Потвърдиха 4 огнища на птичи грип в град Славяново

Предстои умъртвяване по хуманен начин на птиците
29 апр 2022 23:15, Красимир Ангелов
18
Потвърдиха 4 огнища на птичи грип в град Славяново
Снимка: БГНЕС

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) потвърди четири огнища на инфлуенца А (грип) по птиците в град Славяново, област Плевен. Засегнати са два животновъдни обекта за отглеждане на патици мюлари, един за отглеждане на кокошки родители за бройлери и друг за отглеждане на бройлери, съобщиха от БАБХ.
 
Предстои умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици в обектите и обезвреждане на труповете под официален надзор и по начин, недопускащ разпространяване на болестта, се посочва в съобщението.

В момента на установяване на огнището, в четирите стопанства се отглеждат над 160 хил. птици, като съмнението за заболяване сред тях е породено от повишена смъртност.
 
Около стопанствата са определени 3-километрова предпазна зона, в която попадат населените места от община Плевен – град Славяново и село Мечка, и 10-километрова наблюдавана зона, в която попадат населените места: общ. Плевен – с. Коиловци; общ. Никопол – с. Асеново, с. Дебово, с. Новачене, с. Бацова махала; общ. Левски – с. Трънчовица; общ. Пордим – с. Тотлебен.
 
Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движения на домашни и други птици, яйца, продукти и странични животински продукти добити от тях, фураж за птици, и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в двете зони.
 
От БАБХ напомнят, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве при спазване на хигиенните правила за обработка на храни в домакинството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
минаваме на полските бутчета със салмонела не купуваите месо кокалите сачерни
14
0
 
4
 
! Отговори
Кера преди 2 години
Пак ли ще трепят животните на хората ?! Те това е война !
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Продължава унищожаването на България .
12
0
 
6
 
! Отговори
,, преди 2 години
По Великден птичи грип ,по гергьов ден *** ,по Коледа свински ,в останалото време луда крава и малко ковид.Каква идилия.
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди години омъртвяваха и други видове животни на поразия
10
0
 
2
 
! Отговори
Протрит црвул преди 2 години
По oйлювите има ли грип? Че тамън се фанах за дребния рогат *** и за копривата , че трябва да спестявам , една заплата трябва да дарявам. Нали тъй рече кирчето.
9
0
 
3
 
! Отговори
Комунист с каскет преди 2 години
Контактните лица . И тях ли хуманно? Или ще пускате пак ковида?
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Малко ни беше ковида, войната в Украйна,хипер инфлацията ама дайте да изтрепем и кокошките щото народа още сколасва да си купи пилешко за 10 кинта килото...
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НИНОВА ЩЕ ХОДИ ЛИ ДА ПРЕГРЪЩА КОКОШКИТЕ
6
1
 
15
 
! Отговори
123 преди 2 години
Води се политика от Глобалистите за унищожаване на храната. Целта е намаляване на населението на Земята.
5
1
 
1
 
! Отговори
ти да видиш преди 2 години
айде сега птичи грип , абе нали Бойко не е на власт , нали го обвинявахте че лъже за птици,кози , прасенца . импексова веднага да отива в Славяново да протестира ! а , и да не забрави да се снима между пилетата и с някоя баба .
4
0
 
15
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Ясно,някой по-равен от всички бизнесмен,има мерак да внесе известно количество пилешко месо,и държавата се грижи то да не иде зян.
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поне за храна на животни не могат ли да се използват? Мойта котка е отдавна гранулно-консервен веган,
2
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ся като няма опастност за хората що умъртвяват птиците по хуманен начин. Нещо е доста сбъркано в логиката. Искат да ни оставят без прехрана.
1
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айдеее са за трийте и птиците, после луда крава по рогатия *** и ще измрем без война. Спрете се бе! Спрете с глупостите, трее да се живее и яде нещо!