Астрономическата зима настъпва в 17:59 ч. утре

21 декември е най-късият ден в годината
20 дек 2021 10:42, Елка Василева
9
Астрономическата зима настъпва в 17:59 ч. утре
Снимка: архив, БГНЕС

Астрономическата зима ще настъпи на 21 декември в 17 часа и 59 минути, съобщи за БТА Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при БАН и катедра "Астрономия" при СУ "Св.Климент Охридски".

Това е датата на зимното слънцестоене - най-късият ден в годината, траещ 9 часа, 2 минути и 41 секунди, изчислено за Астрономическата обсерватория на СУ в Борисовата градина. Съответно нощите около 21 декември са най-дългите в годината, с продължителност близо 14 часа и 58 минути за географската ширина на София, уточни физикът.

На 21 декември Слънцето ще премине през точката на зимното слънцестоене в съзвездието Стрелец. На тази дата по обяд централното ни светило кулминира най-ниско над южния хоризонт - на височина едва 24 градуса за обсерваторията на СУ. В началото на зимата Слънцето не се издига високо над хоризонта, което всъщност е физическата причина за настъпването на зимата в Северното полукълбо на Земята, каза Маркишки.

След 21 декември денят ще започне да нараства, отначало незабележимо - едва с по няколко секунди на ден. "Например на 22 декември денят ще трае 9 часа, 2 минути и 43 секунди, а на 23 декември - 9 часа, 2 минути и 49 секунди. Продължителността на дните нараства най-бързо около датата на пролетното равноденствие 20 март - с почти 3 минути на всеки следващ ден. Такъв обаче е и темпът на скъсяването на дните около датата на есенното равноденствие 22 септември", припомня физикът.

Разликата в продължителността на дните е най-голяма на датите на зимното и лятното слънцестоене. На 21 юни тази година денят траеше 15 часа, 19 минути и 39 секунди за София, т.е. с близо 6 часа и 17 минути повече от деня на 21 декември. Тази съществена разлика всъщност е причината за въвеждането на лятното часово време - още през 1916 г. в Европа с цел пестене на енергия и в опит за по-ефективно използване на дългите летни дни, припомня Маркишки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
Ганчо преди 2 години
Честито!
7
0
 
2
 
! Отговори
Левски 1914 преди 2 години
До Кирковазамълчи и се потапяй. не се обаждай като не разбираш!
6
3
 
1
 
! Отговори
Киркова преди 2 години
Със стаж почти за пенсия,Стаси,"нашата" Стаси от БТВ,не научи езикът на професията си. Толкова ли не може да запомни думи,така необходими й,когато говори за температурите върху картата,да гледа към КАРТАТА?!.Тъжна картина,която са повтаря години наред.
5
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не сме зодий
4
0
 
1
 
! Отговори
Deep Zone преди 2 години
Колко да е къс, 9 часа си е направо приказка, днес гледах репортаж за Лапландия- там е 3 часа деня :D Тъмно нон-стоп, а през лятото слънцето не залязва и си праскат 24 часа ден :D Така че времето си е време :)
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-гадния ден в годината.
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ура, скоро ще е лято.
1
0
 
7
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 години
Още един ден ще се...радвам на прекрасната...слънчева есен,че от утре,като задуа студения зимен вятър,ще ми вдигне...палатката.