Да не се отпускаме с високи харчове през лятото, да пестим

Как заплатите компенсират ръста на инфлацията?
Обновена: 16 май 2022 10:30 | 16 май 2022 10:30, Петя Славова
161
Да не се отпускаме с високи харчове през лятото, да пестим
Снимка: БГНЕС

Висок ръст на инфлацията у нас, а могат ли заплатите да я компенсират? Подготвят се и протести.

"Протестът не е политически и нямаме политически искания, а икономически. Не искаме към настоящия момент оставката на правителството". Това заяви пред Нова тв Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал в България по повод предстоящия протест на 18 май. По думите му бизнесът иска да е конкурентен на пазара.

"Заплатите са функция на ток, газ, възможности, конкурентоспособност на икономиката. Там бизнесът е този, който на база резултатите си, ще реши. Държавата има само един инструмент – минималната работна заплата", обясни бившият социален министър Иван Нейков.

"Повече пари в икономиката – по-висока инфлация. Това е нормален икономически процес", каза финансистът Аркади Шарков като подчерта, че ефективността му ще бъде изразходвана за 1-2 месеца. Точно тази краткосрочна борба, която според него има дългосрочни негативни последствия, няма да има ефекта, към който правителството се стреми. По думите му, след като ЕС спре вноса на руски петрол, рецесията у нас е на прага.

Съветът на експертите е да не се отпускаме с по-високи харчове през лятото, когато сметките ни са по-ниски, а да пестим личните си финанси.

Според Иван Нейков има риск, когато помагаш "на калпак". Може някъде да се струпа помощ, без тя да е необходима, а на други места – да има истинска потребности, но да са свършили парите, обясни бившият социален министър.  Три са големите разходи, които всяко домакинство ще прави – храна, отопление и здраве. Тези неща ще изместят останалото потребление, категоричен е Нейков.

"Икономиката през изминалата година регистрира ръст от 4.2%. Прогнозите за ръст през тази година на Министерство на финансите бяха 4.8%, които впоследствие бяха ревизирани на 2.6%. Ние все още не сме в рецесия и се надяваме да реализираме икономически растеж, а с това – да се повишат доходите на българите", смята Добрин Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха, ако сега пестиш до есента парите ще са се стопили тройно. Невероятен съвет просто.
116
10
 
1
 
! Отговори
Зеленски Дарете пари преди 1 година
Българи подкрепете Украйна парите вместо за почивка и храна през лятото ДАРЕТЕ СИ парите за оръжия за Украинските воюващи герои.
115
2
 
7
 
! Отговори
Мечта да съм Укра преди 1 година
Най-добре са бежаците от Украйна безплатни луксозни хотели, спа и храна.
114
0
 
6
 
! Отговори
Мижи да те лажем преди 1 година
Щом кг краставици струва колкото 3 кг банани, направо закривайте държавата, за радост на либерастите.
113
2
 
13
 
! Отговори
По време... преди 1 година
...на соца дядо все натякваше, че трябва да пестим. Лампи да не светят, чешми да не капят, да копаш за да ядеш. Един път не се сети да ни посъветва как да печелим повече, а дори и тогава имаше такива възможности. Спестовна книжка, работнически влог, цял живот стискай си г-за. Икономия=мизерия. Да пази Господ да изпаднеш в такова положение.
112
1
 
13
 
! Отговори
Интересно... преди 1 година
Почти три години всички издържаме "бизнеса" и от скоро укрите....ама ние да пестим! С други думи подсигурихме новите мерцедеси на "бизнесмените" и безплатните почивки на фашагите....ама е криза и трябва да затягаме коланите! Колко време тази несправедливост ще е актуална?
111
1
 
3
 
! Отговори
toti преди 1 година
Пълни глупости говори тоя,явно защото те нищо не направиха за икономиката и раста на заплати и пенсии,само крадяха,крадяха и лъгаха че икономиката ни загива и т.н...а сега при ковит,инфлация,война и даваме излишаци за 3 месеца от 800мил.лв,АЛОооооооооооо,нали няма икономика от каде тия пари Ааааа.......НЯМА ГИ КРАДЦИТЕ ОТ ДПСГЕРБ !!!
110
0
 
5
 
! Отговори
Edin преди 1 година
До до 70Сиренето на Маджаров в тенекия 800 грама в к...ланд стана над 18 лв., т.е. излиза по-скъпо от Ситово, а и има знак за БДС. Мисля, че се изнася за Германия, дано да е с добро качество.
109
3
 
30
 
! Отговори
А преди 1 година
Пестете за да има за крадцие на държавата и неграмотниците от Харвард.
108
4
 
27
 
! Отговори
Мен преди 1 година
Хранете ***, украйнци, турци и други мързеливци и имайте очаквания ...
107
21
 
4
 
! Отговори
СИВ преди 1 година
Държавата трябва да Ви дава, защото сте мързели, държавата съществува от данъци,а данъците идват от работа, работната заплата се заработва,а не се дава,но Вас ви мързи и вечно сте си бедни, Аз работя от 1994 и мога да изкарам до 5 г.в тая криза и без да работя.
106
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Киро изнесе държавата за САЩ, срещу картинки на самолети, а ние да пестим! Не е ли по-разумно да изметем *** и да спрат течовете и кражбите! Киро бих го оставил да повиси 1-2 месеца!
105
2
 
33
 
! Отговори
пестене откъде? преди 1 година
На фона на всеобщата мизерия доходът ми е приличен, но не виждам откъде повече да пестя?! Току-що оставих в Лидл 80 лева за елементарни продукти, които я стигнат за 2 дни, я не. Много ме дразнят призивите за пестене, цинични са!
104
6
 
11
 
! Отговори
Dinosaurus преди 1 година
След 1989 г, всеки път, когато БСП се докопа до власт под формата на някаква мъглява коалиция или като "служебни", винаги докарват България до национална катастрофа. "За бога, не купувайте, братя", отново. Спестявайте, братя, че освен инфлация да ви спретнем пак и деномонация 1:1000 и да останете с 1.50 лв заплата. Ама външния дълг няма да стане 12 милиона, дето не е ясно в чии офшорки потъна!!!
103
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България е пълна с работещи бедни... как да пестим?...
102
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
от какво да пестим, заплатата ми сега стига до средата на месеца
101
24
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е държавата да не ги копае тия пари,бе.Работете и печелете,вместо да стачкувате и изнудвате.Как другите го правят?
100
12
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който има възможност да се запасява с консерви, битова химия и всичко необходимо с дълъг срок на годност минимум за година /препоръчително за две или до края на срока на годност/. Такава буря се задава, че ви е бедна фантазията. Когато го чуете по медиите вече ще е твърде късно да направите кавото и да било!
99
3
 
13
 
! Отговори
Dior преди 1 година
Защо Киро каза че всичко е наред
98
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Точно така! Ние имаме високи харчове /както винаги/, щото имаме ниски заплати, защото не сме достатъчно учени, достатъчно умни, достатъчно красиви и освен това не работим достатъчно.