През 2021 г: Почти 50% от децата са били жертва на насилие в училище

Утвърдените механизми за справяне с детска агресия не сработват на терен
Обновена: 9 фев 2022 06:48 | 9 фев 2022 06:47, Петя Славова
50
През 2021 г: Почти 50% от децата са били жертва на насилие в училище
Снимка: Пресцентър на Омбудсмана на Република България

Въвеждане на специализиран модул в часа на класния ръководител за дискусия с учениците по темите за агресията и тормоза в училище – това е една от препоръките на омбудсмана Диана Ковачева. Препоръката беше обявена по време на инициираната от омбудсмана обществена дискусия "Психичното здраве в училище – необходими мерки".

"Трябва да престанем да възприемаме този час единствено и само като време, в което да се обсъждат отсъствия, такси, общи организационни въпроси. Този час би могъл да бъде пространството, в което децата и тийнейджърите да споделят своите мнения, проблеми или да коментират случващото се в живото им“, изтъкна Ковачева.

"За съжаление, един от основните изводи е, че т.нар. утвърдени механизми за справяне с детската агресия изобщо не сработват на терен. Те са добре структурирани, звучат прекрасно, но само на хартия. И често пъти именно това е работещото решение - децата, които са тормозени и бити от други деца, просто ги преместват в друго училище", подчерта общественият защитник.

Омбудсманът посочи и ключовото значение на родителите в изграждането на среда, нетолерантна към насилие чрез активни канали за обратна връзка, групова работа на ниво класна стая в училище, родителски дискусионни формати и др.

Още по темата

По думите ѝ санкциите към учениците трябва да бъдат последната мярка, когато напълно са изчерпани всички други начини. Тя настоя още да се въведе инструмент за ранна оценка на негативните ефекти от продължителни периоди на онлайн обучението и социалната изолация върху психичното здраве на децата. Подчерта необходимостта от механизъм за текуща психологическа подкрепа в училище за децата за преодоляване на дефицитите от социална изолация и за развитие на важни социални умения в часа на класния ръководител.

Образователният министър съобщи, че психолозите и педагогическите специалисти у нас към момента са общо 2 195, от които 1 394 - психолози и 801 - педагогически съветници.

"Това е над 50% покритие, което очевидно не е достатъчно", заяви министър Николай Денков и добави, че училищната мрежа разбира необходимостта от такъв тип специалисти. Той подчерта, че има финансиране за психолози и педагогически съветници, но проблемът е, че няма достатъчно подготвени кадри, които да се включат в тази дейност.

Според него дори наличните специалисти усещат липсата на добре уреден статут и обеща активно съдействие за промяна на нормативната база.

От УНИЦЕФ-България изнесоха тревожни данни, според които 11,2% от подрастващите в страната на възраст между 10 и 19 години или 73 808 момчета и момичета са с психично разстройство. Близо 50% от децата са били жертва на емоционалното или психическото насилие в училище през 2021 г.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
2
 
0
 
! Отговори
fact преди 2 години
насилието в училище е добра школа за живота.не мож да се биеш: умираш кат лузър.
43
2
 
1
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 2 години
През соца, когато бях дете, нямах съученик с когото да не се бях сбил. И всеки се беше сбил с всеки. "Жертвите на насилие'' следва да са били 50%.
42
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Повече са от 50%. И то много повече. Законът за образованието, написан (преписан) от лицето Милена Дамянова, не само че толерира - той стимулира насилието в училище.
41
0
 
3
 
! Отговори
бивш даскал преди 2 години
Насилие в училище имаше и преди 1989 г., но през 90-те години част от учениците мутрееха още от 8 - 9 клас. Много момчета искаха и станаха мутри. Насилието в училище стана норма. Лошото е, че напоследък обхвана все повече и момичетата.
40
1
 
6
 
! Отговори
Една преди 2 години
Ескалация на домашното насилие, хора се колят по селата, младежи ограбват възрастни хора, граждани при ПТП вадят от багажници - бухалки, боксове, брадви, пушки...които явно стоят подготвени в случай ако има нужда от тях при разрешаване на проблем..И после - обезпокоителна статистика за насилието между деца?! ***, как, ние сме остров на сигурността, направо сме пример, как така сме изпуснали децата?!
39
2
 
