Икономист: Намаляване на ДДС на храните не сваля цената им

Според проф. Ганчев компенсациите за бизнеса не трябва да са еднакви
18 май 2022 09:53, Петя Славова
32
Икономист: Намаляване на ДДС на храните не сваля цената им
Снимка: БГНЕС

Основният фокус на антикризисните мерки трябва да бъде поставен при компенсирането на онези слоеве от българското общество, които зависят от бюджета. Това заяви пред БГНЕС икономистът проф. Ганчо Ганчев.

Според него компенсациите за бизнеса не трябва да са еднакви за всички.

"Има сегменти в бизнеса, които много бързо прехвърлят нарастването на цените на тока, газа и другите енергоносители върху крайната продукция, а има и такива сектори, където това е затруднено", заяви той.

Икономистът подчерта, че намаляването на ДДС може да помогне при някои продукти, които са свързани с първостепенни потребности, като хляб и др.

Още по темата

"Но и там не сме много сигурни дали намаляването на ДДС ще се изрази в намаляване на цените или дори забавяне на нарастването на цените, тъй като тук има една икономическа особеност. Това са продукти с ниска еластичност на търсенето, т.е. продукти от първостепенна необходимост и при тях тежестта на цените се прехвърля върху потребителя. Колкото и добре да е намаляването на ДДС на хляба, но точно при него е най-малко вероятно да се изрази в намаляване на цената", заяви проф. Ганчев.

По отношение на цялостната ситуация той отбеляза, че икономиката продължава да расте, макар и не с тези темпове, които се планираха през миналата година.

"Икономиката продължава да расте, макар и със забавени темпове. Основно става дума за номинален растеж, но има и около 2%, регистриран е увеличен износ и внос", каза проф. Ганчев.

Ситуацията с инфлацията ще зависи до голяма степен от международните пазари.

"Доколкото има някакво успокоени на пазара на горива, може да има и някакво успокояване на инфлацията, но никой не може да предвиди какво ще се случи през следващите месеци, предвид разговорите за санкции, войната в Украйна", заяви проф. Ганчев и добави:

"Пресилено е да се каже, че инфлацията ще се забави".


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
1
 
! Отговори
Кире преди 1 месец
Не знам,но щом само крайния потребител го плаща това ДДС цените е нормално да паднат!
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С тази Ковид и политическа криза търговците и ресторантьорите у нас станаха милионери.Нямат време да си седнат у дома - от Сейшелите, на Малдивите, после на Египет, после на Малта, после на Занзибар, после на Гърция, после на Бали... А пък вие им намалявайте ДДС-то, те не намаляват цените на НИЩО. Загубени управляващи, откъде се довлякохте?
26
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Без държавно производство няма ниски цени, това е
25
0
 
6
 
! Отговори
Кириле, кириле преди 1 месец
Каква икономика сте учили в този Харвард, бе!? Това , което правите е малоумие. Повече от половината от приходите в хазната идват от ДДС. Сега хем ще имате по-мако приходи , хем по-високи цени.
24
1
 
2
 
! Отговори
Жоро преди 1 месец
До АнонименКрайния търговец не е производителя...
23
2
 
4
 
! Отговори
Да лаверата продължа преди 1 месец
Крадат красиво , креативни и млади и красиви .
22
1
 
4
 
! Отговори
Догма преди 1 месец
Не луд тоя дето нагъва от баницата. Луд е тоя дето от страни стои и нищо не плющи.
21
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 19 Умният, на цифри е така, но на практика не е. Като намалиха ДДС на ресторантите от 20% на 9%, крайните цени намалиха ли ги по меню? Не!!! Никой не е длъжен. Пример: имаш продукт 10 лева. 2лв. ддс, крайна цена 12 лева. От утре ДДС е 10%. Кръчмарят си вдига данъчната основа от 10 на 11 лева плюс 1,10 ДДС и накрая пак същата цена. Елементарно е. Според мен, първоначално наистина ще понамалят цените малко и още след месец - два ще се оправдаят пак ток, газ, маз и ще ги надуят.
20
5
 
