Заради стенопис: Художник съди училище в Русе

Валентин Георгиев изрисувал стената още през 2012 г.
12 фев 2022 15:22, Елка Василева
20

Художник заведе дело срещу ръководството на русенското основно училище "Иван Вазов". Причината - унищожаване на произведение на изкуството и накърнени авторски права.

Художникът Валентин Георгиев, който преподава изобразително изкуство, изрисувал стената в кабинета по музика още през 2012. В края на миналата година стартира проект за освежаване на стаите и се оказва, че стенописът пречи. Затова е премахнат.

"Минавам един ден през кабинета и виждам какво са случва вътре - колеги с бои с четки. Влизам и какво да видя - около стенописа ми се оцветява с четки. Чудех се защо ли и ги попитах", разказа художникът пред Bulgaria ON AIR.

Той остава с впечатление, че стенописът ще остане в стаята. Но в началото на учебната година установява, че той е покрит. След случката творецът решава да си потърси правата по съдебен ред.

"Това нещо се е случило без знанието и съгласието на автора - г-н Георгиев. В този случай безспорно са нарушени правата на автора, защото дори да приемем, че стенописът е върху сграда, която не е негова собственост, той го е създал по време на изпълнение на трудовия си договор, той притежава правото да реши как може ли да се променя неговото произведение на изкуството", посочи адвокатът Павлина Иванова.

Преподаватели от училището разказват, че са се опитали да запазят стенописа, но по изискванията на проекта той е трябвало да бъде заличен.

"Аз съм свидетел, че колегите се опитаха да работят, така че да не бъдат нарушени  рисунките, но не се получиха нещата. Резултатът е една нова реновирана боядисана класна стая. По проект ние сме длъжни да осигурим изключително равни гладки едноцветни повърхности", обясни учителят Полина Лъвчиева.

Родителите на учениците са доволни от реновирането на класната стая и не разбират защо г-н Георгиев, който е и преподавател в училището, завежда дело срещу него и иска 3000 лв. обезщетение.

Делото вече е разгледано от Окръжния съд в Русе. Решението се очаква до месец.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите на Bulgaria ON AIR


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
5
 
! Отговори
рико преди 2 години
И сега когато общината почне да ремонтира подлезите в София ще трябва да търси авторите на графитите за да им иска разрешение да ги скрият.
14
2
 
2
 
! Отговори
Що за глупoсти? преди 2 години
Абе те не са ли му платили един път за стенописът, че ще ги съди? От там нататък тя е собственост на този който е платил за нея и той може да прави с нея каквото иска. То на този принцип и тия дето рисуват сградите с графити могат да съдят държавата, че им ги изтрила. Нещо като придобито авторско право?
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изначално подведен от адвоката си. От тази трънка пари няма да изкара. Най-много да загуби - и пари, и приятели, и работата си.
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всяко нещо си има граница и му е дошъл края. Художника трябва постоянно да показва и нови неща . Така , че това не е икона , че да е непроменена
11
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Или както е казано: Не хвърляйте бисерите на пpaceтaта... Те си искат гладки едноцветни стени хората. В жълтичко. И са доволни от това.
10
1
 
16
 
! Отговори
опетков преди 2 години
Поне една снимка на шедьовъра да бяхте качили.
9
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи работодателите ще трябва питат работниците си къде, как и въобще дали да продават техни изделия!!!Така е, като тук всеки си мисли че държавното му е бащиния!
8
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПО "ПРОЕКТ" СЕ КРАДАТ ЕДНИ ПАРИ. НЯКОИ ЩЕ СИ ЗАЩИТАВАТ "ПРОЕКТА".
7
8
 
20
 
! Отговори
Dd преди 2 години
Донякъде е прав художника-вложил е труд и усилия,а с лека ръка всичко е заличено,но е трябвало по-рано да се разберат с управата...А ако иска някой да му оцени изкуството,да беше емигрирал.Това е за съжаление България...на никой не му пука за нищо
6
4
 
15
 
! Отговори
До Анонимен 4 преди 2 години
Те са по хитри от колкото си мислим.В Германия един такъв беше подарил купчина скраб (пардон, произведение на изкуството) на едно кръгово в един град. При ремонт работниците барабар с боклууците изхвърлиха и неговата купчина.Ревеше пред ТиВи-то за неговото дете, но съди държавата за сто бона.
5
7
 
18
 
! Отговори
Зайо Байо преди 2 години
На мазилката на кооперацията, някой е нарисувал пиян син кит! Ако реша да освежим боят, трябва ли да го търся тоя художник за съгласие или да ни търси после да ни съди!?
4
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако купя картина от художник, тя моя ли е? Ако взема една ножица и я нарежа, той може ли да иска обезщетение? Мисля, случаят е приключен преди да е започнат.
3
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да бяхте започнали от 3000 лв. да не си губим времето!
2
11
 
28
 
! Отговори
malart преди 2 години
Родителите от изкуство не разбират. И на Пикасо да имаше рисунка пак реновацията и проекта щяха да победят с профанщината си
1
16
 
23
 
! Отговори
ахахах тоя па преди 2 години
да не са го карали на сила да рисува по стените..... аман от пияници по рисуване