Разрушена е част от Дяволското гърло, прилепите напуснаха пещерата

100-метров водовъртеж е унищожил инфраструктурата при наводненията
14 дек 2021 09:24, Петя Славова
13
Разрушена е част от Дяволското гърло, прилепите напуснаха пещерата
Снимка: БГНЕС

Организацията, която стопанисва обекта, започва незабавно дейности по възстановяването на щетите. Заради свлачища по пътищата в района села Триград и Ягодина са откъснати. "През последните 24 часа са влизали над 2 000 литра в секунда вода. Залата се е напълнила до тавана, дълбочината на водата е била 35 метра, широчината - над 100 метра. В един момент затлачени дървета са се пропукали и сифонът е погълнал всичко. Това е образувало огромен водовъртеж, който е помел цялата електрическа инсталация, част от туристическия маршрут, а дори прилепната колония, която е от над 60 000, е напуснала пещерата, за да се спаси от катаклизма", каза пред Bulgaria ON AIR Владимир Солаков от Туристическо дружество "Орфей" - Девин.

Още по темата

Ситуацията в Триград е тревожна, каза жителът на населеното място Радост Караиванова. Пред БНТ тя призова властите максимално бързо да вземат мерки, да бъде извършен ремонт на пътя, който е срутен, и бързо да бъде обезопасено поречието на река Триградска.

"Въпреки че нивото на реката спадна значително, хората са притеснени. На първо място, защото не знаем докога ще е така. Слава Богу, обърна го на сняг, но не знам дали няма пак да завали дъжд. Нямаме достъп до Триград, пътят още е затворен, допускат се само спешни автомобили като полиция, линейки и превоз на храна от първа необходимост", каза Караиванова.

Поминикът в селото е от туризъм и хората са притеснени как ще работят при разрушената инфраструктура, сподели своите притеснения Караиванова. Тя допълни, че имат спешна нужда от сериозна строителна намеса и техника. Поясни, че в момента са извършени укрепвания с подръчни материали, но ако реката отново прелее тези временни решения няма да свършат никаква работа.Младата жена допълни, че кметът на община Девин ежедневно организира доставки на храна и питейна вода, понеже водопроводът е разрушен на много места.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом прилепите са напуснали пещерата, значи Бойко е виновен!!! съд, съд, съд!!!
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
каза жителът на населеното място Радост Караиванова лелелелеле...
7
2
 
5
 
! Отговори
69 преди 2 години
Сменяте си по няколко пъти религията и имената, а после се чудите какво става??
6
21
 
12
 
! Отговори
напускаме дружно преди 2 години
Даже прилепите напуснаха тази територия, не щат да ги управлява канадски фалшивко и глyпав зелен чopап
5
16
 
7
 
! Отговори
Закривай! преди 2 години
А сола на Радев, Муню, търгна да асфалтира два родопски пътя към две села, без секакво значение за туризма в Родопите, освен за една шепа хора, които гладни са голаднели, диво са озверели...;))) Сега да видим, дали пак ще се пренасочват и хвърлят пари в Родопиоте в никому ненужни посоки и начинания и дори вредни такива!
4
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Територията отива към закриване ..... благодарение на "икомомиите" въведени от управляващите за да могат по-бързо да си пълнят чекмеджетата и рушветите получавани от мутробизнеса за да си прави каквото си иска . Страната с най-красива природа днес е с ггрозно бетонирано черноморие ... с превърнати в сметище Рилски езера ... с разрушени природни забележителности ... със стари мрръсни болници и напускащ персонал във време на пандемия, с пропускащи всичко граници и унищожено образование ... ФАКТ
3
7
 
14
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Да извадим 60 милиона за прилепите - ковидианци :)))
2
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ау, прилепи!
1
13
 
22
 
! Отговори
село Ягодина преди 2 години
Господ ги наказа заради алчността им.