Безплатни профилактични прегледи в забравени села

Масово хората страдат от високо кръвно, каза Георги Влайков
31 яну 2022 11:53, Красимир Ангелов
13

"Аварийно спасяване" - Пловдив провежда безплатни профилактични прегледи в малки населени места, където няма редовна медицинска помощ. Първите села, които са посетили, са Сухозем и Отец Паисиево.

През уикенда пък са били в Черничево и Михилци.

"Доста се радват, че отиваме на място. Тази акция започнаха от "Ангели за България", те я финансират, ние им помагаме с реализирането. Обикаляме с общопрактикуващ лекар по селата и правим безплатни прегледи. Там има хора, които от години не са виждали лекар", каза ръководителят на Гражданска организация "Аварийно спасяване" - Пловдив Георги Влайков за "България сутрин".

Той подчерта, че всяко от тези села е с население до около 200 човека.

"Във всяко село има около 15-20 човека, които идват на преглед. Всеки човек, който дойде на преглед, минава през мерене на кръвно, мерене на кръвна захар, прави се ЕКГ, докторът го преслушва и ако човекът има оплаквания - получава консултация", добави Влайков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че текат и довършителни процедури за офроуд линейката.

"Най-големият проблем е, че няма достъп до профилактична медицинска помощ поне веднъж годишно. В събота попаднахме на баба, на която 20 години не ѝ беше правено ЕКГ. На едно от местата, които посетихме, последно е имало лекар през 2006 година", допълни Влайков.

Вижте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе, ***, човекът на снимката, когото така оплювате заради външния вид, прави нещо смислено и значимо. А вие, мишоци, по цял ден търкате клавиатурата и се чудите кого да оплюете, та да си осмислите деня. Не мога да повярвам колко опростял е нашият народ....
7
4
 
3
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 2 години
тази рошава креатура на снимката хомо сапиенс ли е?
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ужас! От тоя андерталец ли е, неандерталец ли е, се изплаших, дигнах кръвното и отивам да ми леят куршум.
5
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом толкова години живеят без лекарска помощ, значи здрави са хората. Българинът е корав, като няма кой да го изнервя и пълни с химия, като се храни от това, което сам си произвежда, няма опасност да се поболее. Прекалява се с това ходене по доктори и какви ли не рекламни и рекламирани препарати, които се набиват постоянно. Пробиотици за бебета, ами тоя организъм сам трябва да си ги създаде, ако от бебешка възраст му ги набутват, цял живот ще трябва да ги добавя. Добре е, ама не за човекът.
4
0
 
10
 
! Отговори
До 1 преди 2 години
Дали с безумията си с пропагандата на ваксите вече са ни превърнали в свръхподозрителни с тази загриженост за народа на фона на растящи цени, ниски.доходи и вредно здравеопазване, но и на мен ми мина мисълта за агитация за препаратите.Колко му е да изплашат бабата и да обещаят 75 лв.
3
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя от снимката от коя пещера излиза
2
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За последните 30 години само такива уБавини се случват на тая територия: липса на здравна помощ, липса на аптеки, закрити училища, унищожени поминъци, обезлюдяване... демокрация, сър.
1
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
E и? като на бабата не й е правено ЕКГ все още жива ли е? Жива е. Гледа ли си градинката, гледа си. Сега сигурно и профилактична ваксина ще им вкарате на тези хора, че много продължително вземат пенсии в тези пущинаци, където са близо до природата и естествения начин на живот.