Велев: Програми позволиха безработни да взимат повече от работещи

В момента около 150 000 души са без работа в страната
28 яну 2022 09:48, Петя Славова
46
Велев: Програми позволиха безработни да взимат повече от работещи
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Очакват се над 200 хиляди работни места да бъдат отворени през годината. Според Васил Велев от АИКБ, програмите за подкрепа на много места са довели до там безработни да получават повече отколкото работещи на заплата.

"Около 150 000 души са безработните у нас, които си търсят работа, а поне още толкова не си търсят - наричат ги "обезкуражени". Има 12 000 назначени на фона на над 20 000 безработни за първите три седмици на 2022 г. 1000 души седмично са оставали без работа миналата година, а сега са 4 пъти повече, но това е характерно за началото на януари", обясни той пред Нова тв.

По думите му сред факторите за безработица е съкращаването на дейността на доста предприятия.

"Има и голям недостиг на работна ръка със средна и висока квалификация. Работодателите приемат и неграмотни, обучават ги, работят известно време, емигрират и предпочитат да се върнат и да получават 60% от заплатите си в чужбина", разкри той. Според него прогнозата е безработицата да е 5%.

"Всяка година губим 50 000 души на пазара на труда. Бизнеси, които разчитат на много труд, трудно ще намират кадри", прогнозира Велев.

От своя страна Мина Топалова от сдружението "Тук-там" отчелязва, че в техния кариерен портал се наблюдава увеличение на броя предлагани места, както и в кандидатствалите. "Важно е да се каже знае имат квалификацията кадрите да заемат свободните позиции и дали работодателите са готови да ги обучат", посочи тя. И допълни, че трябва да се влагат повече усилия в преквалификация.

"В IT сектора, производството, финансите и преработващата промишленост има силно търсене на кадри", подчерта Топалова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
6
 
2
 
! Отговори
xaxsasбв преди 2 години
До 18 - зависи кви безработни познаваш, в моя квартал половината безработни ки продадох криптовалутите на по 100,000 лв. Друга голяма част работят по 18 месеца и после нарочно седят на борсата. 3та група от безработните просто си седи в тях и продава трева. И всъщност май само един от безработните ми познати живее с родителите си, ама реално той се грижи за тях търгувайки със скинове в лигата, CS и форт найт. Света се промени през последните 20 години безработицата е личен избор при много хора.
18
6
 
3
 
! Отговори
Дид преди 2 години
Индийци и пакистанци колкото щеш!За по 300 долара работят доста добре и са с образование.
17
1
 
12
 
! Отговори
До 5 за Дания преди 2 години
Е високи данъци, ама с това всичките им плащания приключват. Ние плащаме по - малки данъци, но допълнителните не ни ги смятат. Идеш на Лекар - плащай таксички, почерпки, екип (имаме най-скъпото доплащане в света за здравеопазване), идеш по администрациите - дай некой лев, полицията, съда - кво прайм. Дооправяш си, дострояваш си, това което трябва да го направят с данъците, така сме си свикнали. И като се обърнеш - най малката покупателна способност, но пък с ниски данъци.
16
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напред към комунизъм.Демокрацията е в опасност.За бога братя,не Купувайте.Ще ви оправя след 800 дни.Продължаваме Промяната.
15
2
 
17
 
! Отговори
до 14 преди 2 години
Нали се сещаш какъв е профилът на средностатистическия безработен? Мързелак, живеещ до 40 при мама и тати или синче на берачи на малини, което си живурка тука, а мама и тати пращат жълтите стотинки да се перчи колко е богат и да кара 15-годишното БМВ. Или някой тройкаджия от УНСС, на който държавата, Марс и Мъск му пречат да успее. Иначе казано- 150 000 души, от които 140 000 не могат едно СВ грамотно да напишат и не стават за нищо.
14
0
 
