Как е действал мъжът, измамил над 80 души с фалшиви обяви за работа?

Измамникът, развивал подобни схеми от 2012 година
16 фев 2022 09:05, Ния Христова
35
Как е действал мъжът, измамил над 80 души с фалшиви обяви за работа?
Снимка: БГНЕС

"Измамник по професия"- така от пловдивската прокуратура определиха мъжа, измамил над 80 души от цялата страна с фалшиви обяви за работа. 

Жертвите са предимно безработни. Той им обещавал надомна работа, като за целта било необходимо да му преведат определена сума пари за материали.
 
Измамникът се е занимавал с подобни схеми от 2012 година, каза Атанас Илиев от районна прокуратура - Пловдив пред Нова тв.
 
Последната схема на 37- годишния мъж от Перник, действа в сайт за надомна работа. 
 
"Той подава обява в сайт за надомна работа за сглобяване на играчки. Хората се обаждат, след което той им иска по 42 лева, за да им изпрати материалите, с които да сглобяват играчките, с уговорката, че като сглобят играчка, той ще им плаща по 40 стотинки. Но в момента, в който хората изпратят 42 лева, всичко за тях приключва", обясни прокурор Илиев.
Още по темата
 
Справката за съдимост на измамника, направена от районната прокуратура в Пловдив посочва, че мъжът се занимава с подобни схеми от 10 години.
 
"Затова деянието е извършено при опасен рецидив. Точно това ми даде основането да го нарека “Измамник по професия”. За нас той е такъв", заяви още прокурор Илиев. 
"Имаме работно обвинение с 36 измамени лица. Имаме оперативни данни за над 80 измамени лица. И продължаваме да издирваме хора, тъй като установяваме, че много от пострадалите не са подавали сигнали."
 
Вчера районна прокуратура Пловдив се самосезира за втори вид измама.
 
"Изпращат имейли от името на енерго дружество, че трябва да се възстановяват суми за внесени такси за ток. Целта е гражданите да вкарат данните от кредитна или дебитна карта, за да могат после измамниците да ги използват", обясни новата схема прокурор Атанас Илиев, като сподели, че дръзките измамници, е изпращали подобни имейли дори и до негови колеги.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
5
 
! Отговори
11 преди 2 години
И какво е решението според теб, да им се дават пари на аванта ли? Да им се намира работа? Да ги гледаме ние, дето работим ли? Аре, дай конкретни предложения как държавата да им обърне внимание на тия, дето затъват с кредити. Щото аз за разлика от теб съм много близо до тоя бранш и кредитите се взимат, за да си купуват нови телефони и парцали, и много малка част от хората ги взимат, за да покрият наистина належащи разходи.
11
2
 
11
 
! Отговори
от 4 преди 2 години
Нямам работа при бързите кредити, давам го като пример. Много хора заради тях потъват още по сериозно и държавата трябва да обърне внимание. Бързите кредити създават нещастници и съсипват хората не им помагат. Дали квартарния лихвар или тези е все едно и също.
10
4
 
4
 
! Отговори
луда работа преди 2 години
Жертвите трябвало да преведат определена сума пари за материали??? Ми те като са безработни откъде имат пари бе??? Ако имаш пари, отиваш в магазина и сам си купуваш материали, за какво ти е посредник???
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Управията е ДА НЯМА БЕДНИ. Изкуствено се създава тава класа за да забогатяват други.
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ИЗ ФЕЙСБУК Е ПЪЛНО СЪС ОБЯВИ ЗА Т. Н. НАДОМНА РАБОТА. БОЛШИНСТВОТО СА ИЗМАМНИЦИ. АМИ ТАЯ "ИГРА" НА СЛ. ТРИФОНОВ СЪС ЧИСЛАТА КАКВО Е. ЧИСТА ИЗМАМА. МОЖЕ ДА "СПЕЧЕЛИШ" АКО СПОДЕЛИШ ТОВА СЪС ОЩЕ 10-15 ДУШИ. ЗА КАКВО СА МУ?
7
9
 
3
 
! Отговори
До 4 преди 2 години
Не, не са измамници. Това е легитимна услуга на висока цена. Цената е висока, защото клиентите им са отвратителни скъсаняци и трябва да покриват риска да финансират такива, което правят с високите лихви. Ако ги махнеш тях, бедняците пак ще търсят пари, но банките ПАК няма да им ги дават и така ще се върнат при кварталните лихвари и заложни къщи. Не е толко сложно.
6
1
 
4
 
! Отговори
??? преди 2 години
До Анонимен 4Ти каква работа имаш при бързите кредити. Те са само за много изпаднали хора.
5
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А един жалък фигурант измами цяло едно nлeме
4
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А бързите кредити не са ли измамници. Лихва 111%, какво е това, някакво законно лихварство върху гърба на хората. Институциите защо мълчат или ще кажат, че всеки подписва договор ама дали разбира какво точно е подписал, дори за СМС и обаждания си сложили 24 лв.. Мутри скрити под фирми за бързи кредити.
3
1
 
15
 
! Отговори
Мен преди 2 години
Как е действал? А КАК ЩЕДЕЙСТВА ДЪРЖАВАТА СЛЕД КАТО ЗНАЯТ КОЙ Е?
2
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С атлантическо ноу-хау, по линия на стратегическото партньорство...
1
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глупавите хора ще бъдат мамени винаги, защото са глупави. И винаги ще се намерят измамници, които да експлоатират глупостта и наивността на тези хора.