Открита е африканска чума по диви прасета в Пернишко

В землището на с. Боснек са намерени 6 мъртви диви животни
14 фев 2022 20:15, Ния Христова
21
Открита е африканска чума по диви прасета в Пернишко
Снимка: Pixabay
"Африканската чума по диви прасета циркулира в Пернишка област, съобщи пресцентърът на областната администрация. Първите случаи са открити в началото на годината в с. Калотинци", обясни на извънредно заседание на областната епизоотична комисия д-р Михаил Божилов - началник отдел "Здравеопазване на животните" в Областната дирекция по безопасност на храните, предаде Нова тв.
 
Заболелите тогава три диви прасета са били загробени.
 
В землището на село Боснек са били открити шест мъртви диви животни, при които също е била потвърдена чума. При лов на територията на областта са намерени още три прасета с болестта. до този момент няма открити случаи на африканска чума в личните стопанства на територията на региона. 
 
"Ситуацията е сериозна, затова е нужно сериозно отношение и от страна на стопаните, за да не се получават огнища на болестта", призова д-р Божилов.
 
Областният управител Кирил Стоев разпореди провеждането на извънредни епизоотични комисии в общините от региона в срок от две седмици и призова всеки, забелязал мъртви животни, да сигнализира компетентните органи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредните глупости за да избиват домашните животни по селата.
12
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Ако някой ги заразява умишлено, както се говореше през 2018, Просто Киро трябва да вземе отношение, иначе ще си остане Просто Киро.
11
1
 
4
 
! Отговори
Леле преди 2 години
А кога марсиЯнска чума?
10
2
 
3
 
! Отговори
Ал Фашагата преди 2 години
Да не я бъркат със СДС-Чума?СДС-Чумата е опасна не само за свинете , но и за хората.
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От къде са дошли тези диви прасета,че именно на пернишка територия,че на наша територия така да се каже тъй тихо се разболели от чума и умрели незабелязани сякаш някой ги е боцнал с чума или срещу естествения имунитет,че по се удължава време и ако има някак си отпреди добавъчен вирус чума от туй се е предизвикало чума по тях инак ако са тамошни от малки да са расли здрави до големи от къде таз чума,че да се разнася без да се знае и особено от следящите дивите животни по територията на страната.
8
0
 
4
 
! Отговори
ТЪп преди 2 години
Да спрат да ходят на екскурзии със самолет и нещата ще кротнат.
7
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Йотова да се пази
6
2
 
4
 
! Отговори
¶¶¶ преди 2 години
... Но този институт не може да се справи с цялата държава. Преди години имаше болест по овцете и козите в България и тиквон трябваше да издаде заповед за затриването на домашни и селскостопанските животни поради липса на ваксина или следенето на здравето. Всеки си гледа ей така все едно сме в 10 век преди новата ера. Сега ще внасяте месо от Полша, Чехия или за по евтино от Китай и месото ще бъде с няколко качества. Ако го сложиш в микровълнова ще стане на супа, в хладилника на компот.
5
0
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
КОГАТО СЕ УСТАНОВИ СЛУЧАЙ НА ЗАРАЗА! СЕ ВЗИМАТ ПРОБИ ОТ ТОЧНО ТОЗИ РЕГИОН НА ЖИВОТНИТЕ И АКО ИМА БОЛНИ СЕ УБИВАТ И ТОЛКОВА! ЗАПОВЕД ОТ СОРТА , ДА ИЗБИЕМ ВСИЧКИ ЖИВОТНИ В ОПРЕДЕЛЕН РЕГИОН СА ПЪЛНА ГЛУПОСТ ПРИ УСЛОВИЕ, ЧЕ ТАЯ БОЛЕСТ НЕ Е ВРЕДНА ЗА ЧОВЕКА!
4
1
 
4
 
! Отговори
¶¶¶ преди 2 години
От тройната коалиция преди герб един много умен на име Мехмет Дикме със всички сили и капацитет на комунист разпоредил закриването на Ветеринарно Медицинските Институти в България в които се прави ха проби на домашни и диви животни за всякакви вируси и зарази. Всичката апаратура платена от нашите данъци и апаратурата дарения от Ф. А. Р. се разпродаде и парите потънаха в на на кой джоба. Чума, антракс и още много ще има в България. Има само един останал в Стара Загора....
3
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак ли бе, тая линия на "стратегическо партньорство" не приключи ли по-лани...? Сега кво искат, да бомбим Крим ли?
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв е тоя лов по това време???Бракониергтвото лов ли е вече????
1
2
 
16
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ТАМАН ЦЕНИТЕ НА МЕСОТО СЕ ОПРАВИХА! И ПАК ИСКАТ ДА ИЗБИЯТ ДОМАШНИТЕ ЖИВОТНИ ЗА ДА СЕ НАПЕЧЕЛБАРСТВАТ НЯКОИ ОПРЕДЕЛЕНИ ТЪРГОВЦИ! ВСИЧКО Е ДИРИЖИРАНО!