40-50-годишните българи - гръбнакът на икономиката ни

Едва 11% от младежите между 18 и 26 г. са на договор
1 дек 2021 07:10, Петя Славова
101
40-50-годишните българи - гръбнакът на икономиката ни
Снимка: БГНЕС

Едва един от десет младежи у насима работа.Това показват данните, че само 11% от работната сила у нас се състои от т. нар. поколение Z или това са младежите на възраст между 18 и 26 години. Това стана ясно по време на онлайн конференция на Българска стопанска камара (БСК), посветена на предизвикателствата на пазара на труда у нас, предава "Монитор".

Очаквано, преобладаващ дял в пазара на труда взимат по-възрастните хора - около 90 на сто. От тях 40% принадлежат на поколение Х. Това е т. нар. аналогово поколение, включващо хората на възраст между 40 и 54 г. Често те се приемат като гръбнак на българската икономика, тъй като имат  най-отговорно поведение и са съвестни платци на задължения. Втори са милениълите на възраст между 27 и 39 г. с дял от 26 на сто. Последни, но все пак със забележимо присъствие, са поколение Т - това са хората на възраст между 55 и 65 г. т. нар. хартиено поколение има дял от 23%.

Статистиките сочат, че тези четири специфично обособени поколения работна сила от пазара на труда у нас имат сходства, но и значителни разлики по отношение на мотивация, потребности, ценности и очаквания. Така например поколение Z работят, за да се усъвършенстват и забавляват. Те търсят високо възнаграждение, разнообразие, обучение и предизвикателства. Поколение Y също искат развитие и успехи, както и незабавни стимули. Те харесват самостоятелността. Картинката е далеч по-различна за поколенията Х и Т обаче. Поколение Х работи, за да живее и иска предвидимост и стабилност с умерено натоварване. Хартиеното поколение пък живее, за да работи с ясни и стриктни правила и с възможност за предаване на опит. При хората на възраст 55-65 г. възнаграждението е изместено от сигурността като мотивация

За да подобри ситуацията, от БСК развиват проект за адаптиране работната среда към възрастовите потребности на различните поколения. Целта е да се насърчи по-дълъг трудов живот.

"У нас всяка година отпадат по 40-60 000 души от пазара на труда, а значителна част от тях имат и хронични заболявания“, заяви директорът на Националния център за оценка на компетенциите към БСК Томчо Томов. Той обясни, че се наблюдава ръст в икономическата активност на хората в предпенсионна и пенсионна възраст.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
43
 
! Отговори
57 г преди 2 години
Хартиено поколение дрън-дрън! Още като студент в софийското ВМЕИ учехме теоремата на Котелников и цифровите канали за данни, макар в България още да нямаше и аналогови мобилни телефони! Превеждал съм от английски техническа документация за сателитна телевизия.Да, чертал съм на паус със рапидографи, но това не значи че сега не използвам аутокад и софтуер за производство на печатни платки! Хартиени са ви главите!
5
9
 
2
 
! Отговори
ИСКАМ ТЕБ АДЕЛ преди 2 години
ВЪРНЕТЕ МИ АДЕЛ, МОЛЯ ВИ, ИСКАМ ЗА НЕЯ ДА СЕ ОМЪЖА, ТЯ Е МОЯТА ЛЮБОВ, ПЛАЧА ЗА НЕЯ , МНОГО Я ОБИЧМ, МНОГО, ВЪРНЕТЕ МИ АДЕЛ, ИСКАМ ЗА АДЕЛ ДА СЕ ОМЪЖА, ИГРАТА НЕ БЕШЕ ЧЕСТНА, СЪС ЗАПЛАХИ, БОЛКА, НЕИНФОРМИРАНОСТ, ЗАБЛУДА, ХВЪРЛЯНЕ НА ОРАНЖЕВАТА МИ ЗАПАЛКА, ОБИЧАМ АДЕЛ ,МОЛЯ ВИ ВЪРНЕТЕ МИ Я , ПЛАЧА ЗА НДЕЯ И Я ОБИЧАМ, ВЪРНИ СЕ АДЕЛ, МНОГО ТЕ ОБИЧАМ И ИСМА ДА СЕ ОЖЕНИШ ЗА МЕН И АЗ ДА ТЕ ВЗЕМА ЗА ЖЕНА ЗАВИНАГИ, МОЛЯ ВИ, ВЪРНЕТЕ МИ АДЕЛ, ИГРАТА НЕ БЕШЕ ЧЕСТНА! ОБИЧАМ Я! ВИНАГИ СЪМ Я ОБИЧАЛА! МОЛЯ ВИ
4
7
 
2
 
! Отговори
ОБИЧАМ ТЕ! преди 2 години
НE МOЖEХ ДA ИЗБEРA ИCТИНCКИ, ЗAЩOТO НE ЗНAEХ КAКВO OЗНAЧAВAШ AДEЛ И ЗAЩOТO CE CТРAХУВAХ И ПOЛУЧВAХ БOЛКИ, КOГAТO ИЗБИРAХ НEЩO, КOEТO НE ИCКAМ ИЛИ ИCКAМ И CE OТКAЗВAХ НE ПO CВOE ЖEЛAНИE, НE БEШE ЧECТНA ИГРA.AДeл мнoгo тe oбичaм, мoля тe върни ce, плaчa зa тeб И ТE OБИЧAМ, ВИНAГИ CЪМ ТE OБИЧAЛA! Мoлe тe върни ce, мoля ви въРнeтe ми Aдeл, ЗAВИНAГИ, зaщoтo aз иcтинcки я oбичaм, иcтинcки и иcкaм зa нeя дa ce oмъжa, мoля ви!
3
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
повечето пенсионери у нас също работят, защото не могат да живеят само с пенсия
2
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
младите у нас не работят, защото искат по-високо заплащане, възрастните работещи са малко и не могат да издържат цялата икономика
1
4
 
23
 
! Отговори
Въх... преди 2 години
Отново тоя Бойко!... Изгони младите, съсипа икономиката, ограби държавата на мафията. Даже на Черепа отмъкна стадото, сега няма кого да стриже завалията. Пък що старите комунистически муцуни не го щът във власта и му кроят капата.