Лекари алармират за липса на важна детска ваксина

Причината - дистрибуторът е прекратил доставките
18 фев 2022 12:58, Петя Славова
21
Лекари алармират за липса на важна детска ваксина
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

 Сдружението на общопрактикуващите лекари в България сигнализира за липса на важна детска ваксина. Причината е, че дистрибуторът за доставка на Ротарикс ваксините е прекратил доставките на тази ваксина до общопрактикуващите лекари по Националната програма поради липса на договор.

Д-р Костадин Сотиров, член на УС на Сдружението на общопрактикуващите лекари, коментира пред БНТ, че тази ваксина се поставя за предотвратяване на ротавирус при децата от 1 до 5 години. По-тежко засегнати са по-малките и лечението им е изключително трудно.

Ваксината не е част от задължителния имунизационен календар, но е безплатна. Обхватът е около 35 - 40% на бебетата и заради имунизацията има значително намаляване на заболяването.

"Слага се до 6-месечна възраст, като може да се започне от шестата седмица. затова се получи много неприятно, когато без предварително предупреждение доставката на тази ваксина беше спряна. Деца, при които сме започнали имунизацията с тази ваксина, няма втора доза, за да завършим имунизацията, а не може да я заменим с другата ваксина, която има, защото двете не са взаимнозаменяеми", обясни лекарят.

Изчакването също не е вариант, защото срокът за поставяне на втората доза при някои деца вече изтича. Има и риск за здравето, тъй като при 80% от случаите ротавирусът протича тежко - децата се обезводняват, което е предизвикателство и за родителите, и за лекарите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Уффф преди 2 години
Многото важна ваксина пък това. Пак измислени новини. Всички деца карат ротавирус на 3-5 години и имунитета е до живот. Ваксината доста по-кратко време пазеше. Допреди 5 г. не беше задължителна, дано не са решили пак правят подаръци от бюджета на разни фармацевтични компании.
16
0
 
1
 
! Отговори
niki преди 2 години
Много ясно, нали в момента има само една ваксина и тя е за ковид. Другите болести са отсвирени като несъществуващи, защото там няма пари.
15
1
 
3
 
! Отговори
кирето преди 2 години
за това пък има IT специалисти в изобилие .
14
2
 
3
 
! Отговори
до 9 преди 2 години
Омикрона също минава без ваксина - личен опит!
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кога личните лекари ще алармират, че над 70% от децата са с пропуснати поне по 1 ваксина срещу ДТК, Туберколоза, морбили, рубеола, париот! От 3 месеца пускам писма до здравна каса да започнат кампания по редовната ваксинация на децата защото много хора може да починат ако почне някоя шарка, хепатит или туберколоза но никой не *** да направи нещо! Тия 2г мерки и простотии накараха хората да си седят вкъщи и децата пропуснаха задължителна ваксинация и реваксинация срещу истински опасни болести!
12
3
 
5
 
! Отговори
пх преди 2 години
Сериозно??? И къде е държавата??? Или у нас вече 32 години всичко е на самотек!?
11
4
 
6
 
! Отговори
българин преди 2 години
До: номер 1 Трябваше да обясня за ротавирусите. Температура, гадене, повръщане, разстройство...Докато го къпехме в банята (нямаше 5 годинки) пребледня, загуби съзнание и така се обезводни че се изсуши като гъба! Давахме му какво ли не да го хидратираме - не стана.И в спешното в болницата, оттам в инфекциозното на системи!Оправи се де, но не е за подценяване болестта от тези вируси.Прави са лекарите да настояват за решение на проблема.
10
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много важно. Баба ми нямаше една ваксина и живя до 93 години
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ротавирусната инфекция може да мине и без ваксина.
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ротарикс не е важна ваксина. От години се опитват да я рекламират и наложат, ама неуспешно, и сега пак използват момента да си правят реклама.
7
5
 
3
 
! Отговори
българин преди 2 години
До: номер 1 Извинявай много, но макар да не е задължителна, ротавирусните инфекции са много тежки и опасни. Синът ми като беше малък се разболя от ротавируси и не беше ваксиниран защото му сложихме само задължителните ваксини. Слава Богу че беше ваксиниран срещу морбили! В инфекциозното отделение беше претъпкано с деца от един особен етнос с по-тъмен цвят, които бяха с морбили.Те са истинските антиваксъри, а не ние, които се ваксинираме против всичко освен коронавируса!
6
4
 
12
 
! Отговори
Чоко преди 2 години
За сметка на това има изключително много ваксини за Ковид. Ползвайте тях.
5
1
 
7
 
! Отговори
Апокалипто преди 2 години
Мдааа,супер важната ваксина за болест от която умират 150 деца в Европа на година.....Аз я отказах за моето дете.
4
0
 
9
 
! Отговори
ToPhD преди 2 години
https://youtu.be/Jxki-O1ok8k Моля поставяйте на децата от наистина важните ваксини за детски паралич, шарка, папилома вирус и тн. Не агитирайте за другите, които не са точно ,, ваксини''. Рано или късно истината ще излезе на яве и тогава не знам къде ще се скрият всички организатори, манипулатори, производители, разпространители, лакеи и агитатори. Благодаря!
3
1
 
15
 
! Отговори
ACAB преди 2 години
Важното е вакцина против Кобито да има... 7-8 доза да си набием!
2
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Видяха края на ковида и почнаха с другите.
1
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вчера същата статия. Нито е важна, нито задължителна. Стига сензации.