Велика събота е най-благословеният ден

Той е последният от Страстната седмица и последният, в който се боядисват яйцата
23 апр 2022 08:16, Петя Славова
22
Велика събота е най-благословеният ден
Снимка: БГНЕС

Велика събота е последният ден от Страстната седмица, предшестващ Великден. Това е и последният ден, когато се червят яйца, предава БГНЕС.

Църквата прославя Велика събота като "най-благословения седми ден". Защото това е денят, когато Словото Божие лежи в гроба като мъртъв човек, но в същото време спасява света и отваря гробовете.

Положен вече в гроба, Духът на Исус е в ада, за да разкъса оковите му и да отвори отново райските двери. Това ще се случи на другия ден - в Неделята, наречена с най-краткото име – Великден.

На Велика събота църковното богослужение започва рано сутринта и продължава непрекъснато до края на деня, така че последните съботни песнопения се сливат с възкресните (неделните) и свършват вече при звуците на тържественото "Христос воскресе!".

За първи път тази година великденското богослужение в храм-паметника "Александър Невски" утре няма да бъде отслужено от патриарх Неофит, а това ще направи врачанският митрополит Григоий, който ще донесе от Йерусалим Благодатния огън за българите.

Жените посещават гробищата, преливат и прекадяват, раздават боядисани яйца и хляб за душите на мъртвите. Обикновено в събота се месят и пекат обредните великденски хлябове.

Велика събота е и последният ден, в който могат да се боядисат яйцата за Великден. Празникът е свързан с оплакването и погребението на Исус Христос от майка му Света Богородица и от жени, носещи миро. Гробът му е запечатан и пред него е поставена стража.

По обичая на юдеите Йосиф и Никодим снели пречистото тяло Господне от кръста, обвили ги в пелени с благовония и го положили в нов каменен гроб в Йосифовата градина, която се намирала недалеч от Голгота. Първосвещениците и фарисеите знаели, че Исус Христос е предрекъл възкресението си. Не вярвайки на предсказаното, а и страхувайки се да не би Апостолите да откраднат тялото, измолили от Пилат военна стража. Поставили стражата до гроба, а самия гроб запечатали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
напълно съм съгласен!..За моя голяма изненада установих,че на Велика Събота нищо не се разваля,нито пресича,нито ..гноясва..
12
0
 
1
 
! Отговори
Пепа преди 2 години
До МалийййХристос е взел доброволно върху себе си греховете на всички човешки същества, затова отива в ада
11
0
 
6
 
! Отговори
Ми555 преди 2 години
Аз пък мислех, че Великден е най- благословеният ден!!! Статията е нонсенс!
10
0
 
5
 
! Отговори
Малиййй преди 2 години
ДУХЪТ НА ХРИСТОС НИКОГА НЕ Е БИЛ И НЯМА ДА ВЛЕЗЕ В АДА! В АДА ОТИВАТ САМО ТИЯ ДУШИ, КОИТО НЕ ЖИВЕЯТ КАТО ХРИСТОС, А ПРАВЯТ СМЪРТНИ ГРЕХОВЕ. ИМА 7 СМЪРТНИ ГРЯХА.
9
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да са благословени украйнците! Хайл хохолци!
8
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Чичо А аз ще запаля свещичка и ще се помоля украинският народ да победи и изгони руските окупатори,които нахлуха в страната му,които избиват хора,бомбандират училища,болници и заплашват света с ядрено оръжие.
7
10
 
14
 
! Отговори
Чичо преди 2 години
В днешния светъл ден ще запаля свещ братята руси да успеят по-скоро да прочистят държавата на укрите от нацистките елементи и войната да свърши.
6
0
 
8
 
! Отговори
Тихоооо Асане преди 2 години
Че ако пристигне Ахмат сила в Турция ще трябва да се криеш по килерите с турските войници .Тихоооо гледай си лукум байра,ликер масала и коч Мюмюн .
5
0
 
7
 
! Отговори
Тихоооо преди 2 години
Че ако пристигне Ахмат сила в Турция ще трябва да се криеш по килерите с турските войници .Тихоооо
4
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има поверие, че годината, в която благодатният огън откаже да слезе при човеците, ще е последна за света. Затова вярващите толкова се радват, когато огънят слезе в Йерусалим.
3
0
 
7
 
! Отговори
Димов преди 2 години
Последно-ще донесат огън от Йерусалим, или ще ползваме този от миналата година, както беше написано тук в предишна статия?!?
2
8
 
9
 
! Отговори
До 3 преди 2 години
Днес къде има пункт за ваксинация?
1
24
 
8
 
! Отговори
x преди 2 години
Велика Събота, или както там се нарича, е просто втория почивен ден от общо четири, който намазвам покрай измислените религии.