Великотърновско село - аварии, лоша вода и 45% искано увеличение на цената

Водопреносната мрежа на Драганово е стара и компрометирана
11 май 2022 17:07, Анисия Иванова
13

Жителите на великотърновското село Драганово излязоха на протест. Основната причина е исканото от местното ВиК "Йовковци" повишаване на цената на водата с 45%. Хората в Драганово са недоволни и от честите аварии и лошото качество на питейната вода.

Казват, че от години качеството на водата в селото е лошо, а авариите, особено през лятото, са почти ежедневни.

"Няма доходи, няма нищо, как се плащат ток, вода?! Понякога тече жълта вода. Сега както почва лятото, смятайте, че всеки ден, през ден спират водата. Скъпо много. Никъде не работим, само вдигат цените. Няма с какво да си измиеш плотовете. Няма с какво да си измиеш съдовете. Водата се увеличава, токът, газта, оттам стоките от първа необходимост", оплакват се жители на Драганово.

При Мария Маркова живее и семейството на внучка ѝ. Казва, че ако цената на водата бъде увеличена, много трудно ще покриват битовите си нужди.

"Както аз, така и много хора си поливат от чешмите. И това означава, че ние трябва да спрем да си произвеждаме нещо за първи нужди. Имам младо семейство при мен с малко детенце. Като има млади хора всеки ден се къпят, ден през ден пералнята върви. Ако съм плащала за 20 кубика досега 36 лв. по 1.80, сега за 20 кубика по 2.70 сметнете колко е", каза жената пред Bulgaria ON AIR.

В Драганово живеят близо 3000 души. Хората казват, че не са съгласни да плащат по-скъпа вода, след като водопреносната мрежа на селото е остаряла и компрометирана.

"Абсолютно не очаквам подобрение на качеството със съществуващата водопреносна система", категоричен е кметът Светослав Иванов.

Жителите на селото са готови и на ефективни протестни действия, ако цената на водата бъде увеличена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами прави са хората, не искат да плащат по 4 лв за кубик и пак да тече кал от чешмите им
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В кой век живеем, че да нямат вода? Я Кирчо да отиде да оправи нещата! Това едвропейска държава ли ще е и или кво? Кирето да взима там една джипка и да ходи да види как да се оправи проблема! Срамота! В 21 век, вода да нямат!
9
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е това не е ли наглярщина. Хем вода нямат, хем някои поливат. Водата за питейни нужди е забранена за поливане. Някой не спи през нощта, за да полее, друг няма вода на сутринта да се изкъпе. И типично в селяндурския си стил се оплакват и даже не проумяват,че са в нарушение.Набухайте им глобите, че да се осъзнаят.В селото има по дворовете и кладенци, ама който не го е мързяло да си направи. Имат основание да искат качествена вода, ама не за поливане.
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До нямат срам Кво?? Я пак? Ти на тоя отруден беден народ ли намери да го кажеш това?!? Ти българин ли си изобщо? Ти родители нямаш ли в тая държава? Не те ли е срам пред паметта на рода си да говориш така за българите?!? Кой те е възпитавал теб бе? Или не си българин, а си някакъв приходящ, дошъл тук някой да те гледа както украинските бежанци? Я си виж любимите украински бежанци, да видиш що е то права, оплакване и претенции! Ама явно трябва малко да се научим от тях и да започнем и ние така!
7
0
 
6
 
! Отговори
До нямат срам преди 1 година
Ми не си прав! Моя случай е следния! Значи идва ми сметката за водата и отдоло пише толкоз кубика вода толкова лева и накрая пише такса отходна вода! Отивам аз във ВиК и ги питам добре де искам да ми покажете къде сте направили на улицата където живеч къде е отходната канализация? Ако трябва казвам аз ще платя да разкопаете с багер да ми покажете ще платя, но ако се окаже, че отходна канализация на улицата няма то викам ще ви съдя за това че ме крадете! И досега чакам да ми покажат де е!
6
5
 
1
 
! Отговори
нямат срам преди 1 година
българина само права има иза всичко протестира,а да работи и през ум не му минава,тия не.ща.стници не заслужават въздуха,който дишат,тръгнали да се оплакват,намерили,че премерили,без.срам.ници
5
1
 
7
 
! Отговори
... преди 1 година
Хе хе! Че то само там да е така!? Има много места където е така! Вода няма и канализация няма, но като ти дойде сметката и все едно таз водя я карат от планетата Марс и после отходнатя с кораби я карад до сатурн а я изхвърлят там! Съвет направете си кладенци и хидрофори! Но това е скъпо, но пък се изплаща! Според зависи в рамките на 5-10г се изплаща! Аз така направих!
4
6
 
3
 
! Отговори
Амииииииии преди 1 година
Поливайте си от чешмите и на 1.80 се оплаквате. В някои градове от години плащаме по 3 лв.Впрочем колко искате за една полусъборетина в селото.
3
0
 
7
 
! Отговори
1-n преди 1 година
Идете в село мокреш до Лом да видите какво е нов воден цикъл на селото и вода нема. Като се обадиш у ВиК Монтана, се едно ги караш да ти прекопаят лозето
2
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нямат ли кладенци?Едва ли пият по един кубик вода на месец
1
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей там да преместят украинците от хотелите по морето! Живеят хора в това село, значи има добри условия за живот, нали така?