ПСС: Обстановката в планините е усложнена

Има много сняг, придружен със силен вятър
19 дек 2021 14:10, Ния Христова
4
ПСС: Обстановката в планините е усложнена
Снимка: БГНЕС
Обстановката в планините е усложнена. Има много сняг, придружен със силен вятър. На подветрените склонове са се образували снегонавявания. При навлизане в тях може да се предизвика лавина с големи мащаби,  каза за БТА дежурният в Централния денонощен пост на Планинската спасителна служба към БЧК Тервел Тотев.
 
"В планините днес има променлива облачност. Температурите са много ниски. Сутринта са били между минус 15 и минус 10 градуса. Очакваме вятърът да се усили, което ще предизвика усещане за още по-ниски температури", обясни Тотев.
 
От ПСС препоръчват туристите да се движат по зимната маркировка в планината, да избягват лавиноопасни долини и да карат ски само в границите на съответния курорт, и то по обработените писти.
 
"Вчера на Витоша е имало два случая на закъсали туристи, единият - със сериозно измръзване на ръцете. Хората трябва да са подготвени, че температурите в планината са много ниски, и не бива да предприемат преходи, които са свръх възможностите им - на тях и на екипировката им", предупреди Тотев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
1
 
! Отговори
Дарвин преди 2 години
Чакам ви, безсмъртни!
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Страхотно! Уют, сняг, огънят гори, виното се лее. Весела Коледа!