НАП: 450 лв. данъчно облекчение за едно дете, до 900 за две

За три и повече деца облекчението е 1350 лв.
21 дек 2021 13:38, Петя Славова
27
НАП: 450 лв. данъчно облекчение за едно дете, до 900 за две
Снимка: БГНЕС

До края на декември родителите на деца и на деца с увреждания могат да ползват по-високите данъчни облекчения чрез работодателя си по основно трудово правоотношение. За целта те трябва да подадат декларация пред него в срок до 31 декември тази година. В този случай работодателят може да им възстанови до края на януари 2022 г. удържания в повече данък за 2021 г., припомнят от приходната администрация.

Данъчната отстъпка е значително по-висока в сравнение с предходни години и се прилага еднократно само за доходите от 2021 г. Изчислението на сумата за получаване се прави въз основа на облагаемите доходи на родителите през 2021 г. Сумите, с които е възможно да се намали общата годишна данъчна основа при ползване на данъчно облекчение за деца са: 4500 лв. за едно дете, 9000 лв. за две деца и 13 500 лв. за три и повече деца, като родителите ще получат съответно до 450 лв. за едно дете, до 900 лв. за две и до 1350 лв. за три и повече деца. За отглеждане на едно дете с увреждания намалението за тази година е в размер на 9000 лв., като сумата за получаване е 900 лв, предава БГНЕС.

Родителите на деца с 50 и с над 50% увреждания имат право да ползват и двете данъчни облекчения. Например за отглеждането на едно дете, което е с увреждания, родителят има право на данъчно облекчение за деца в размер на 4500 лв. (сума за получаване до 450 лв.) и на данъчно облекчение за деца с увреждания 9000 лв. (сума за получаване до 900 лв.) Двете данъчни облекчения се сумират и така общият им размер може да достигне до 13 500 лв. (сума за получаване до 1350 лв.)

Освен пред работодател, данъчно облекчение може да се ползва и с подаване на годишна данъчна декларация в НАП в срок от 10 януари до 03 май 2022 г., като паричните суми ще бъдат възстановени след проверка от приходната агенция в срок от 1 месец след подаването на декларацията.

За да ползва данъчните облекчения, физическото лице (включително едноличен търговец) трябва през 2021 г. да е получавало доходи, облагаеми с годишни данъци (данък върху общата годишна данъчна основа или данък върху годишната данъчна основа за доходите от стопанска дейност като едноличен търговец). Хората без доходи, или само с необлагаеми такива като обезщетение за майчинство например, както и само с доходи, облагаеми с окончателен и/или патентен данък, не могат да се възползват от облекченията, но това може да направи другият родител, допълват от НАП.

Едно от най-важните изисквания за прилагане на облекченията е лицата да нямат задължения, подлежащи на принудително изпълнение. От НАП съветват гражданите да проверят с персонален идентификационен код данъчната си сметка онлайн за задължения преди да ползват данъчно облекчение, за да избегнат неудобства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Ха преди 2 години
Работодателят дава 450 лв.примерно на работник...и тези пари му се приспадат през следващата година от осигуровките на работника...как точно разсрочено във времето...не е ясно...Но ако работникът през декември си вземе тия пари на куп и през януари напусне работа...НАП "С чужда пита,помен прави" ...
19
2
 
0
 
! Отговори
Кико преди 2 години
Стари лозунги обвити в мъгла пак се надигат от мрака! Ще дадат, но кога и как? Еквилбристика! Тука има, тука няма! Народе не се надявайте! Ще раздадът пари на някой свой хора и ще го отчетът за Голяма Помощ!
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те тези с многото деца данъци не плащат и не са плащали никога през живота си, техните деца също няма да плащат. Така че ако направят данъчните облекчения двойни, тройни, дори десеторни на обявените тук, то това ще е добре за българите.
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 16 - "Това е на година ... пффф ..." Това е за тази година 2021 само .До Анонимен 17 ,18 - "баце даваше по 20 лв." - То тия новите пари са пак от баце :) Предизборно ги "даде" ,нали се идеха есента избори . За това са и само за 2021 година .
16
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 16 Гербав, мизерни, ама на фона на бацевите 20 лв, кое е мизерно, а :)
15
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 9 Смешни били. Гербав, баце даваше по 20 лв. За едно дете - 430 лв разлика, за 2 деца 860 лв разлика, за 3 деца 1290 лв. разлика. Още не е поскъпнал толкова токът.
14
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е на година ... пффф ... И какво? Аз не получавам детски, отстъпките за мен са мизерни. На някой хора, това им е половианата данък ...
13
0
 
0
 
! Отговори
Алооо преди 2 години
До 11 аз обобщих всичко, ако трябва да пиша всички параграфи ще стане спам :)
12
1
 
0
 
! Отговори
Алооо преди 2 години
До 13 много си прав, ама мечтата остава :)
11
4
 
4
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Айшетo има 10 ч авета - 10 бона къде ги раздават :)))
10
1
 
4
 
! Отговори
Бен Ган преди 2 години
До АлоооНяма да стане. Първо, Ес ще го обяви за дискриминация. 2. Ще си купят дипломи. Правилата не важат в БГ! Трябва поне 2-3 поколения да минат с много упорит натиск от родители и учители, постепенно да се промени средата и чаааак тогава може да се надяваме.
9
1
 
3
 
! Отговори
Алооо преди 2 години
До 8 ако ще ми плащаш разходите ще се размножавам колко кажеш и на жена ти ще направя две три
8
5
 
4
 
! Отговори
До 3 преди 2 години
Ромовете ще получат много повече по други параграфи. Цената им като електорални единици е много по-висока от твоята като данъкоплатец. И това не зависи от това кой е на власт щото на всички политици им трябват такива. Отделно разни антибългарски организации бдят над тях....
7
2
 
0
 
! Отговори
Алооо преди 2 години
До 6 абе недей се радва предварително ще видим колко ще продължи.
6
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Живко 5 Реално е, трроле :) Както баце ви плаща да трролите :)
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Алооо 2 Нали точно това са направили, Алооо :) Чукча писател :)
4
4
 
1
 
! Отговори
Живко преди 2 години
Обещания и пожелания. Т. Е. -Тати ще ми купи колело...
3
0
 
13
 
! Отговори
BornFromAnger преди 2 години
До АлоооПринципно си прав, но в конкретния случай, само хора които са внесли осигуровки ще получат пари. Хромите които не са внасяли в хазната нищо няма да получат.
2
1
 
9
 
! Отговори
Алооо преди 2 години
Направете така, че *** н го да бачка, а не да стимулирате да се размножават само. Направете само хора минимум със средно образование да получават помощи и да гласуват да видим тогава какво ще стане. Ония не могат да пишат и да четат и не работят, ама знаят да се размножават.
1
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гербавите трролове мълчат :)