От Коледа скок на пенсиите, но ще има и ощетени

Казусът коментира Лидия Шулева
24 дек 2021 14:25, Петя Славова
48

В първия ден на Коледа влиза в сила увеличаването на пенсиите.  Минималната от 300 лв. става 370 лв., а максималната- от 1440 лева на 1500 лева. Промените предвиждат да се повиши тежестта за всяка година осигурителен стаж - от 1,2 на 1,35%.

Преизчислените си пенсии хората ще получат през януари, като към тях ще бъде изплатена и разликата за седемте дни от 25 до 31 декември, предава Bulgaria ON AIR.

"Това дава възможност на хората, които имат по-дълъг трудов стаж, да получат много по-голяма пенсия, но и на всички останали пенсията ще бъде увеличена. Изчисленията показват средно с 12,5%, но в парично изражение експертите го изчисляват някъде с около 87 лева средно ще се увеличат пенсиите", коментира бившият вицепремиер и бивш социален министър Лидия Шулева.

Голяма част от хората, които са се осигурявали на максималния праг, няма да получат увеличение.

"Това е една огромна несправедливост, тъй като на практика таванът, който има отношение към дохода, няма да има отношение към стажа. Те ще бъдат много силни ощетени от това увеличение, което е за всички останали", смята Шулева.

Има и пенсионери, които са доволни от доходите си и не се притесняват, че няма да получат увеличение. Преизчисляването на пенсиите ще се извърши само ако е в полза на пенсионера. В противен случай се запазва досегашният размер.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
5
 
! Отговори
Специалист преди 2 години
Защо продължава тази неприятна "специалистка" да се подвизава по медиите. Тя ни "оправи" докато беше министър и сега няма право да дава съвети и да изказва мнение! Да се скрие някъде, да си пие винцето, да си харчи милионите и да остави почтенните хора да си вършат работата в полза на хората!!!
40
6
 
15
 
! Отговори
бивш студент преди 2 години
и с 1000 лева да вдиднат пенсиите пак ще има недоволни като гледам коментарите. Ако пенсиите от веднъж се увеличат с 500 лева на месец това прави по 1 мрд месечно отгоре за пенсии и от къде ще дойде този 1 млрд? Айде стига глупости! Да не говорим какъв шок ще е това за цялата икономика! Не може от 30 години 40% от бизнеса да е в сивата икономика и да искаме високи пенсии! Правилно работят от ПП Яд ме е само, че оставиха максималния осигурителен праг на заплатите, но и него ще махнат
39
12
 
28
 
! Отговори
Камба преди 2 години
За какво увеличение говорите?Всичко е стопено с тези скъпи стоки?2 лева хляб,та дори от него да пестим,не можем да живеем нормално!Стискай,лишавай се,за да има за "Кокорчовци"!Да им сладко!
38
18
 
32
 
! Отговори
Да преди 2 години
А защо пре ....те хората с първа и втора категория. Когато работехме при условията на тези категории условията бяха едни, сега с лека ръка ни прецаквате. Не сме малко , а идват нови избори . Никога за ИТН и ПП.
37
6
 
25
 
! Отговори
Тия преди 2 години
Калъфи от ПП така и не вдянаха, че най ощетени са пенсионираните преди 2018 година. Вместо да коригират това те вършат глупости с някакви невнятни комунистически алабализми. Май, май няма да изкарат и три месеца.
36
5
 
5
 
! Отговори
Той преди 2 години
Все тая
35
3
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ощетени са както винаги тези, които са осигурявани на реалните доходи и не са укривали доходи, за по-ниски осигуровки и данъци. Затова трябва да се премахне минималната пенсия и всеки да си получава пенсията в размер определен от осигуровките и стажа и на база осигурителния доход за България от предишната година.
34
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В общественият сектор всички са осигурени на реални суми и плащат данък върху реални суми. В частният сектор също има такива, но има и много, при които се укриват доходи и не се плащат дължимите суми за осигуровки и данъци. Хайде да не прехвърляме топката от болната глава на здравата в този случай.
33
2
 
6
 
! Отговори
divna преди 2 години
До мораториум А пък аз я взех за 1.50лв
32
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Осигурен за даден период е човек, за който е внесена сума за осигуряване за този период. През останалото време, за което не са внасяни суми, си е неосигурен. Държавата не е като частника и винаги си внася осигуровките за работещите за нея. Вижте бюджета на мое да е държавно ведомство и какви са сумите за осигуровки
31
7
 
23
 
! Отговори
xaxsasбв преди 2 години
До 24 - 1500 е добра сума. Работещите имат способността да търсят под вола теле. Не познавам чонек над 65, който да харчи като изоглавен. На мен баба ми на 81г с 450лв пенсия спестява по 130-200лв всеки месец и всяка година дава на майка ми всичко спестено. Ценностната система на масовия пенсионер е много над тази на средностатистичесия работник в днешно време. Аз съм сигурен, че всеки един пенсионер се интересува роднините му да живеят в родината си пред това да мрънкат за пари.
30
8
 
26
 
! Отговори
Тато из Правец преди 2 години
Кой не скача е червен !!! Наскачахте ли се ???!!!
29
0
 
29
 
! Отговори
До 31 преди 2 години
Да бе, да. Затова сега всеки ден пищят ужилени, че работодателя им не ги е осигурявал, а им е дошло време за пенсия.
28
3
 
43
 
! Отговори
До 29 преди 2 години
Прав си. През 1991 имаше социологическо проучване, според което СДС имаше най--голяма подкрепа от хората под 25 години и от хората на възраст 40-55 години. Сега едните са под 55 години, а другите са пенсионери на 70-85 години с мизерни пенсии благодарение на СДС и айдуците след тях като ГЕРБ.
27
14
 
7
 
! Отговори
До 26 преди 2 години
Нищо не манипулира. Ако работодателят ти не ти е внесъл осигуровките, пак си осигурен. Логиката е, че тежестта е върху него и служителя не е виновен. Работа на НОИ и НАП е да проверяват кой реално е внесъл и кой не.
26
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А какви пари е внасяла държавата за осигуровки? Нереални пари ли? Измисляш си собствени понятия без връзка с реалността.
25
8
 
31
 
! Отговори
ОщеЛиСкачате? преди 2 години
Преди четвърт век СДС-Шайката изкорми държавата, като окраде първо парите,в това число и тези, трупани за черни дни в НОИ."Кой не скача е червен ."Помните ли го този епизод от филма, драги ми сегашни пенЦионери, в който през 1989-то лето скачахте и бяхте главни герои!?Да,ама Шайката на ДрагалЪФския Ай дук няма вашите проблеми.
24
10
 
15
 
! Отговори
Цъ преди 2 години
Държавата да беше внасяла РЕАЛНИ пари за държавните чиновници, да, ама не!!! Сега да не реват като " ощетени", горките...
23
14
 
12
 
! Отговори
Оххх преди 2 години
ГОРКИТЕ НЕЩАСТНИ БОГАТИ ПЕНСИОНЕРИ, КОИТО ЩЕ ПОЛУЧАТ САМО 60ЛВ. ОТГОРЕ! НАПРАВО ЖИВИ ДА ГИ ОЖАЛИШ!
22
4
 
15
 
! Отговори
До 19 преди 2 години
НОИ следи доста стриктно за осигуровките на всеки. Ако няма внесена сума от работодателя, човека е неосигурен за този период. Защо манипулираш?