Няма недостиг на строителни материали, но цените скачат

Най-голям проблем е доставката на желязо, обясни Георги Шопов
4 май 2022 14:23, Петя Славова
24
Няма недостиг на строителни материали, но цените скачат
Снимка: БГНЕС

Няма недостиг и липса на строителни материали. Това заяви пред БНТ председателят на Асоциация на строителните предприемачи Георги Шопов.

По думите му обаче е имало период на липса на предлагане с оглед спекулативно очакване покачването на цените. "Складовата наличност, която имаме в самите обекти и в по-дребните търговци, помогна да не изпаднем в подобна ситуация. Материали има, крановете работят, проблемът е с покачването на цените",  коментира той.

"Най-големият проблем е доставката на желязо. На пазара 20% идваше от Украйна и 12% от Русия, а в момента тези доставки не са налични. Глобалната логистика и търговия компенсира тази липса с доставки от Гърция и Турция", допълни Шопов.

Специалистът добави, че на пазара има желязо, но цената му е висока. По-миналата година е струвало 1,05 лв, а в момента е 2, 65 лв. Цената се е покачила с 250%. Но притеснително е, че не се знае докъде ще стигне това покачване, а това пречи да се оцени себестойността на крайния продукт.

"Една част от това покачване е спекулативна. То беше стигнало 1,60 преди войната в Украйна, което беше обективно с оглед глобалната инфлация в резултат на паричната маса, която се напечата заради ковид ситуацията. А останалото покачване е спекулативно и то ще бъде обрано във времето", каза той.

Според Шопов поскъпването на новото строителство е по две причини. Едната е обективната, а именно световната инфлация, а другата причина е спекулативната.

"Спекулативността идва от това, че много строителни предприемачи не могат да определят крайната цена, защото цените непрекъснато се покачват. В режим на инфлация едно от най-сигурните убежища на капитала е недвижимостта. Предприемачите и гражданите, които са решили да продават, предпочитат да не предлагат това, което го има на пазара, а да дочакат по-добри времена. Това създава изкуствен дефицит", допълни председателят на Асоциация на строителните предприемачи.

По думите на Шопов жилището е единствената стока в България, при която 30 години търсенето е по-голямо от предлагането. Поради това цената му непрекъснато се покачва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
До До ГостЗнаеш и ти колко струват те апартаментите в Париж и Берлин, та приказваш
19
1
 
0
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Хората имат пари и нямат финансова грамотност.До преди година-две смятах,че единствените добре платени професии в България са в ИТ сферата,юристите и докторите на частна практика.Да,но това не е така.Братовчедка ми (набор 92) вече е на 10к заплата в маркетинг сферата.Позната работи като човешки ресурси за 4к заплата.Не броя майсторчета,строителчета, монтьорчета и прочие,които се осигуряват на 850лв за пред държавата,а взимат хилядарки. Познатата ЕйчАрка казва-оставят и пари, щяла да купува имот
18
1
 
2
 
! Отговори
До Гост преди 1 година
Назад си с материала. Вече струва толкова, поне някои апартаменти. Не е като да си заслужава да си купиш ново строителство у нас де....По-добре апартамент в Берлин, Париж и т.н.
17
2
 
2
 
! Отговори
Гост преди 1 година
скоро апартамент в София ще струва колкото такъв в Берлин,Париж, Лондон
16
3
 
5
 
! Отговори
ПЕШО преди 1 година
ЩО Е ЧАСТНИК ВСЕ Е КРАДЕЦ !
15
0
 
4
 
! Отговори
ясно преди 1 година
всичко е ясно! къде са големите крадци - при превратаджиите или при герб?
14
0
 
5
 
! Отговори
При съседи ПСИХАРИ преди 1 година
живота в новопостроеното жилище става АД, а самият имот - непродаваем! Мила родна картинка!!!
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
12: къде има самолети? пак си санувал мокри сънища. по нивята на Урките може само да намериш раздробени или изоставени украйнски танкове
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
като няма недостатък защо скачат цените? мафия, Кирчоу ни зарови и ставаме на нивото на Сомалия
11
1
 
13
 
! Отговори
ПРЕДСТОИ ЧАГЪРТАНЕ преди 1 година
МНОГО ВАЖНО- ЦЕНИТЕ НА ГОРИВАТА СКОЧИХА И МАГИСТРАЛИТЕ ОПУСТЯХА- ЦЕНИТЕ ЩЕ СЕ САМОРЕГУЛИРАТ, СПИРАТ СТРОЕЖИТЕ, СПИРАМЕ ДА СМЕ МОБИЛНИ И ....СЛЕД НЯКОЯ ДРУГА СЕДМИЦА НАРОДЪТ ЩЕ ПРЕДПРИЕМЕ ЯКО ЧАГЪРТАНЕ НА СЛУГИТЕ НА ОЛИГАРХИЯТА- КОЙ КРАДЕ СЕГА?
10
2
 
1
 
! Отговори
карачанаков преди 1 година
Как да няма ве по пътищата и по улиците на Украйна е пълно с руско желязо. Кеф ти ракети,кеф ти самолети,кеф ти танкове и т. н.
9
5
 
2
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
До ХХХLОтвори ти строителна фирма и почни от оборот да печелиш ,след като ги знаеш толкова нещата
8
0
 
5
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
От щатите докарайте ,къв е проблема
7
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо агнешкото в Гърция е 6.50 евро, а в България е от 20 до 28 лева?
6
1
 
14
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Канех се да купувам една гарсониера за сина, студент в София. Отказах се и се радвам,че ми се размина набутването. Като го слушам какви планове прави след 3 години няма да е в България. А и наема е нисък и за толкова хич не си струва.
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няя, скачат! Ще летят, летяяят!
4
1
 
17
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 1 година
супер спекула
3
0
 
23
 
! Отговори
ХХХL преди 1 година
При 300% печалба от строителството е срамно да се правиш на луд за поскъпването на материалите средно с 20%. Просто всички в тоя бранш свикнаха на свръхпечалби и искат да продължава така, ама няма. Иде криза и нищо хубаво не чака алчните ***. Учете се да ядете бетон и тухли.
2
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цените се надуват изкуствено за да се откраднат парите на хората. ОСТАВКА на правителството на Просто Киро.
1
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма недостиг, но цените скачат?? Може ли икономическата логика, защото единствената която виждам е спекулацията.