Токът за фермерите - три пъти по-скъп, сиренето и кашкавалът с нови цени

13-годишен връх на инфлацията в страната през декември
19 яну 2022 08:33, Петя Славова
83

13-годишен връх през декември достигна инфлацията в страната. На годишна база поскъпването е със 7.8 %. Къде цените са се увеличили най-много?

През последната година най-сериозен ръст се наблюдава в цените на горивата. От там скачат и транспортните услуги. А от бранша отчитат сериозен спад в пътникопотока.

"В туристическия сектор спадът в оборота е над 70%, по редовните автобусни линии - 40-50%. Към това нещо трябва да добавим и проблема в горивото, особено метана. В момента той е с 200% завишен", каза пред Bulgaria ON AIR председателят на Конфедерацията на автобусните превози Магдалена Милтенова.

"Ние сме вдигнали вече цените на билети с по 50 стотинки, но и те не са достатъчни. Поради липсата на пътникопоток не можем да покрием основните си разходи", коментира управителят на транспортна фирма Азми Азмиев.

Любка Емилова често пътува по линията София-Плевен. Забелязва леко покачване на цената на билета.

По-сериозно е поскъпването при хранителните продукти и сметките за комунални услуги.

"За храните нямам думи. Включително и храната на котката стана по-скъпа. Сиренето, кашкавалът стана много скъп", допълни тя.

Именно заради драстичното поскъпване на тока се повишават и цените на млечните продукти.

"В момента разходът за ток е три пъти по-скъп. Това налага да вдигаме млечните продукти, но в крайна сметка кой ще го купи. Не се е увеличила покупателната способност на българина", сподели фермер от Варна.

Според млекопреработвателите средствата, които се влагат в производството, са нараснали с около 50%. Поскъпване има и за крайния потребител, но с по-малко, а от бранша вече говорят за фалити.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това правителство ни върна в далечната 1997 год. ОСТАВКА!
49
10
 
3
 
! Отговори
До 38 преди 2 години
За Маджаров - може би има най-разпознаваемата марка с най-качествен продукт, винаги си сигурен какво купуваш при него. Винаги е бил по-скъп от другите. Ще оцелее, ще спи с който си иска но си го е заслужил.
48
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сиренето и кашкавалът станали много скъпи за тези, които ги купуват. Прескъпо купувате солената вода.
47
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Казах ли ви че ще фалирвате !!!Сега като ви вдигнат тока с още 30% и всичко ще фалира ..Да не си мислите че София е цяла България .....
46
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв е разходът на електроенергия в проценти за преработката на един литър прясно мляко,за производството на един килограм сирене или на един килограм кашкавал?Отговорът Е-нищожен!
45
2
 
4
 
! Отговори
До 34 преди 2 години
Така е , вече и градинарите по селата станаха ИТ специалисти.. иначе най-много специалисти на глава от населението от целият свят. Тук всеки е специалист в няколко области, google специалист в повечето случаи, но като си е повярвал .. и от космонафтика и от космо терапия разбира
44
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като не можете да си плащате сметките фалирате лельо,
43
1
 
13
 
! Отговори
аман бе преди 2 години
До Истина Ама вие направо се видиотявате на тема Герб!?От една година ги няма,кво само ги повтаряте като папагали!?А ако не можете да се справите има си и психиатри!!!А спрете се накрая!!!
42
4
 
6
 
! Отговори
в грешка си преди 2 години
До анонимен 32 Не съм фен на Радев,червените ги недолюбвам,но в случая няма вина!В случая си е виновен наш ганьчо,дето търси на работата лекото и на хляба мекото!И дето всяка втора дума му е "заплата от 10,000 лв",ама как ще ги работи тия пари и той не знае!И,ЕСТЕСТВЕНО,друг му е виновен!!!
41
9
 
5
 
! Отговори
Ооо преди 2 години
Добре че баце беше първите 4 месеца от 2021 на власт, че иначе инфлацията (официалната) щеше да е 12%.
40
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква е мощността в киловати на един охладител,един пастьоризатор и една опакована машина нужни за производството на 15 хиляди литра мляко на час,не повече от ДВАДЕСЕТ КИЛОВАТА и колко би трябвало тая мощност и новите цени цени на Ел Енергията да оскъпят производството на млечните продукти?
39
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изобщо не ми дреме за фалшивото сирене и фалшивия кашкавал . Да фалират
38
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
даа смяна на местата. Едно време се смеехме *** ядат само гарнитурата, а сега гарнитура плюскат само европейците и то гарнитурата произведена в Китай. Китайците вече минаха н исновно ядвнв мръвка. Та тъй се живее на стара слава и лаври. ЕССР да се закрива, а всичките ес бюройратчета да пукат камъни пожизнено.
37
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Турция е близо ,хем отиваш на пазар хем да се разходиш и да смениш обстановката .Ако си направите сметка какво Ви трябва ще бъдете шокирани какви пари могат да останат в джоба ви ако си изнесете пазара извън България -ядки,прахове,млечни продукти,и т.н. ще ви излязат почти с 30-40 % по евтини от България че и повече.Но ако ходите гледайте да пазарувате от големите им хипермаркети като Мигрос,защото имат доста ментете по пазарите .
36
0
 
15
 
! Отговори
ха-ха преди 2 години
До фермерЦената на енергията влиза в цената на продукцията пропорционално на дела си.Работя в завод за отливки,където токът е 60% от разходите.След като поскъпна няколко пъти е по-изгодно да се плащат неустойки по договорите,отколкото да се работи въобще!То и до фалита не е далече...Много производства просто ще отидат в страните с евтин ток!Което не бих казал,че е далновидно.
35
5
 
8
 
! Отговори
Истина преди 2 години
Полсе пак Гласувайте за ГЕРБ, законодателни подаръци от тях за изпроводяк. Ох, забравих ... те други са им виновни.
34
1
 
31
 
! Отговори
факт преди 2 години
Кризата бе предизвикана от брюкселските ***,инфлацията също дойде оттам.Проблемът е,че българското правителство няма волята и енергията да се справи със ситуацията,а се занимава с глупости от рода на Македония и зеления сертификат.Впрочем и предишната власт също нямаше да се справи,но по други причини.Иначе тези цени на тока са абсурдни,при положение,че имаме мощности значително по-големи от потреблението си!
33
2
 
4
 
! Отговори
фермер преди 2 години
Пазарни цени не са само за горива. Пазарните цени са и за производство и услуги . Всичко е навързано .Така че е добре за всеки частник които дава качество. Той не се страхува от цената на горивото
32
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
киро канадеца няма долно правителство. 2022 г на фалитите на фирми и скок в безработицата
31
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 34 хаха,недей така сега ще изкочат it специялистите с по 5-6 хил. евра заплата и ще почнат да се обиждат