Дунав мост в лошо състояние, кога ще има основен ремонт?

Караджов се надява дейностите да започнат тази година
29
Дунав мост в лошо състояние, кога ще има основен ремонт?
Снимка: БГНЕС

Прави се техническо проектиране на основен ремонт на Дунав мост от българска страна, а румънската страна е правила такъв ремонт през 2018 година.Това стана ясно на пресконференция на министрите на регионалното развитие и на транспорта Гроздан Караджов и Николай Събев в Русе. Двамата се срещанаха в града с румънския вицепремиер и министър на транспорта и инфраструктурата Сорин Гриндяну.

Караджов изрази надежда още тази година да започне ремонтирането на съоръжението и според метеорологичните условия да завърши през пролетта на следващата година. 

Българското обследване е показало лоши резултати на съоръжението, включително начало на оголване на конструктивни елементи, което, по думите на министъра, влияе изключително зле на трафика и като цяло на здравината на моста. Очаква се проектирането да приключи през май и приблизително по това време ще бъде обявен и конкурс по Закона за обществените поръчки за изпълнител, каза министърът.

Попитан за магистрала Русе - Велико Търново, министърът напомни, че е имало търг, провел се в края на 2020 г. и началото на 2021 г., а от януари миналата година са отворени офертите. "Към днешната дата нямаме яснота коя е стартовата точка на тази магистрала, защото разговорите, които днес започнахме, техният край ще посочи тази точка", каза министърът. Той допълни, че проектът зависи от плана НАТУРА в Румъния и България и отбеляза, че началната точка ще се позиционира там, където е възможно и икономически обосновано.

Затова не се пристъпва към решение кой е победителят и кой ще изпълнява тази отсечка, но се надявам, че с днешната среща ще се даде тласък на този процес, каза министърът и допълни, че "нулевата точка на магистралата Русе - Велико Търново е всъщност мостът - вторият мост над Дунав".

По думите на министър Караджов по отношение на финансирането няма спор, че ЕК поставя като приоритет развитието на определени коридори и изтъкна, че маршрутът Букурещ - Русе - Велико Търново и връзката с магистрала "Хемус" е изключително важен трансграничен коридор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кире кога ще започнеш да работиш за България във България??????
21
0
 
2
 
! Отговори
Кире преди 2 години
Месец мина нищо не правиш освен да слугуваш на Козяк осъзнай се
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия ПП верно една велоалея не могат да направят Баце е прав
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А северозапада кога?
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи от както дойдоха на власт само ни информират кое в какво състояние е, и колко много са откраднали предишните. За първото нищо не смятат да направят, а за второто все нямат доказателства да ги закопчаят. Та въпроса е, кога аджеба ще спрете да говорите и ще започнете да действате? Всеки може да говори. И аз мога да ходя навсякъде и да обяснявам колко е зле и да се поразходя покрай палатите на бившите народни представители и да ви кажа колко са откраднали. Кога ще има хора в затвора и строежи
17
0
 
3
 
! Отговори
Хахааааа.... преди 2 години
КАТО ПАДНЕ....!!!!.. СПОКО, ИМА ОЩЕ ВРЕМЕ.... ХАХАХААА.....
16
0
 
5
 
! Отговори
Ами нали бе обещано преди 2 години
от Кико и сие построяването на 3 моста на Дунав(а не да сме само с един,както смяташе горкия и обиди Видин)и 2-3 тунела под Стара планина.Е,като ги направим,вероятно през 2050 г.,ще ремонтираме моста в Русе.Което поставя втпроса-ами Кико като падне след 2-3 месеца,заради разхищения,инфлация,скъпотия,неовладяна пандемия,грешна външна политика,какво ще стане с проектите и обещанията?Отговорът е:в канала,но не на ТВ слугинажа,а на отпадните води.Следващия "Кико"може като Славчо да обещава космос.
15
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След на тази новина мисля че Киро язовиро трябва спешно да назначи 10 вицета и тогава всичко ще е перфектно вече. Ако все още има дупки, тогава и Рундьо да назначи двама трима съветници и всичко ще е ток.
14
0
 
7
 
! Отговори
Митничар преди 2 години
Когато тировете почнат да падат в реката през някоя дупка.
13
2
 
6
 
! Отговори
Бате Бойко преди 2 години
Караджов ! Не се надявай, а почвай ! Почти година ме няма а вие какво построихте през това време ? Докато бях на власт се строеше в цяла България. Магистрали, големи спортни зали във всички по големи градове, нови заводи и ремонти пак големи където е необходимо (тунели, виадукти, манастири). Нека да видим вие какво ще сътворите, стига празни приказки !
12
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Той Кирчо е специалист по дунавските мостове
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отровеното общество на Сорос цял живот дондурка наш Гроздьо, който обра БТК (2004 г.) и Теленор (2017 г); е, дано поне сега миряса, след като ошушка пътищата и ремонтите - коМУНЬОидно кРАДЬОвче, в кръвчицата му е, какво да го правиш...
10
1
 
7
 
! Отговори
Ха ха!!! преди 2 години
Роската Плевнелиев 'ремонтира Дунав мост 2011 за има няма 10 милиона. 2013 - се наложи "основен ремонт" - голяма дупка се отвори...
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде пак пато кинтите Ами кога запалти пенсии стандарт на живот по висок?
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Министъра на транспорта ви е градски. Да ви удари едно рамо...
7
3
 
5
 
! Отговори
Някой си преди 2 години
Пак ме редактирахте. За ваксини има но за ремонти няма пари.?????.?
6
2
 
5
 
! Отговори
Някой си преди 2 години
Няма и да има както каза колегата преди мен. За безцелни пари има но за ремонти няма. Значи да убиеш един стар човек е по важно. Тогава ще има война скоро.
5
2
 
6
 
! Отговори
ЧалгаПитек преди 2 години
Тая шушумига министър е от нашите чалгари
4
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПП ДЕМОКРАТИЧНА МАФИЯ - ЛИБЕРАЛНА КОРУПЦИЯ И ОБРАТНА ОРИЕНТАЦИЯ.
3
5
 
7
 
! Отговори
запознат преди 2 години
За мост пари нема, но 237 милиона лева за ваксини има!