Служители в музеи и галерии: Ниски заплати, високи сметки

Учрежденията са засегнати и от COVID кризата
15 фев 2022 09:55, Петя Славова
16
Служители в музеи и галерии: Ниски заплати, високи сметки
Снимка: БГНЕС

Служители на музеи и галерии в страната са недоволни от предвиденото едва с 5% увеличение във финансирането им. Хората твърдят, че са на ръба на оцеляването.

Температурата в Регионалния исторически музей в Русе е почти колкото тази навън. Директорът на музея проф. Николай Ненков обясни, че и те плащат три пъти по-високи сметки за ток.

"В събота, за съжаление, си позволяваме да пуснем парното. Например екомузея до нас, заради аквариума и заради животните не можем да спрем отоплението", каза той пред БНТ.

Музеите са засегнати и от COVID кризата, добави Ненков. В момента има две експозиции, които са затворени, но ще отворят в най-скоро време заради предстоящите национални празници

 "Като цяло искаме да работим по-добре и то за своите публики, за местните общности. Ние сме в сферата на услугите, част сме от туризма", допълни проф. Ненков.

Музеите ще трябва да увеличат заплатите и осигуровките. Режийните разходи се покриват от приходите от билетите и сега с намалелите посещения, музеите се намират в трудна ситуация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Малки, малки, но да се уредиш на работа в музей, особено в някое провинциално градче, граничи с научна фантастика.
4
0
 
1
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Бюджетно да се предвидят командировки в чужбина за специализации и обяна на пит практически а не теоретично с цел повишаване безопасността на културното наследство на страната не само в столицата ноо и поместнно. Занемаряването няма да е винтерес на държавата. Може да приемите и закон за смесено спонсориране в специализацията в чужбина
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как се нарича момет в който помощи за свинеферми има, но за музеи и култура не - нарича се оскотяване и мизерия, благодарим на Радев - нека да отиде на опера и да го подържат малко на студено, може и едно електрическо одеало да му дадат бонус да не премръзне премиершата.
2
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боката може да е всякакъв, ама правилно каза, че България ще се оправи, кога мат'риала се върне на село да сади и копа картофи...
1
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЧЕСТИТА ПРОМЯНА