Цял живот работа с отрови, пенсията - 370 лв.

Защо хора с дългогодишен трудов стаж взимат колкото неосигуряващите се?
11 май 2022 07:15, Петя Славова
56

Пенсиите ще бъдат увеличени тази година, предвиждат управляващите. Планът на социалното министерство включва ръст с 10% още в средата на годината, а през октомври да има ново повишение.

Тодорка Митева живее сама с 370 лева пенсия на месец.

"С тази скъпотия къде сме пенсионерите, всичко е скъпо – и водата и токът. Онзи ден ходих, пак хлябът е повишен – беше 1,20, сега е 1,40 лв.", оплаква се пенсионерката.

Работила е в бензиностанция и споделя, че нейни колеги, изпълнявали същата дейност, получават по-висока пенсия от нея. Затова казва, че преизчисляването на пенсиите е крайно необходимо.

"Трябва, защото работата е била на отрови. И сега на една и съща работа 20 години съм работила и вземам това – върху 120 лева заплата", посочи жената.

Държавата предвижда през юли, когато се очаква бюджетът за годината да бъде актуализиран, пенсиите да се увеличат с 10%.

"Инфлационна добавка, която да компенсира 60 лв. Ковид добавката от 1 юли и да направим добавка по швейцарското правило, но не с 6,1%, както се получава като вземем 50% от заплатата и инфлацията, а да дадем превес на инфлацията – 10%", обясни министърът на труда и социалната политиката Георги Гьоков пред Bulgaria ON AIR.

Второ преизчисление на пенсиите социалното министерство предлага от 1 октомври. Обмисля се и по-висок таван на пенсиите.  

"Разговорите са дали да бъде 3000 или 3400 лв. От 1 юли, когато ще правим актуализацията на бюджета", отбеляза Гьоков.

Според социалното ведомство така едва около 1000 пенсионери ще останат над този праг. Под въпрос е обаче дали бюджетът ще може да покрие всички планирани разходи, тъй като вариантът това да стане за сметка на повишени данъци или осигуровки не е на дневен ред.

А за Тодорка остава надеждата, че по-често ще може да си позволи да посети децата си, които макар и отдалеч, ѝ помагат финансово всеки месец.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европейски съюз?
21
1
 
19
 
! Отговори
алфи преди 1 година
Пари за дивотии има, за нормални пенсии все няма. Колелото се върти - Вселената е вечна, все някога все някъде човекомразците ще гладуват за това, че обричат на гладна смърт българските пенсионери и се гаврят с това.А най-готиното е че си мислят, че ще им се размине....
20
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И бензинджиите от соца ли ще жалим
19
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Белата Златка с какво се прехранва,,бе!От три години безработен,Гаджева никога нищо не е работила!?С какви пари издържа мало.уммната си телевизия?
18
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези с 300-400 пенсия наистина са работили.Ана през комунизма са ги осигурявали на 120-140 до 160 лева.Нси човеконенавистният строй!
17
4
 
23
 
! Отговори
Евроатлантик преди 1 година
Гърч до дупка на неблагодарните пенсионери.Значи депутат може да върже двата края с 10 бондака заплата,а тая не може да свърже двата края с 370лв?! Как така?
16
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хляба е с една цена всички, без значение колко и къде си работил. Затова минималната пенсия трябва да е съобразена с цените, а не да делят хората все едно едните ядат по-малко от другите. Другото трагикомично е че след като се пенсионираш взимаш малка част от заплатата - все едно ти казват вече си пенсионер ще ядеш по-малко. Насила искат да умираме, пък после казват, то човек не може да живее повече от 120 години - е да, гладен човек не може. Егати тъпите лицемерни души!!!!
15
19
 
9
 
! Отговори
3737 преди 1 година
За сетен път една драма по медиите. Факт че е малка пенсията. Но също е факт, че за *** са плащани ниски осигуровки, ниска е била заплатата й. Да й дадат пенсия еквивалент на заплата ли? Ами аз сам се осигурявам на макс доход от години, имам 25 години стаж и аз искам да съм пенсионер, ако ми дадат пенсия равна на осиг.доход. 3000 лв вече 3400 перфектно. Няма се блъскам всеки ден.
14
26
 
7
 
! Отговори
Dtrumppp преди 1 година
Не знаех че продавачка в бензиностанция е работа с отрови.Колко иска пенсия като цял живот е работилиа за 120лв и не е внасяла нищо
13
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От Америка да наредили така, да ни почистят, кой оцелее, оцелее.
12
5
 
21
 
! Отговори
Гххййй преди 1 година
Петков да подава оставка Процентът на повишение на заплати и пенсии трябва да бъде по висок от 10 %
11
5
 
33
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Не може да ме убедите,че е правилно- украинците по хотелите,всичко им е обезпечено и допълнително от социалние им дават 365 лв,,а много бг пенсионери да взимат също по 370 лв., но трябва да си покриват всичките разходи
10
7
 
3
 
! Отговори
САТАНАТА преди 1 година
Бай Тошо да я вдигне
9
4
 
36
 
! Отговори
Да се покажеме преди 1 година
Така е когато сме *** на някой си. Българина беден та беден но на украинците всички екстри и стабилен поминък. Важно е да ни чуят и видят в света колко сме по по най. А ние си знаем мизерията на родителите ни.
8
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не дават отговор защо получава толкова. Истината е, че работата "на бензиностанция" е неквалифициран труд, а "работата с отрови" всъщност не е класирана като такава. Това не е химически завод, където си затворен с изпаренията. Освен това жената има 20 години трудов стаж, а е пенсионерка. Губят й се още ПОНЕ 25 години. Да, не е приятно да взема толкова ниска пенсия, но истината е, че има причина за това, и тя не е само заради "лошата" държава.
7
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Важното е че милиционерите,военни и пожарникари са на тавана на пенсиите.
6
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми 120 лв заплата колко да ти е пенсията?
5
0
 
27
 
! Отговори
ъхъъъъ преди 1 година
Някои други в парламента цял живот, после пенсия до таванЯ.......
4
1
 
24
 
! Отговори
Алооо преди 1 година
Докато има продажници, подл.ги, крадци в тая държава все така ще е. Следващите поколения както върви може и въобще да не взимат пенсия, ако въобще съществува България дотогава.
3
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
пак да гласувате за просто Кире и Кокорчо