Производител: В държавата има зърно за две реколти

Още не се знае на каква цена ще е новата реколта
18 апр 2022 12:28, Анисия Иванова
23
Производител: В държавата има зърно за две реколти
Снимка: БГНЕС

Все още не е започнало изкупуването на пшеница за Държавния резерв, поясни Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Максималната цена, на която това ще се случва, е нереална и не кореспондира на пазарните цени по борсите и на физическия пазар у нас, каза Костадинов пред БНР. Той даде пример с цената на хлебната пшеница, която сега в страната е около 660-670 лева, а пределната предложена цена за изкупуването за резерва около 570 лева.

"Нека излязат на борсата, държавата, нека да видим сесиите, но при тези по-ниски цени не знам дали ще има откъде и какво да купят.", допълни той.

Още по темата

Зърното в държавата е предостатъчно до новата реколта, износът си върви ритмично, подчерта Костадин Костадинов.

"Имаме за две реколти зърно в държавата в момента. И всеки ден да изнасяме, при най-идеалните условия – и по море, и по суша, това зърно до нова реколта не можем да го изнесем", коментира Костадинов. По думите му мелниците и хлебозаводите са запасени до октомври.

Над четири пъти е увеличението в цените на торовете от миналата година, при горивата ръстът е около 25-30%, отбеляза още Костадинов.

"Предстои след два месеца жътва. Ние не знаем цената на крайния продукт каква ще е по себестойност." , допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи хляба ще е три пъти по скъп.
18
1
 
3
 
! Отговори
До Зърнар до 12 преди 2 години
Кеф ще ми стане ако наистина напълно забранят и зноса на зърно за няколко години и не ви го изкупят, после с кефа да си го ..
17
0
 
1
 
! Отговори
THE EVIL преди 2 години
Ей ***. Зърнаря имам в предвид, кажи къде даваш по 50 лв. рента, да изпратя нашата кооперация, че да се махнат хората от при тебе, че ние вземаме по 150 на декар...
16
1
 
7
 
! Отговори
Зърнар до 16 преди 2 години
Аз не рева. Бачкам здраво и каквото-такова. Ревеш ти! Не ми дреме ти какво искаш! Ще плащаш хляба на каквато му е цената! Ако не ти изнася - марш на нивата да сееш и жънеш! Да мелиш и месиш! Аман от мърляви мрънкалници!
15
1
 
3
 
! Отговори
dre преди 2 години
Много ми интересно, как ще накарат фермерите, да си продават продукцията под пазарната цена. Спот цената в момента с доставка май 2022 е 400 евро на тон. След опредлено сконтиране, цената която ще получат за пшеница доставка май 2022 на международният пазар е около 700 лв на тон. При липсата на износ от Украйна тази година и отказ на такъв от Русия, пазарната цена в септември, ще е поне 800 лв на тон. Кой ще продаде на държвата за 550-570, не знам
14
4
 
1
 
! Отговори
до 14 преди 2 години
Амии, сори 200 лева рента не мога да ти дам. 50 лева ми е предложението. Ако не ти изнася, вземай си земята, обработвай си я.
13
1
 
5
 
! Отговори
От хората преди 2 години
Стига сте ревали ,Вие хляб не купувате ли,не ядете ли и не виждате ли цените.Не искам обяснения,а хлябът да е на цената от миналата година.Не желая да ми обяснявате нищо,знам какво ще кажете.
12
3
 
5
 
! Отговори
Зърнар до 12 преди 2 години
И къде предлагаш да си продам зърното? В чужбина ми дават по-висока цена. Земята си е моя, техниката съм си я купил, торовете съм си купил, квотите към събсидиите на ЕС изпълнявам. Кой си ти, че да ми казваш къде да си продам продукцията от моята земя?
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така като гледам , ще трябва да плащат по 200 лева на декар ренти
10
1
 
3
 
! Отговори
Търсене-предлагане преди 2 години
Това е единствената икономическа логика при НЕ-централизирана икономика. В момента прогнозите са, че предстои зърнена криза в СВЕТОВЕН МАЩАБ. Няма никакво значение колко зърно има българския производител. Той ще си продаде на възможно най високата цена и изобщо не му е работа колко бил струвал хляба в България. Струва толкова, колкото и в Канада. Пък като му спрете субсидията ще купуваме зърно от Бразилия.
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека си има, но знаем, че ще го продадете в чужбина
8
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
егати - толкоз запасени и презапасени сме с зърно че да се чуди човек що цената на хляба тръгнала към 2 лева
7
2
 
10
 
! Отговори
Оффф преди 2 години
Малко почна да ми писва да ни вземат за канарчета. Може имаме зърно и за 22 реколти. Ама това няма никаква връзка с цената на зърното. То е световна борсова стока. Струва точно толкова, колкото струва и в Аржентина /примерно/. Как точно ще накараш производителя от България, да ти продава зърното на по-ниска цена от тази на борсата?!
6
1
 
13
 
! Отговори
Ффф преди 2 години
На тези тарикати им е нужен един готин данък и спиране на субсидиите.Всичките големци са лигльовци с по 10 Ламборгинита.Ненаядени ***.
5
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На книга има много неща, но каква е истината един Господ знае.
4
1
 
14
 
! Отговори
Факт преди 2 години
То и при Жан имаше....
3
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То и гориво има и ще има. Ама на 10 лева литър примерно.
2
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има, ама това не пречи да е скъпо!
1
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя да не се обажда че Кирчо и Кокорчо нямат много време и трябва да лапат колкото могат с всякакви възможни далавери.