2
 
! Отговори
парадокси преди 2 години
за децата на шумкарите - елитни училищаза народа - гета
38
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дивашка работа е в държавното училище. Има и добри деца, които ще станат нещо, но има доста деца на бачкатори в сивия сектор, берачи на малини и всякакви утaйки, които няма да стигнат по-далеч от родителите си в 99% от случаите. Да, има и берачи на малини, които осъзнават защо са утaйки и правят всичко възможно децата им да не са такива. Нашето училище е като училищата в гетата из САЩ- огромна част ниска класа. Изключваме елитните гимназии, където учат интелигетни дечица и някои частни училища.
37
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 35Като отричате съществуването на проблема, не го решавате. Още по-жалко е, че щом го отричате, нямаи да помогнете на тормозените деца около вас.
36
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тормоза в училищата не е от днес или вчера. И в мутренските 90-те беше същото. Но тогава никой не говореше за това. Сега децата и внуците на тия, които тормозеха тогава, правят същото.
35
2
 
12
 
! Отговори
Алооо преди 2 години
До Провинцията нормално аз смених 9 за сега. Със сигурност ще има още, но правилно правите като не ви изнася бягайте бързо и далеч. Да остават такива "бизнесмени" без работници и да си бачкат сами, като са тарикати. Винаги си търсете правата.
34
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами адаптират се децата от рано. В университета ще им искат подкупи, на работа ще ги дискриминират и експлоатират. Аз нямам представа един родител как да подготви детето си за такъв свят.
33
2
 
24
 
! Отговори
Провинцията преди 2 години
Така е , такива времена дойдоха. Пишете само за насилието и агресията в училищата. Ами после психическия тормоз на работа от началници , бизнесмени - собственици. За 5 години смених 16 местоработи, навсякъде са кръвопийци. за нищо пари искат майка си и баща си шест дни в седмицата при договори за по 4 ч. работа на ден, а иначе - 12 часов работен ден. Не те оставят да обядваш дори. Колко пъти си връщах храната за обяд в къщи. Бавят заплатите с месеци. Какво да ви разправям, няма да ми повярвате
32
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това виждат, това правят. Защо да учат и работят, като има и други начини, модерни, да станеш богаташ, милионер, управник, властник, да се шляеш като "работиш" някаква измислена тарикатска професия, да се развяваш по туристически дестинации и пилееш милиони без грам принос към обществото, докато все още се намират балами да работят за неграмотни феодали, за пладнешки хайдути.
31
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я стига. Откъде ги взехте тези данни. Работя в училище и категорично не приемам тези цифри. Не приемам и съвети от хора, които не работят в системата. Кой ли вече не прописа програми, проекти и същите се спускат да се изпълняват в училищата и то в "час на класния ръководител".
30
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тая дето има медал от кралицата за заслуги към Англия ,какъв омбудсман може да е, пфу
29
5
 
6
 
! Отговори
redordead преди 2 години
чета коментарите и ми ставя ясно що матряла е толкоз пр0ст...нормално е жертвите на насилие след това също да проявяват насилие, като гледам тук колко народ го одобрява, явно и като малко яко са мандръсани...но явно и сега ги мандръсат, че все някой друг им е виножвен за жалкия живот и ниските заплати...
28
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Животът е насилие. Да се учат от малки. Възрастните не ни ли насилват да работим за малко пари?
27
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С насилие ставаш богат, това е примера, който ни дава режима на демократите след 1989 година. С насилие може и премиер да станеш и дълги години да си начело на България. Примерът е заразителен за децата. Защо да учи, когато вместо да учи може да се бие, да прочете една книга и да стане премиер?
26
2
 
2
 
! Отговори
навсякъде побойща преди 2 години
До имало е и ще има! Всяка слаба оценка или забележка се наказваще с побой!Не им вярвайте. Вземат ви страха.
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 15А ти се обади като си толкова смел. Ще те заврат в миша дупка и обществото, и медии, и знайни, и незнайни експерти ще те смажат. Накрая някоя силиконка или "интелегент"с 3 кг. злато по шията ще те прати най-малко в интензивнито. Свиваш ушите защото от опит знаеш, че най-малкото е безсмислено при тоя матреал.