да намерят кадри. Юлияна Суранджиева е собственик на фирма в хранително - вкусовата промишленост. Тя казва, че търси служители, но няма подходящи.

"Няма достатъчно подготвени кадри. Хората имат желание, искат да работят, обаче за едни суми, които не отговарят нито на квалификацията, нито на уменията им. Ако говорим за производството, за да бъдат адекватни кадрите, трябва да имат 2 години стаж. Хората нямат търпение, искат сега и веднага висока заплата", споделя практиката си Юлияна Суранджиева.

"Ако преди време най-търсени бяха кадрите в сектора на производството и информационните технологии, в момента наблюдаваме недостиг на кадри в сферата на здравеопазването, човешките ресурси, счетоводството", уточни Християн Петков.

Според експертите, основният начин за намаляване на безработицата е увеличаване на програмите за преквалификация на персонал за сметка на държавата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


294
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
252
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Май е пълно с фалшиви обяви за работа
251
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От много време е така, не е от пандемията. Просто 80% от бизнесите се държат от синове и дъщери на някогашните членове на БКП, които хал хабер си нямат от управление на бизнес пък искат хората да им робуват за минималната заплата и да работят по шест дена в седмицата. Няма как да стане като гледате все на тънко да го карате. То е повече от очевидно какви необразовани темерути са всички български "бизнесмени". Нашия отворил няква кирлива дюнерджийница и вече мисли как ще си вземе яхта.
250
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българският работодател да влезе в професионалните гимназии и вузове,да си набележи талантливи деца и да инвестира в образованието ми срещу договор,както прави западния работодател.Тогава няма да има проблем с кадрите.Но той иска готови кадри обучени с парите на родителите си а да му работят без пари.Сори.На детето ми само висшето ни струваше около 60 хил.
249
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Парадоксално е, но много работодатели не успяват да намерят кадри." Ами нормално - човек чете обявите и се диви - тези хора човек за работа ли търсят или цял отдел?!
248
0
 
7
 
! Отговори
ЕС преди 2 години
В Европейския съюз трудовият пазар е общ. Имат пълната възможност да си наемат хора от 27 държави.
247
0
 
4
 
! Отговори
Р преди 2 години
Работодателите трябва да правят бизнес, който изисква по-ниско квалифицирани ***, за да има работна ръка. Или в противен случай, трябва да развържат кесиите.
246
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За български работодател съм се зарекъл повече да не работя.
245
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма" стига с тоя Бойко"!Такива ги е забъркал,че сто години не можем изплува.Ще му се търси отговорност с години.
244
0
 
7
 
! Отговори
Баракудата преди 2 години
Удряй с лопатата където свариш.
243
9
 
1
 
! Отговори
Смях преди 2 години
Стига с тоя Бойко вече Радев и канадеца са на власт 7 месеца свободно падане поне да задържат нивото , че албанците с електричните никакви ги няма
242
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Sadiata смени си хаповете бе тро лче
241
7
 
4
 
! Отговори
Зелен чорап-чалгар преди 2 години
7месеца държавата е в свободно падане!1то 3месечие сме първи по ръст на БВП в ЕС ,а 3то сме последни !Продължаваме измамата
240
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има голямо разминаване. На работодателите са им нужни квалифицирани работяги. На един работодател не му трябва русофилен булгарнеандертал, който нищо не разбира но пък е с претенция за най-умния. Кое не е ясно? Къв параграф?
239
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
там където работата е читава не търсят защото водят си техен човек, там където търсят обикновено работа е много, нископлатена и свързана само с ядове
238
11
 
13
 
! Отговори
До 258 преди 2 години
И е така, не е така. Явно не си наемал работници - за да видиш, че идват с нулеви умения и космически изисквания. Нищо против - но нека първо се обучи и да докаже, че разбира и може - и ще му дам исканото. Да, ама не, искат всичко и веднага! Съжалявам - но не може хем душата в рая, хем онуй докрая! А да това, че кандидатстват за работа екземпляри, които дори не могат да четат и пишат, но имат претенции, няма да коментирам...
237
4
 
14
 
! Отговори
Sadiata преди 2 години
Бойко да върне 30 процента печалба от фирмите дето ги е взел за такса спокойствие нали Милен Цветков беше му задал този въпросът а той отрече не мина и седмица и го очистиха
236
1
 
28
 
! Отговори
AC/DC преди 2 години
В системата на МВР само климатиците работят!
235
4
 
25
 
! Отговори
Sadiata преди 2 години
Като направят заплата европейска тогава ще има работна ръка не може всички стоки да са с европейски цени а заплатите африкански айде чао на работодателите капиталисти мръсни колкото са по богати искат да са по Велики духайте супата
234
4
 
11
 
! Отговори
Василев преди 2 години
Ако Бойко раздаде това което е откраднал от държавата поравно на всички българи... всеки българин ще получи по 5000 долара /$$$/ кеш.
233
2
 
29
 
! Отговори
Трифонов преди 2 години
Реално работещите в България са половин милион души. Останалите 6 милиона са чиновници, пенсионери и т.н. Тези чиновници не само че не работят ами гледат с всички сили да пречат на хората които ги хранят тях и държавата също.