3
 
! Отговори
Точно така преди 1 месец
Намаляването на ДДС не води до намаляване цената на стоките. За да се намалят цените трябва да се увеличи ДДС. Нали така?
19
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От къде ги вадят тези неграмотни и неуки червени професори акъла не ми го побира . При ДДС от 20% ако го махнеш нямали да рефлектира на цената бе и.д-иот ? Ако от 10 извадиш 2 КВа ще е крайната цена ? 8 или 21 ?? Лу-мпен ! Дали ще продължава да се покачва или не цената е съвършено друг въпрос и тема но е факт че оставиш ли 20% ДДС цената му ВИНАГИ ЩЕ Е С 20% ПО ВИСОКА
18
0
 
14
 
! Отговори
1 преди 1 месец
колега икономисте,не намалява цената,защото няма контрол ,от страна на държавата, тука казват,че е било пазарна икономика,и държавата не можела да се намесва,в Германия,като намалят ДДС,веднага започват масови проверки,и какви глоби налагат,нямаш си на понятие,там също е пазарна икономика,но никой няма право да спекулира със цените.
17
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя не става за икономист . Само ,,членството ,, по мои груби сметки свива потреблението ни и от там икономиката с 50 % а ДДС с още 20 % Ако един потребител средно взема 600 лв чисто ( София не е България и на жените плащат по малко ) извадим ,,членството,, и ДДС остават едни 200 ки.рливи лева на месец за да движат потреблението и икономиката . Ква икономика с такива икономисти и ,,членство,, ????? Няма начин. ЕС убива икономиката а тя убива народа . За 30 години ще се стигне до зануляване ;)
16
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сбсолютно само ще си вдигнат печалбата като свалиха ДДС на кръчмарите какво стана вдигнаха с 30% цените така ше е и с прословутите 25ст. за гориво
15
2
 
3
 
! Отговори
хм преди 1 месец
До АнонименЯвно е ,че не разбирате как се формира цената. Пример : Разходите за производство на един хляб с включени материали ,ток ,транспорт , заплати на работниците, такси и всичко друго нужно да се произведе въпросния хляб влиза в цена 2.00 лева. ДДС е данък ,който прибира държавата и така цената става 2.40 лева. С други думи без ДДС хляба е два лева ,с ДДС е 2.40! Не може да остане 2.40 защото това ще е надуване цените от търговеца за по-голяма печалба.
14
0
 
11
 
! Отговори
Картел преди 1 месец
Ако държавна, кооперативна, частна собственост бяха в правилно съотношение, т. е. минимум 50-60 процента държавна собственост и равнопоставени по между си, работещи по ясни правила, еднакви за всички, можеше да говорим за пазарна икономика. Сега и последните над 20 години имаме преобладаваща частна собственост със скрито партийно съдържание, което неминуемо води до клиентелизъм, корупция и реално липса на конкуренция между различните видове собственост, което е всъщност е антикапитализъм.
13
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма да падне цената на хляба, защото и сега производителите не плащат ДДС
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма да падне цената на хляба, защото и сега производителите не плащат ДДС
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Алоууу, Економиститеее, като махнете ДДС-то, от къде ще дойдат приходите в държавата бе,А? Ако ви намалят с 9% може и да се оправим!
10
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поредната голяма лъжа на Киро Кеша. Нищо не променя цената за крайния потребител. Ще кажат, че ДДС на тока е същото. Продуктите нужни за производството има ДДС. ЩЕ СЕ ПЛАЩА СЪЩАТА ЦЕНА.
9
1
 
22
 
! Отговори
радомир преди 1 месец
Дерете народа бе, да плащат ДДС 20% и за хляба и за сиренето, дерете го бе мародери!