КЗП: Така заявеният скок на цените от мобилни оператори е незаконен

Комисията може да глоби компаниите за нелоялни практики
23 дек 2021 08:45, Петя Славова
35
КЗП: Така заявеният скок на цените от мобилни оператори е незаконен
Снимка: БГНЕС

Мобилни оператори обявиха намерението си за повишаване нацените на телекомуникационните услуги подействащи договори с потребители. Комисията за защита на потребителите (КЗП) започна спешна проверка по случая.

Според Димитър Маргаритов, председател на КЗП, към момента е обявено намерение за повишаване на цените на телекомуникационните услуги по действащи договори с потребители, но нищо конкретно не се е случило.

"На базата на това намерение ние сме се самосезирали и извършваме проверка", обясни той пред БНТ. В КЗП са получени становищата на мобилните оператори и днес на извънредно заседание ще бъде взето решение по тях, допълни Маргаритов.

Засега е анонсирано намерение с едностранно волеизявление, допълни той.

Маргаритов обясни, че е незаконно увеличението на цените на мобилните оператори по начина, по който те са заявили намерение да го направят в началото на следващата година.

От представените пред КЗП документи става ясно, че намерението за индексацията е за тази и миналата година, а по закон това може да става само за предходната. Заявеното от мобилните оператори увеличение е около 5%, но то може да бъде направено по тази клауза единствено след официално обявения индекс на инфлацията за годината от НСИ, което ще стане през януари.

Димитър Маргаритов уточни, че Комисията има право да глоби компаниите за нелоялни практики, но не и да повлияе на ценооразуването.

 Ще следим абсолютно изкъсо да се спази закона и дори във фаза намерения ние ще ги предупредим за това, категоричен е Маргаритов.

Според председателя на КЗП, най-вероятно поскъпването ще е по-малко от 5% и ще е около 1 лев на месец средно, ако таксата е около 20 лв.

Той обясни как потребителите могат да прекратят договора си с мобилния оператор:

При безсрочен договор - с едномесечно предизвестие. При срочен - от потребителя може да се изиска да плати максимум три месечни вноски като неустойка, независимо от срока на договора
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
1
 
! Отговори
Хари преди 2 години
КЗП нищо не свърши по темата мобилни оператори години, сега се е впрегнала, като им поискаха оставката. Бас ловя, че ако не ги бяха заплашили, щяха да продължат да си дремосват.
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Картелно повишаване на цените. Тези мобилни оператори са за милионни глоби.
25
0
 
5
 
! Отговори
11 преди 2 години
Ъмчи то 1 лв. от 20 лв. пак си е 5%. Кви ги плещи тоя?
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами те и винетките не са законни, и цената на билетчето за транспорт В СФ не е законна... и какво от това?
23
6
 
0
 
! Отговори
До 13 преди 2 години
Тези в офисите имат таргет, постигат го хубава заплата, не го постигат няма бонус, ниска заплата този месец. Не избират хора който да лъжат в името на оператора, но те го правят за своето семейство и аз не мога да ги виня.
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вчера ми увеличиха с 50% месечната такса за кабелна телевизия!Защо?
21
0
 
5
 
! Отговори
малки са им глобите преди 2 години
Помислете за нови глоби. Примерно 5лв. на абонат при провинения. Иначе си плащат глобите защото са ги избили вече.
20
1
 
6
 
! Отговори
Някой преди 2 години
Този алкохолизиран човек Маргаритов няма право и минута повече да заема този пост. Вън! И да идват някои, които наистина ще бранят правата на потребителите.
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Единия минус пак е тук, не му ли е неудобно като човек го питам, не като службогонец. Както е рекъл оня Живей бе...
18
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не само Геррб но и БСП и ДПС бяха в парламента но не си спомням да са поставили на въпрос въпроса за операторите от които хората плачат от години но никой не ги чу. Депутатите имат и имаха много високи доходи и си плащат и плащаха сметките без дори да погледнат какво пише там. 300 лева, 500 лева, хиляда лева или много повече плащат и се отърват нали така народни пари са тора дреме им на дедовия. Долна работа, нагла.
17
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До "Гербаджийските ***" Президента няма нищо общо с мобилните оператори, поне се надяваме да е така. Но до сега не е казал и една дума за техния произвол над българите, за тяхната свръхпечалба къде отива. Съжалявам да го кажа но неговите съветници са некомпетентни или има някакво указание да говори общи неща без конкретика. Аз гласувах за негго и очаквам много повече, но засега няма реакция и не се получава.
16
1
 
19
 
! Отговори
МП преди 2 години
До dakotabg----- Да левче но от 6 милиона абоната са 6 милиона на месец.Колко мислиш че са разходите им за заплати и ток.Мрежата отдавна я имат още от държавното БТК.
15
9
 
4
 
! Отговори
dakotabg преди 2 години
5% от 20лв,левче ли е!!!!?Боже,Боже...
14
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По офисите няма независим управител който честно и коректно да държи на реда но и на чесността и взаимното уважение. Напротив ако някой клиент си търси правата и дори да ги поюучи от оператора офиса вече го е нарочил за клиент с който могат да си правят игрички БЕЗНАКАЗАНО.
13
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Заявен по този начин скока на цените е незаконен", да се разбира ли, че ако го заявят по друг начин скока на цените ще е законен???
12
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 3 /// За гербаджийски *** явно избират само такива с IQ под 20. Какво общо има Радев с мобилните оператори или колкото да напишем нещо против президента.
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нарочно подбират по офисите служители които да защитават техните операторски истини вместо поне да изслушат клиентите, които им се явяват нещо като роби. Да им се отнеме лиценза особено на най наглия.
10
4
 
16
 
! Отговори
перко преди 2 години
Продължаваме подмяната!!! !
9
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Операторите премахнаха ипредплатения стационарен интернет въпреки договорите с абонатите. Просто да се отнеме лиценза на един от тях, а другите два сами ще се смирят. Това което правят сега е КАРТЕЛ.
8
0
 
23
 
! Отговори
Ограбват ни преди 2 години
Мобилните оператори и Банките ни ограбват.В голямата си част те не са български.Парите които им даваме изтичат в чужбина.Защо е това увеличение на такси от Банките и индексации от операторите? Какво при тях поскъпна? От тока ли се влияят или са вдигнали заплатите на българските си служители? Просто използват момента за да увеличат и без това големите си печалби. Тук е мястото на държавата.За 31 години разбрахме че частният бизнес в основата си е алчен и трябва да се озаптява.