На Великден ще ядем агнешко с рекордна цена - над 20 лв. килограма

Овцевъдите масово ликвидират стадата заради скъпи фуражи, тока и инфлацията
7 апр 2022 21:30, Анисия Иванова
99
На Великден ще ядем агнешко с рекордна цена - над 20 лв. килограма
Снимка: Bulgaria ON AIR

Агнешко месо на рекордно висока цена ще ядем по Великден и Гергьовден. Въпреки че държавен фонд "Земеделие" ще отпусне 1 млн. лева на кланиците, това няма да се отрази на джоба на българина. Според овцевъди и търговци от Великотърновско килограм агнешко тази пролет ще надхвърли 20 лева.

В стадото на Стоян Христов в Дебелец има 200 овце и 180 агнета. Преди години в района имало 10 ферми, но сега неговата е единствената. Овцевъдите масово ликвидират стадата си заради двойно по-скъпите фуражи, поскъпналия ток и инфлацията.

"Кланиците в момента ги субсидират с по 10 лева на заклано агне и да не изкупуват по-малко от 7,50 лв. Според мен тази мярка е много неадекватна и няма да се отрази на агнешкото в търговската мрежа. Държавата трябваше да предприеме субсидирането на стопаните, а не на кланиците, като поеме част от цената, на която кланицата купува агнешкото. Ако държавата беше дала 2 лв. субсидия на стопанина, тогава кланицата щеше да ги пусне много по-евтино на пазара", заяви Христов.

Търговците смятат мярката за закъсняла.

"Вече може би е късно за такава мярка, защото повечето големи производители, търговци, кланици си правят сметката по-рано и купуват нужната суровина", коментира собственикът на верига месопродавници Димитър Минчев.

Заради инфлацията и нарасналите разходи българското агнешко месо ще поскъпне с близо 30%.

"При положение, че разходите са се качили двойно, миналата година агнетата ги продавахме на 7 лв. живо тегло, тази година – на 10 лв.", каза Христов.

"Очакваме голямо поскъпване. Цената му ще е 20-30% по-висока от миналата година", подчерта Минчев.

В повечето магазини във Велико Търново още не се предлага прясно агнешко месо. Заради очакваните високи цени и намалено търсене търговците смятат да пуснат малки количества за празниците.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Амиии бъркаш са !!!
67
1
 
3
 
! Отговори
По-евтино преди 2 години
Обикаляйте по селата и питайте бабите дали някой продава агнета?
66
0
 
6
 
! Отговори
Мария Иванова преди 2 години
Този Великден няма да ядем агнешко. Не защото нямаме пари, просто толкова пари за една агнешка плешка няма да дам. Тези да не мислят, че парите ги намираме ей така като се разхождаме в парка.
65
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно време по цял свят бесеха или застрелваха спекулантите ! Който диктува тези цени трябва да бъде насечен на парченца!
64
0
 
7
 
! Отговори
баа мара преди 2 години
30 години не сме консумирали агн и тел месо и тази година ще е така изобщо не сезаглеждам по месарските витрини аз спекулата няма да подхранвам
63
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом крехкото агнешко ви е скъпо, яжте няколко пъти по-евтино старо шилешко или още по-евтино старо овчо, а защо не и *** овнешко. Няма как всичкото месо по магазините да е агнешко, нали знаете колко голямо е едно агънце? На три месеца е около 30 кила, а не 60, месото да е розовко, а не червено, лойта да е чисто бяла, а не жълтеникава. В противен случай си купувате някакво друго евтино месо, вместо скъпо агнешко.
62
2
 
3
 
! Отговори
Младо яре преди 2 години
Аз като по глупав за тея пари ще се поглезя цяла нощ със истинско агне на 18г. Пък вие си го яжте дъртото месо за 20 лв. килото от на агнето дедо му, седяло замразено от войната в складовете на Юесей.
61
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заради високите цени на агнешкото рязко намалява броят на бездомните кучета.
60
1
 
4
 
! Отговори
Обективен преди 2 години
Който е чел " Цар плъх " на Дж.Клавел ,знае,че плъховото и заешкото са неразличими меса и ще намери алтернатива на агнешкото.
59
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това в рубли колко е?
58
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
най-добре е заврения зет ще се напасе с лапад
57
1
 
16
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Аз ще метна пържоли на барбекюто.20лв.за агнешко не давам.
56
2
 
8
 
! Отговори
Про100Киро преди 2 години
Радвате се ,като цените на бетонните ви курници Растат , сега ревете , че агнешкото е 20 лъва.Догодина ще е 30.Капитализъм , товариши , глобализъм.
55
1
 
19
 
! Отговори
ДА ТАКА Е ! преди 2 години
А на Гергьов ден още по-скъпо ! Така е всяка година , защо купувате ? Не купувайте на празниците няколко години и ще се нормализират нещата . Аз също не купувам !
54
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На тая спекула дето се надига трябват 3 неща.Бойкот, бойкот и пак бойкот.Ако изхвърлят тонове агнешко, което искат да продадат на 20лв., след Гергьовден цената ще падне. И така трябва да бъде и с олиото и с всичко останало.
53
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре ли се живее при Промяната, какк е, а?
52
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен Масово ликвидират ... Сиреч ,останките от миналите времена . Отдавна са ликвидирани от ЕС и животновъдство и зеленчуко и плодо производство и коригирано населението ни .
51
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен Агнешко на Гергьовден ,стара българска традиция ,а на Великден ,козунаци ,яйца ,пилешко . Важното е ,че има банани !
50
7
 
15
 
! Отговори
Яден от кучета преди 2 години
Важното е укрите да празнуват, а васалите да им подгласят. Останалите кучета ги яли.
49
4
 
16
 
! Отговори
Бойко съм преди 2 години
По мое време яйца хвърляха нехранимайковците по министерски съвет, сега при Кирчо камъни ще търсят .. нямат пари за яйца!!