14
 
! Отговори
Св преди 2 години
Е то всичко приключва до 3-4 седмици. Омикрона приключи с пандемията. Сега свят широк, кой ще се връща в България. Сега започва Великото преселение към Европа. Даже смятам, че и Великобритания ще си измисли механизъм за работни визи с облекчен режим. Тука ще останат пенсионерите и болните, на които ще им пращат парите отвън.
13
0
 
16
 
! Отговори
1-n преди 2 години
Станало е възможно тва дет казва гусина щот на робите дет работят им се плаща колкото да оцелеят физически, работещи бедни, при робовладелци
12
0
 
11
 
! Отговори
Realist преди 2 години
В туй АИКБ не е ли време за Промяна?! За да няма повече такива неадекватни изцепки.
11
3
 
32
 
! Отговори
Totenkopf преди 2 години
150 000 безработни, а има глад за кадри, това Велев кратуно, какво ти говори? Щото на мен ми говори - ниски заплати и лоши условия на труд, свърши вече маймуни да ловите с трици отдавна свърши, номенклатурен клатикукрник
10
0
 
13
 
! Отговори
xaxsasбв преди 2 години
Пустите обезкурожене са проблема на бизнеса. Имам един обезкуражен на пети етаж във входа. Работи по 1 месец в годината в строителството, а после всяка сутрин ми звъни да си правим партия за 10ка козче. Безкрайно обезкуражен е по цял ден виси на плейстейшъна и като го питам дали няма да излезе от дупката ми вика: "август ще си търся работа бро, зиме пролет и есен не е работа, а досада".
9
17
 
9
 
! Отговори
до 7 преди 2 години
Кой дава за квалифициран труд 2000лв.? Питам за един прЕател. Най-нископлатеният служител в нашата компания е момичето на рецепция. С два езика е (налага се да общува постоянно с чужденци), никакво напрежение на работа, а взима колкото младши програмист (при който има сериозно напрежение)- иначе казано 3500 чисто. Ти колко езика знаеш и каква квалификация имаш?
8
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мдааа ето заради такива търтейчета вдигат осигуровките да им плащате да мързелуват и да се размножават !!!
7
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В момента в някои сектори търсенето е в пъти по-малко от предлагането. Особено в ИТ сектора. Там заплатите за 3-4 години скочиха двойно. Кадри няма, крадат се от текущите им компании за по-високи заплати. Ако до преди 3-4 години senior и principal хора можеше да се намерят за около 7-10000лв. месечно в момента няма кой да работи за под 120000.
6
0
 
4
 
! Отговори
Колумбе! преди 2 години
До АнонименТи откри Америка
5
2
 
29
 
! Отговори
Кадри ли? преди 2 години
Като гледам обявите -търсят квалифицирани РОБИ. Искат опит, искат езици, искат умения, а насреща предлагат 2000 бруто. Еми цунете се отзад
4
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бях за седмица в Дания по лични причини по празниците .Една от най-скъпите държави в света ,особено Копенхаген столицата им.Сравнявах цените спрямо техните и нашите заплати -и се оказа че чъпреки жестоките данъци,високите цени една датска заплата купува в пъти повече от колкото една българска .В България и относително по -високите заплати купуват по малко стоки и услуги от колкото една западноевропейска заплата -и да ви кажат ето ви едни 2000-3000 лева ,пак ще имате малка покуп. способност
3
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Велев щом безработния получава повече от работещия,значи сте много зле и се замислете бе,мамин сладък.Щом давате такива заплати защо да не отиде в чужбина бе Велчо бе? И вече не е болшевизъм,хората доколкото знам имат право да пътуват на запад,след като тук им плащате жълти стотинки в сравнение с тези на запад! И щом даже помощите са по-големи от заплатите,значи проблемът не е в хората а във вашите българските заплати
2
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хората отдавна не желаят да чакат ,или ти плащат и живееш като хората или заминаваш навън ,средно положение няма ,чакането и надеждите отдавна свършиха
1
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Велев какви заплати има бре?800 лв и 1000 лв .Токо 200 лв водата 35 лв храна 500 лв кабелна и телефон 70 лв ,кола с газ 120лв и ко става ?Тука не се трае и живее без връзки