Различни ли са сделките на старото и новото ръководство на "Булгаргаз"?

Експерти анализират действията им
8 фев 2022 22:30, Петя Славова
13

Случващото се около "Булгаргаз" предизвика скандали, а се появиха обвинения и за сделки на новото ръководство на дружеството, сключени на 4 февруари.

"В този ден за 7-8 часа са направени 18 сделки, продадени са 37 400 мегаватчаса. Цената, на която са сключвани сделките, е спрямо цената на борсата в съответния ден. Ако някой иска да омаловажи нещата, които бившето ръководство е правило, насочвайки фокуса на внимание към датата 4 февруари, може да го направи с всякакви интерпретации", заяви енергийният експерт Васко Начев в студиото на "Денят ON AIR".

Той открои основните разлики между сделките на старото и новото ръководство на "Булгаргаз".

"Прави впечатление, че за целия декември на частната борса "Булгаргаз" е направил 117 сделки за 257 000 мегаватчаса. От тях 97% са купени от един играч, останалите - от други двама консуматори. Част от сделките са сключвани на цена под борсовата. Не всички сделки са стигали до максимално възможната цена, която е можела да бъде реализирана. Над 1 млн. лв. са пропуснатите ползи от всички сделки през декември", отбеляза енергийният експерт.

Бившият зам.-министър на енергетиката Явор Куюмджиев отбеляза, че продажбата през борсата е най-прозрачният начин за търговия с газ.

"Предишното ръководство беше отстранено за същото нещо, което прави новото ръководство. Дали е реализирало сделка на 4 февруари за 3 секунди или не, не е толкова важно. Предполагам, че е ставало въпрос за договорка. Появяването на някакво количество на борсата и реализирането за 3 секунди означава, че някой е знаел и е имал парите и гаранциите. Дори и да е имало предварителна договорка - това не е неморално, не е и незаконно", подчерта Куюмджиев пред Bulgaria ON AIR.

Според него няма причина да се мисли, че някой умишлено се е намесвал в работата на "Булгаргаз", за да ощети българските потребители.

"Не вярвам в такива конспиративни теории. Или че не сме доставяли повече азерски газ, за да купуваме по-скъпия руски газ. На теория можем да договорим по-евтин руски газ. Сърбия успя, Унгария също", подчерта бившият зам.-енергиен министър.

Васко Начев обаче е убеден, че "Булгаргаз" е можел да доставя по-евтин газ, но не го е направил.

"В продължение на много месеци лично Николай Павлов обясняваше как няма никаква възможност за внос на повече азерски газ, тъй като интерконекторът не е готов. Шефът на "Булгартрансгаз" обаче в прав текст заяви, че няма проблем за внасяне на цялото количество. А това зависи единствено от договора с азерския консорциум. Въпросът е коя е причината "Булгаргаз" да не го прави - дали е еднолично решение на директора или има външна намеса", коментира Начев.

Той е убеден, че азерският газ няма да бъде толкова евтин през лятото. И двамата гости са скептични, че интерконекторът с Гърция ще бъде завършен до 1 юли.

"От 1 юли, когато ще имаме възможност да внасяме цялото количество азерски газ, той няма да е с толкова атрактивна цена. Имам подозрения, че интерконекторът няма да е готов за 1 юли, но за новата газова година, която започва от 1 октомври - ще е готов", заяви Начев.

Енергийните експерти прогнозираха, че евентуален конфликт в Украйна ще рефлектира на доставките на газ за нашата страна.

"В тази ситуация имаме резерви за една седмица. Все пак имаме по-големи шансове да не ни спрат доставките, защото нашият газ от Русия идва през Турция, а не през Украйна", заяви Явор Куюмджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Важно е какво изтъкна министъра за да уволни старото - очевидно основния му аргумент за пред хората бе че булгаргаз продава газ от Чирен на сред назряващ военен конфликт и зима. И какво направи новото ръководство продаде много повече на съмнително ниски цени спрямо предното. Това е явно новия морал в политиката и разбирането на новите за нулева корупция.
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен, к.2Количеството изразходван от дадено семейство природен газ се измерва в м3, съответно за държавата годишно - в млрд.м3/год, а отделяната от този газ топлинна енергия - в МВатчаса (MWh).
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Старото и новото ръководство на Булгаргаз са от едно и също котило, а мин.Николов за съжаление е аматьор в енергетиката и за всяко нещо предварително иска разрешение от ЕК. Може само да завиждаме на В.Орбан и поляците. Засега г-жа Кьовеши все още не се е заела с ББ, а фактите за дейността на прокуратурата по прикриване на Пожарникаря не са при нея.
6
0
 
17
 
! Отговори
Божинката преди 2 години
Новото ръководство на БулгарГаз е като старото, само че ново!!
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предлагам следното от 15.02 да останем на най евтините пакети на Булсатком .След като увеличиха цените двоино аз ще съм първия които ще отрежа Диема и максспорт мисля да оставя само националните тв повече пари нямам
4
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия новите са по големи апаши, и по гладни вълци от старите.
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сърбия и Унгария били успели да договорят евтин газ - абе вие не сте наясно кои държави управлява Путин, как няма да им е евтино на тях - на нас няма начин.
2
1
 
3
 
! Отговори
12345 преди 2 години
Чукча чети и на лъжи "В този ден за 7-8 часа са направени 18 сделки, продадени са 37 400 мегаватчаса"
1
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За три секунди са били продадени над 60 000 мегавата газ на Румъние, от което са соечелили нопоявилите се посредници след смяната на старото ръководство.