Близо 181 000 украинци са напуснали страната ни

У нас в хотели са настанени около 60 000 украински граждани
23 май 2022 19:20, Красимир Ангелов
55
Близо 181 000 украинци са напуснали страната ни
Снимка: БГНЕС

Украинските бежанци, пристигнали у нас до този момент, са 279 976 души, като 180 783 вече са я напуснали, каза във Варна председателят на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Мариана Тошева.

Тя уточни, че за последното денонощие са пристигнали 2 496 бежанци, а напусналите България са 2 987.

Този процес тече не само у нас, а и в Полша, Румъния, Молдова, обясни Тошева, цитирана от БТА.

Част от украинците се прибират в частите на родината си, където обстановката е спокойна, други групи се придвижват към Италия, Испания, страните от Централна Европа, допълни тя.

Още по темата
У нас в хотели са настанени около 60 хиляди украински граждани, като близо 35 000 от тях ще трябва да бъдат преместени в нови бази след 31 май, посочи Тошева. По думите й в момента екипи от експерти от ДАБ и други държавни ведомства обикалят Черноморието и проучват колко души ще имат нужда от настаняване, както и каква част от тях са от уязвими групи.

Където е необходимо, Мариана Тошева уточни, че хората ще бъдат насочени към други райони на страната. Тя допълни, че след 1 юни пристигащите украински граждани у нас ще бъдат ориентирани още на границата в коя база могат да отседнат.

До 25 май продължава и набирането на данни каква част от хотелите са склонни да работят по новата програма, чрез която ще получават по 15 лева на ден за настанени бежанци. По думите на Тошева собствениците на бази на първа линия във Варненско категорично настояват украинските граждани да бъдат преместени. В по-нискокатегорийните хотели има собственици, които са склонни да се включат в програмата, като такава готовност до момента са заявили около 38 бази по Черноморието.

Председателят на ДАБ съобщи още, че има леко увеличение на миграционния поток през Турция. От началото на годината регистрираните като търсещи закрила са близо 12 хиляди души.

Около половината от пристигналите са от Афганистан, има и много хора от Сирия, допълни Тошева. По думите й има увеличение на мигрантите от Мароко, Алжир и Тунис. Пристигналите са настанени в приемателните центрове на ДАБ в София, Харманли, Пъстрогор и Нова Загора.


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
1
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 месец
Три месеца ядоха и пиха на моренце и като видяха, че авантата свърши и айде обратно, интересни "бежанци" бяха тези ;) !!!
50
0
 
0
 
! Отговори
Продължаваме РЕЗИЛА преди 1 месец
По добре Путин да те цели с ракети отколкото тука в батака на Кирчо и Кокорчо!
49
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Свърши почивката и си тръгнаха. Лек им път и да не се завръщат.
48
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Значи цялата работа била моренцето ,иначе война ,но се връщат не искат по другите градове ,браво на пп и коалиции ,как ви изиграха вашите мили украинци )пари им дадохте безплатно хотели и сега на дома )и всички да поемат при другаря Путин
47
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Незнам по морето няма други освен украинци , харесват морето
46
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ДемократОтиват там, където живеят гл упа ците и им дават пари за нищо. В Русия трябва да се работи.
45
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Стъкмистика. Тоест толкова са улезли и са излезли транзит а 60 000 си седат перманентна бройка по хотелите.
44
3
 
18
 
! Отговори
Илиев преди 1 месец
Всички да си вървят пияндета,наглеци ,долни ***
43
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Мароко, Тунис, Алжир няма война.В Сирия и Афганистан вече също.Защо властите ни ги настаняват в бежански центрове.Такива трябва ги депортират веднага????
42
1
 
13
 
! Отговори
Бежавия преди 1 месец
Да отиват и да се разправят със зеления- тук не ги искаме!
41
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кога ще ни върнат парите от издръжката? Щото за едно дете при развод съдът определя издръжка от 200- 300 лв. А за тези симуланти 1200?
40
14
 
8
 
! Отговори
Демократ преди 1 месец
Украинците отиват на запад. Даже и бежанците от Азия и Африка и те натам. А бе, що така никой не ще да ходи във "великата" русия?
39
3
 
17
 
! Отговори
Цв преди 1 месец
Хайде разкар на джипове пияни и спинозни!!!
38
3
 
11
 
! Отговори
Баси преди 1 месец
Много имигранти от бедни страни щурмуват Европа .И ще става още по лошо Украинците снабдяваха почти цяла Африка с пшеница .Там глада ще стане страшен. Самата украйна а и русия също ще имат продоволствени проблеми Ако продължи дълго войната.
37
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пак питам,при общ капацитет 6000 места на четирите лагера Харманли,Баня,Пъстрогор и София,колко украинци има настанени там???
36
2
 
16
 
! Отговори
Мишо преди 1 месец
Чудесно!
35
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колко украинци има настанени в бежанските лагери в Харманли,Нова Загора и Пъстрогор?
34
10
 
12
 
! Отговори
Глупости пишете преди 1 месец
Повечето са добри хора. Друг е въпросът, че ги използват.
33
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
4 хиляди украинци имат трудов договор в България и повечето са помощен персонал, а тук си фантазират глупости. Време е който иска да остава в България да може да остане при правилата които са за българите. Сами си търсят квартири, сами си търсят работа и си плащат сметките. Просто е
32
3
 
25
 
! Отговори
ергенът преди 1 месец
много мило ! Ай и другите подире им