Протест в Бургас заради изграждане на крематориум

Съоръжението предвижда да се извършват 7 хил. кремации на година
15 дек 2021 23:37, Красимир Ангелов
24

Протест пред сградата на екоинспекцията се проведе в Бургас. Той бе насочен срещу изграждането на крематориум в района.

Според демонстрантите, съоръжението ще доведе до замърсяване на въздуха и водата. Местните вече няколко пъти бойкотират проекта.

Жителите на Камено и Българово протестираха пред екоинспекцията, където се разглеждаше доклада по ОВОС за изграждането на крематориума.

"Околната среда ще бъде замърсена, водите, имаме оранжерии, земеделските земи ще се замърсят", каза жителят на Камено Стоян Добрев.  

"Там наистина е вододайна зона, земеделците наистина се опитват да правят екоземеделие, което не знаят как ще навреди на производството им и на бизнеса им. Жителите на Камено подозират, че в крематориума няма да се горят само тленни останки", заяви кметът на Камено Жельо Вардунски.

Срещу проекта беше организирана и подписка, в която над 2400 души се обявяват категорично против изграждането на съоръжението. Протестът беше подкрепен и от жители на Българово, тъй като теренът се намира между двете общини.

Инвестицията е за 8 млн. лева, като капацитетът на съоръжението предвижда да се извършват 7 хиляди кремации на година. Инвеститорът е категоричен, че съоръжението е от най- модерно поколение и няма да се откаже от изграждането му.

Екоинспекцията в Бургас трябва да се произнесе в 7 дневен срок по оценката за въздействие на околната среда .

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
3
 
! Отговори
da преди 2 години
Няма място за всички в гробищата.............крематориумите в София, Пловдив и Варна не са достатъчни..............Бургас е четвъртият град в България...............логично е и в Бургас да има крематориум!!!
13
1
 
1
 
! Отговори
Вируслав преди 2 години
Защо протестират след като решението за нови крематориуми е наложително и съгласувано с Брюксел. ? След като ЕС готви стъпка по стъпка задължително ваксане на всички. Няма да ни изненадва неподготвени както снега, я! И кремацията също ще е доброволно задължителна защтото традиционните погребения отнемат много място в гробищата.
12
0
 
2
 
! Отговори
В САЩ ги ползват за преди 2 години
НАТОРЯВАНЕ, след като ги оставят да се разложат. И лед това ги разхвърлят между доматите или картофите !
11
7
 
5
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Тези прости хорица не могат да произнесат правилно името крематориум, сигурно не са наясно и какво е това чудо на 21 век :))) Няма ли някой да им обясни, че пепелта от изгорени трупове всъщност подхранва почвата. След горски пожар, когато всичко е на пепел и прах, след това избуява още по-гъста растителност
10
2
 
6
 
! Отговори
Омбре преди 2 години
За кланицата на Рагаевски в центъра На Бургас никой не протестира. Сега за крематориума се сетиха.
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе хвърляйте труповете в морето бе. Рибите ще ги изядат
8
9
 
4
 
! Отговори
Крематориум преди 2 години
Крематориумите са възможни и необходими. Антиваксърите да не се отпускат. На имунизираните ще им е необходимо отопление.
7
6
 
5
 
! Отговори
ПОДКУПИ преди 2 години
НЯКОЙ Мошеник- чужденец е дал ПОДКУП, за да РАЗБОЛЯВА българите... Трябва да уб.ият в ТЪМНОТО, БОгатия арабин , китаец и да му ВЗЕМАТ парите.. За да са ЗДРАВИ българите...
6
5
 
21
 
! Отговори
Бургас преди 2 години
Интересно е,че протестират срещу съвременен крематориум от екологични.....само.....причини,а не забелязват отровите на Лукойл и Кроношпан довели Бургас до водещо място при раждане на деца с увреждания и респираторни проблеми!
5
6
 
8
 
! Отговори
По света и у нас преди 2 години
В две страни, в които живее една трета от населението на света, погребенията са забранени и там кремирането е задължително, по закон.
4
14
 
6
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
ужким бяхме православни а пък сега изведнъж бум, крематориум за 7 хиляди трупа на година. по 20 на ден. Откъде толкоз атеисти?
3
6
 
26
 
! Отговори
черния преди 2 години
Камено, което е на 3 километра от най-големият замърсител на балканският полуостров, развива еко-земеделие. От менделеевата таблица, сигурно само Плутоний няма в тяхната еко продукция...
2
8
 
25
 
! Отговори
Пуржо преди 2 години
Как крематориум може да замърсява? Освен фасовете на персонала...
1
6
 
21
 
! Отговори
Сандо преди 2 години
модерно съоръжение което работи на газ и е с разчет 7 хиляди на година. Е как немците са изгорили 6 милиона, на въглища и то по време на война когато ресурите са имали по-важно предназначение. В общи линии на всяка композиция евреи е трябвало да доставят 4 такива с въглища. Да не говорим че кремирането в тези размери е бил невъзможен