Експерт: Няма причина увеличението на тока да е сериозно

Според Начев е сложно да се внася газ от Турция
Обновена: 31 мар 2022 11:16 | 31 мар 2022 11:16, Петя Славова
13
Експерт: Няма причина увеличението на тока да е сериозно
Снимка: БГНЕС

КЕВР посочи цена от 128 лева за мегаватчас от 1 април, но от дружеството уточниха, че можем да плащаме и повече.

След падането на мораториума идва ред и на по-високи сметки за парно и вода, което е пореден удар за хората, които още не могат да се справят с нарастващата инфлация.

Още по темата

Енергийният експерт Васко Начев посочва, че случващото се в Украйна предопределя ръста в цените. "Очаквам 15% увеличение на природния газ. Това ще доведе до ръст в цената на топлоенергията с около 30%. Няма причина за сериозно увеличение на електроенергията до 1 юли", отбеляза той пред Нова тв и допълни, че е много сложно да се внася газ от Турция.

"Търсенето на втечнен газ е много по-голямо от предлагането, затова ще е много трудно да се осъществи" прогнозира Начев.

От своя страна Щерю Ножаров от БСК сподели, че не се очаква шоково нарастване на цените на електроенергията след отпадането на мораториума до лятото.

"Отоплителният сезон приключва, но ще имаме възможност за диверсификация с новите газови връзки от септември месец. За новия отоплителен сезон ще можем да разчитаме на различни източници, което ще понижи цените". Това заяви Щерю Ножаров от БСК за "Твоят ден" по NOVA NEWS. За него цената на природния газ ще е до 17%. "Очаква се да бъде направена връзка с Израел. Има възможност и за газ от Азербайджан, както и втечнен от САЩ", обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лятото ще има много повече ток, отколкото е нужно. Цените ще паднат.
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
скоро няма да може да си платиме сметките
9
0
 
5
 
! Отговори
Петко преди 2 години
Що седим не знам?
8
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киро никога не е влизал в магазин, хапва безглутенови козунаци за по 100 лева, взимайте си пакета "Великден" и мълчете, а пенсионерите хем ги съжалявам, че го отнасят хем като знам как гласуват за БСП повечето и си мисля напълно заслужено.
7
1
 
17
 
! Отговори
иво преди 2 години
За хилядите работещи-бедни и пенсионерите увеличението ВЕЧЕ Е СЕРИОЗНО.Щом няма мерки от 1-ви сме по площадите.
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зависи какво за теб значи "сериозно". И какви причини има и какви няма, че да стане малко по-ясно.
5
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АКО РАБОТИТЕ, НО ВАШАТА ЗАПЛАТА ПОКРИВА САМО ПОКУПКАТА НА ХРАНА, ДРЕХИ И БИТОВИ СМЕТКИ, ТО ТОГАВА ЦЕНАТА НА ТРУДА ВИ Е РАВНА НА ТРУДА НА РОБ.КОЙТО НЕ ЗАБЕЛЯЗВА ТОВА, КОЕТО СЕ СЛУЧВА В СТРАНАТА Е ИЛИ НЕГОДНИК ИЛИ ***
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Качамак, качамак вчера ядох, днеска пак. Що да сторя, сиромах, с празен, изгладнял стомах. Качамак, качамак вчера ядох, днеска пак
3
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-големият германски химически концерн BASF предупреди срещу ембаргото на руския газ, съобщава Frankfurter Allgemeine. От компанията отбелязаха, че липсата или дори намаляването на доставките на газ ще доведе до загуба на хиляди работни места и спиране на производството. Ръководството на BASF подчерта, че е невъзможно да се откаже от руския газ в краткосрочен план.
2
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нещо ми омръзна от експерти. Само покачване, само мнения на разни експерти и дърпане на локуми. С две думи нищо не казват. После пак увеличение и пак експерти с мнения. Накрая си плащаш скъпия ток и споменаваш управляващите с техните зелени енергии и износ на ток, акцизи за горива, ДДС и всичко останало
1
3
 
9
 
! Отговори
Не преди 2 години
само 10%, какво при 35% увеличения при храните и 500% при торовете, което означава че след една година храните ще са 5 пъти текущата си цена...